Acorus calamus 'Variegatus'

Acorus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Acorus calamus 'Variegatus' er en smuk sumpplante med stribede blade i grøn, gul og creme farver. Denne plante vokser i fugtige miljøer som moser, damme eller langs vandløb. Det er en vinterhårdfør plante, der blomstrer med ubemærkede blomster om sommeren. Bladene udstråler en behagelig duft, når de bliver knust eller gnides. Acorus calamus 'Variegatus' kan plantes både i jorden og i en vandparti for at give haven et eksotisk udseende.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, planten Acorus calamus 'Variegatus' er ikke stedsegrøn og mister sine blade om efteråret. Det er en løvfældende plante, der vil få nye blade om foråret.

  Denne haveplante er hårdfør ned til cirka -15 grader Celsius. Den kan derfor tåle let frost forholdsvis godt. Det anbefales at beskytte planten om vinteren under stærk frost.

  Ja, Acorus calamus 'Variegatus' er let at vedligeholde. Denne plante kræver minimal pleje og trives godt i fugtig jord og halvskygge. Regelmæssig vanding og lejlighedsvis gødning er tilstrækkeligt for en sund vækst.

  Acorus calamus 'Variegatus' har brug for plads til at sprede sig og trives bedst i fugtig jord. Vær opmærksom på en bredde på cirka en halv til en meter per plante. Det er vigtigt at give tilstrækkelig plads mellem individuelle planter for optimal vækst.

  Denne plante trives bedst på et sted med fuld sol eller let skygge. I fuld skygge kan væksten og farven på bladene mindske. Sørg derfor for tilstrækkeligt lys for at få denne plante til at vokse godt.

  Planten har brug for regelmæssig vand, især i tørre perioder. Det anbefales at holde jorden let fugtig, så tjek regelmæssigt om jorden stadig er tilstrækkeligt fugtig. Generelt har planten brug for vand 1-2 gange om ugen.

  Acorus calamus 'Variegatus' er ikke kendt for at tiltrække sommerfugle og bier. Det er mere en dekorativ plante end en plante, der tiltrækker insekter. Mange sommerfugle- og bie-tillokende planter har blomster, mens Acorus calamus 'Variegatus' ikke har iøjnefaldende blomster.

  Ja, Acorus calamus 'Variegatus' bidrager til biodiversiteten i haven med sin vækst og tilstedeværelse. Den giver levesteder og føde for forskellige insekter og små dyr. Den skaber variation og balance i planteverdenen.

  Acorus calamus 'Variegatus' blomstrer normalt i juni og juli måneder, og blomstringen kan vare i flere uger.

  Planten trives godt i fuld sol, men også i delvis skygge. Det er vigtigt at give planten tilstrækkeligt med vand, især i tørre perioder. Planten foretrækker også fugtig jord.

  Nej, planten er ikke spiselige. Det kan forårsage kvalme og andre sundhedsmæssige problemer ved indtagelse. Det dyrkes især for sine dekorative blade i haven.

  Ja, planter hjælp med at absorbere lyd, så de kan have en lyddæmpende effekt i en haveområde. Planter med brede blade og tæt vegetation har generelt en større dæmpningseffekt. Placering af flere planter rundt omkring i et rum kan hjælpe med at mindske lydniveauet.

 • Denne plante kan beskæres om foråret for at fjerne døde eller beskadigede blade og bevare formen. Overflødige blade kan også afskæres for at fremme væksten. Det er vigtigt at bruge skarpe beskæresakse for at undgå skade på planten.

  Denne plante trives i fugtig jord, så sørg for, at jorden altid er let fugtig. Giv regelmæssigt vand, især i varme perioder. Undgå dog, at rødderne står for længe i vand for at forhindre rodrot.

  Denne plante trives bedst i fugtig, humusrig pottemuld. Sørg for, at pottemulden er godt drænet for at forhindre rodent. Det er vigtigt at kontrollere regelmæssigt fugtigheden i pottemulden for at sikre en sund vækst af denne plante.

  Acorus calamus 'Variegatus' trives bedst i fugtig til våd jord med en neutral til let sur pH. Jordkvaliteten skal være godt drænet og rig på organisk materiale. Det er vigtigt, at jorden ikke er for tung eller kompakt.

  Planten trives bedst på en solrig til halvskyggefuld placering. Sørg for fugtig jord, ideelt set ved kanten af en dam eller vandparti. Beskyt planten mod hård vind og frost.

  Det anbefales at beskytte planten om vinteren med muld eller blade omkring basen. Sørg for, at jorden har god dræning for at undgå frostskader. Beskær døde eller beskadigede blade om foråret for at holde planten sund.

  Denne plante kræver regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Beskær døde blade og blomster regelmæssigt for at holde planten sund. Tilføj gødning lejlighedsvis for optimal vækst.

  Det anbefales at give denne haveplante organisk gødning om foråret. Brug en gødning, der er rig på kvælstof og kalium for en sund vækst og udvikling. Undgå overgødning for at undgå skade på planten.

  Det er en god ide at mulche planten med organisk materiale som blade eller kompost for at holde jorden fugtig og reducere ukrudtsvækst. Mulch kan også give beskyttelse mod frost og beskytte plantens rødder om vinteren. Vær opmærksom på, at mulchlaget ikke bliver for tykt, for at undgå rådne.

  Denne plante trives bedst i fugtig jord med en let sur til neutral pH-værdi. Det er vigtigt at holde øje med jordens surhedsgrad for at sikre, at planten trives godt. Forskning viser, at en pH-værdi mellem 6,5 og 7,5 er ideel for denne planteart.

  Planten Acorus calamus 'Variegatus' kan lide af skadedyr som bladlus, trips og snegle. For at bekæmpe disse skadedyr kan naturlige fjender anvendes, eller forebyggende foranstaltninger kan træffes, såsom regelmæssig kontrol af skadedyr og fjernelse af angrebne blade. Kemiske bekæmpelsesmidler kan også anvendes, men disse kan være skadelige for miljøet og andre planter og dyr i haven.

 • Beskrivelse

  Acorus calamus 'Variegatus' er en smuk sumpplante med stribede blade i grøn, gul og creme farver. Denne plante vokser i fugtige miljøer som moser, damme eller langs vandløb. Det er en vinterhårdfør plante, der blomstrer med ubemærkede blomster om sommeren. Bladene udstråler en behagelig duft, når de bliver knust eller gnides. Acorus calamus 'Variegatus' kan plantes både i jorden og i en vandparti for at give haven et eksotisk udseende.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.