Aconitum napellus

Aconitum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aconitum napellus, ook wel bekend als monnikskap, is een giftige vaste plant met blauwe bloemen die lijken op kapjes. De plant groeit vrij hoog en heeft diep ingesneden blad dat vaak donkergroen van kleur is. Aconitum napellus staat bekend om zijn giftige eigenschappen en kan bij inname ernstige vergiftigingsverschijnselen veroorzaken. De plant gedijt goed in vochtige, voedselrijke grond en bloeit in de late zomer tot het begin van de herfst. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het omgaan met deze plant vanwege de giftige natuur ervan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad sterft af in de herfst en komt in het voorjaar weer terug. Het is een vaste plant die elk jaar opnieuw bloeit.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om hem tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld een mulchlaag. Overwinteren op een beschutte plek kan ook helpen om de plant te beschermen tegen de kou.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk te onderhouden. Zorg voor een goed doorlatende grond en een niet te zonnige standplaats. Snoei na de bloei de uitgebloeide bloemstelen weg voor een gezonde groei.

  Aconitum napellus heeft voldoende ruimte nodig om zich te verspreiden, dus plant ze op minstens 50 cm afstand van elkaar. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Houd ook rekening met andere planten in de omgeving en geef ze genoeg ruimte om te groeien.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw en heeft zelfs de voorkeur voor een plek met gedeeltelijke schaduw. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is en regelmatig wordt bewaterd. Ook heeft de plant bescherming nodig tegen de felle middagzon.

  Deze plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Houd rekening met de weersomstandigheden en pas de watergift indien nodig aan.

  Deze plant trekt geen vlinders en bijen aan vanwege de giftige eigenschappen van de bloemen. Het wordt daarom niet aanbevolen om deze plant in de tuin te zetten als je op zoek bent naar vlinder- en bijenlokkende planten. Er zijn andere bloemen die geschikter zijn voor deze doeleinden.

  "Aconitum napellus" is een nectarrijke plant die veel nuttige insecten aantrekt zoals bijen en vlinders. Dit draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast zorgt de plant voor variatie in vorm en kleur, wat ook bijdraagt aan een divers ecosysteem.

  De plant bloeit meestal in de maanden juni en juli en de bloeiperiode duurt ongeveer vier tot zes weken.

  De plant kan beter gedijen in de halfschaduw tot schaduw. Direct zonlicht kan schadelijk zijn voor de plant en leiden tot verbranding van bladeren. Het is aan te raden om de plant op een beschutte plek te plaatsen.

  Nee, de plant is giftig en niet eetbaar voor mensen. Het consumeren van deze plant kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood. Het wordt daarom sterk afgeraden om delen van deze plant te eten.

  De plant Aconitum napellus heeft niet het vermogen om geluid te dempen. Het is voornamelijk bekend om zijn giftige eigenschappen en wordt gebruikt als sierplant in tuinen. De plant heeft geen specifieke eigenschappen om geluid te absorberen.

 • Het beste moment om deze plant te snoeien is in het voorjaar, net na de bloei. Verwijder dode of beschadigde stengels en knip de plant terug tot ongeveer 10-15 cm boven de grond. Zorg ervoor dat je bij het snoeien handschoenen draagt, omdat de plant giftig kan zijn.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, want hier kan de plant niet goed tegen. Geef water aan de basis van de plant en niet op de bladeren om schimmelvorming te voorkomen.

  Deze plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond met een gemiddelde vochtigheid. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, want dat kan leiden tot wortelrot. Een mengsel van potgrond en zand kan helpen om de juiste balans te behouden.

  Aconitum napellus gedijt het beste in goed doorlatende en vochtige grond. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een neutrale pH-waarde heeft. Vermijd te zure of te droge grond voor een optimale groei en bloei.

  De plant houdt van een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte of te droge omstandigheden. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen harde wind.

  Tijdens de winter kan het nuttig zijn om de plant te beschermen met een mulchlaag van bladeren of stro. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en plaats eventueel een beschermhoes over de plant om vorstschade te voorkomen. In het voorjaar kan de bescherming verwijderd worden om de plant weer te laten groeien.

  De plant vereist regelmatig water geven en moet op een plek met halfschaduw of volle zon geplaatst worden. Snoei dode bloemen regelmatig af om de groei te bevorderen. Voeg in het voorjaar organische meststof toe voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals Aconitum napellus hebben een voorkeur voor goed doorlatende grond en een lichte bemesting in het voorjaar. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen om de plant gezond en bloeiend te houden. Overbemesting kan leiden tot een te grote groei en minder mooie bloemen.

  Mulch kan nuttig zijn voor tuinplanten zoals Aconitum napellus, omdat het helpt om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Organisch mulchmateriaal zoals bladeren, stro of boomschors kan worden gebruikt om te mulchen rondom de plant. Het is aan te raden om een laag van ongeveer 5-7 centimeter mulch aan te brengen voor optimale resultaten.

  Tuinplanten zoals "Aconitum napellus" gedijen het beste in grond met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Een pH-waarde tussen 6 en 7 is ideaal voor de groei en bloei van deze planten. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de plant goed verzorgd wordt om plagen te voorkomen en te helpen bij het bestrijden van ongedierte. Gebruik natuurlijke methoden zoals het planten van companion plants om de gezondheid van de plant te bevorderen en plagen op afstand te houden. Controleer regelmatig de plant op tekenen van ongedierte en neem indien nodig maatregelen zoals handmatig verwijderen of het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen.

 • Omschrijving

  Aconitum napellus, ook wel bekend als monnikskap, is een giftige vaste plant met blauwe bloemen die lijken op kapjes. De plant groeit vrij hoog en heeft diep ingesneden blad dat vaak donkergroen van kleur is. Aconitum napellus staat bekend om zijn giftige eigenschappen en kan bij inname ernstige vergiftigingsverschijnselen veroorzaken. De plant gedijt goed in vochtige, voedselrijke grond en bloeit in de late zomer tot het begin van de herfst. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het omgaan met deze plant vanwege de giftige natuur ervan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.