Acorus calamus

Acorus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Acorus calamus, ook bekend als kalmoes, is een moerasplant met lange, smalle bladeren en een kenmerkende zoete geur. De plant produceert kleine bloemen die groeien in opvallende schutbladeren. Acorus calamus gedijt het beste in vochtige bodems langs de randen van meren, beken en moerassen. Het wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn medicinale en aromatherapeutische eigenschappen. De wortelstokken van Acorus calamus worden vaak gebruikt in traditionele geneeskunde vanwege hun ontstekingsremmende en kalmerende effecten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Het blad van deze plant zal in de winter afsterven en in het voorjaar weer opnieuw uitlopen.

  Acorus calamus is winterhard tot -15 graden Celsius. Deze plant behoort tot de categorie tuinplanten en kan goed overleven in koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst in de winter.

  Deze plant is over het algemeen erg makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Zolang hij op een vochtige locatie staat en regelmatig water krijgt, zal hij goed gedijen. Snoeien is niet vaak nodig, maar kan af en toe helpen om de plant gezond te houden.

  Voor deze plant is een vochtige grond en een zonnige tot halfschaduwrijke plek ideaal. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om te groeien, met een minimale afstand van ongeveer 30 cm tussen de planten. Houd rekening met de uiteindelijke hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de ruimte die nodig is.

  Acorus calamus groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw, waar hij voldoende licht krijgt. In de schaduw kan de groei van de plant belemmerd worden en de bladeren kunnen minder kleurrijk worden. Het is daarom aan te raden om Acorus calamus op een zonnige standplaats te zetten.

  Acorus calamus heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Over het algemeen wordt geadviseerd om de plant één keer per week water te geven, maar controleer altijd de vochtigheid van de grond voordat je water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan dankzij de zoete geur van de bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin voor het aantrekken van bestuivers.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt en zorgt voor variatie in het ecosysteem. Het biedt ook schuil- en voedselplaatsen voor verschillende dieren in de tuin. Het helpt bij het bevorderen van een gezonde en evenwichtige leefomgeving.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke en veerkrachtige tuinplant die goed gedijt in zonnige plekken. Zorg wel voor voldoende water bij warm weer.

  Ja, de bladeren van de plant zijn eetbaar en worden soms gebruikt in kruidenthee. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat bepaalde delen van de plant giftig kunnen zijn bij consumptie. Het wordt daarom aanbevolen om voorzichtig te zijn en alleen onder begeleiding van een expert te oogsten en consumeren.

  Ja, de bladeren van deze plant worden vaak gebruikt om geluid te dempen in tuinen en langs wegen. Het dichte blad zorgt voor een goede absorptie van geluidsgolven. Het kan dus helpen om omgevingsgeluid te verminderen.

 • De plant kan gesnoeid worden in het voorjaar om dode bladeren en uitgebloeide bloemen te verwijderen. Knip de bladeren helemaal tot aan de basis af. Let op dat je niet te veel wegsnoeit, anders kan de plant beschadigd raken.

  De plant houdt van vochtige grond en moet regelmatig water krijgen. Zorg ervoor dat de grond nooit volledig uitdroogt, maar vermijd ook dat de plant met zijn wortels in het water staat. Geef in de zomer meer water dan in de winter.

  De plant gedijt het beste in vochtige potgrond met een hoge organische inhoud. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en vermijd te natte omstandigheden. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor deze plant.

  De plant gedijt het best in vochtige tot natte grond en kan zelfs in ondiep water groeien. Zorg ervoor dat de bodem vruchtbaar is en rijk aan organisch materiaal. Vermijd bodems die te zuur zijn, een neutrale pH is ideaal voor de plant.

  De plant gedijt het beste op een vochtige standplaats, zoals aan de rand van een vijver of in een moerasachtige omgeving. Zorg voor een plek met voldoende zonlicht tot halfschaduw. De grond moet vochtig en voedselrijk zijn.

  Tuinplanten zoals deze kunnen baat hebben bij winterbescherming, zoals het afdekken met een laag mulch of het zetten van een beschermende schutting tegen koude wind. Het is belangrijk om de plant goed te laten afharden voordat de koude maanden aanbreken om de kans op vorstschade te minimaliseren. Het is ook mogelijk om de plant tijdelijk naar binnen te verplaatsen tijdens zeer strenge vorstperiodes.

  De plant gedijt het beste in vochtige grond en gedijt goed in de zon of halfschaduw. Zorg voor regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode bladeren en bloemen regelmatig om de plant gezond te houden.

  De plant houdt van voedzame grond en een regelmatige bemesting met organische meststoffen. Gebruik in het voorjaar een algemene meststof en herhaal dit elke 4-6 weken gedurende het groeiseizoen. Let op dat je niet te veel meststof gebruikt om wortelverbranding te voorkomen.

  Het is belangrijk om Acorus calamus te mulchen met organisch materiaal zoals bladeren of boomschors. Mulchen helpt de grond vochtig te houden en voorkomt onkruidgroei. Breng een laag van 5-10 cm mulch aan rond de plant, maar houd de mulch weg van de stengels om schimmelgroei te voorkomen.

  Acorus calamus gedijt het beste in vochtige tot natte grond met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Een pH-waarde tussen 6 en 7 wordt aanbevolen voor optimale groei en gezondheid van deze plant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aanpassingen te doen.

  Planten van het type waar de "Acorus calamus" onder valt, zijn over het algemeen bestand tegen ongedierte. Toch kunnen bladluizen en trips af en toe een probleem vormen. Om dit te voorkomen, is het aan te raden regelmatig de planten te inspecteren en indien nodig een natuurlijke bestrijdingsmethode toe te passen.

 • Omschrijving

  Acorus calamus, ook bekend als kalmoes, is een moerasplant met lange, smalle bladeren en een kenmerkende zoete geur. De plant produceert kleine bloemen die groeien in opvallende schutbladeren. Acorus calamus gedijt het beste in vochtige bodems langs de randen van meren, beken en moerassen. Het wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn medicinale en aromatherapeutische eigenschappen. De wortelstokken van Acorus calamus worden vaak gebruikt in traditionele geneeskunde vanwege hun ontstekingsremmende en kalmerende effecten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.