Adiantum pedatum

Overig varens

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Adiantum pedatum is een varensoort die bekend staat om zijn elegante, waaiervormige bladeren die diep ingesneden zijn en lijken op de veren van een vogel. Deze varen groeit van nature in Noord-Amerika en gedijt goed in vochtige, schaduwrijke omgevingen. Hij kan tot 60 cm hoog worden en vormt dichte matten van fijne bladeren. Adiantum pedatum heeft een delicate uitstraling en is een populaire keuze voor tuinen en schaduwrijke borders. Deze varen heeft geen bloemen, maar verspreidt zich door middel van sporen die aan de onderzijde van de bladeren groeien.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende plant die in het voorjaar nieuwe bladeren ontwikkelt.

  De plant is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Het is raadzaam om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. Overwinteren op een beschutte plek kan ook helpen om de plant gezond te houden.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist matig water geven en een lichte standplaats uit de directe zon. Regelmatig de dode bladeren verwijderen helpt ook bij het gezond houden van de plant.

  De plant heeft een ruimte nodig van ongeveer 30 cm in de breedte en 40 cm in de hoogte. Het is belangrijk om voldoende ruimte te voorzien zodat de plant zich optimaal kan ontwikkelen. Zorg voor een locatie met voldoende licht en vochtigheid.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het liefst staat het in vochtig, humusrijk en goed doorlatende bodem. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de bladeren schoon te houden.

  De plant heeft behoefte aan regelmatig water geven, ongeveer 1-2 keer per week. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Pas de frequentie aan op basis van de omgeving en de behoeften van de plant.

  Ja, Adiantum pedatum trekt vlinders aan en kan ook bijen lokken met zijn delicate en aantrekkelijke bladeren. Het is een mooie toevoeging aan tuinen die insecten willen aantrekken.

  Ja, Adiantum pedatum is een goede plant voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt en kan dienen als schuilplaats voor kleine dieren. De plant helpt bij het bevorderen van een gezonde en evenwichtige biodiversiteit in de tuin.

  Deze plant bloeit van mei tot en met juli en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 maanden.

  Nee, deze plant kan niet goed tegen de volle zon en heeft liever een plek met indirect licht of halfschaduw. Te veel zonlicht kan schade aan de bladeren veroorzaken. Het is daarom aan te raden om de plant op een beschutte plek in de tuin te plaatsen.

  Nee, de bladeren van deze plant zijn niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren, omdat het giftige stoffen kan bevatten. Het is het beste om deze plant niet in de buurt van voedselbronnen te laten groeien.

  Ja, deze plant is geluidsdempend door zijn bladeren en takken die geluidstrillingen absorberen en dempen in de ruimte waar hij staat. Het helpt om geluidsoverlast te verminderen en zorgt voor een rustige en vredige omgeving. Het is daarom een goede keuze voor tuinen of binnenshuis.

 • Deze plant heeft geen regelmatige snoei nodig, behalve het verwijderen van dode of beschadigde bladeren. Het is het beste om dit geleidelijk en voorzichtig te doen, zodat de plant gezond blijft. Overmatig snoeien kan de groei en gezondheid van de plant belemmeren.

  Deze plant houdt van regelmatig water geven, zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Vermijd echter dat de plant in een te drassige omgeving staat, dit kan wortelrot veroorzaken. Geef de plant bij voorkeur water op kamertemperatuur.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond nooit volledig uitdroogt, maar ook niet te drassig wordt. Kies een potgrond die geschikt is voor tuinplanten en regelmatig bemesten tijdens het groeiseizoen.

  Deze plant gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond met een neutrale pH. Zorg voor een humusrijke bodem en vermijd te veel vochtigheid om wortelrot te voorkomen. Verrijk de bodem indien nodig met compost of organische meststoffen.

  Deze plant gedijt het best op een standplaats met indirect licht en hoge luchtvochtigheid. Het is belangrijk om de plant uit de volle zon te houden en regelmatig te besproeien. Ademende grond en een constante temperatuur zijn ook belangrijke factoren voor een gezonde groei.

  Voor de winterbescherming van deze plant is het belangrijk om overmatig vocht te vermijden door te zorgen voor goede drainage. Een laag mulch rond de plant kan helpen om de wortels te beschermen tegen vorst. Ook is het verstandig om de plant te beschermen tegen sterke wind en extreme kou.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de grond te nat wordt. Plaats de plant op een lichte plek, maar uit direct zonlicht. Verwijder regelmatig dode bladeren en geef af en toe wat meststoffen.

  Het is belangrijk om regelmatig organische meststoffen toe te voegen aan de grond waar de plant groeit. Een evenwichtige meststof voor tuinplanten kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de groei en gezondheid van de plant te bevorderen. Het is aan te raden om de instructies op de verpakking van de meststof te volgen voor de juiste dosering.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of stro kan de grond rondom de plant helpen vocht vast te houden en onkruid onderdrukken. Het helpt ook bij het behouden van de juiste temperatuur en voedingsstoffen in de bodem voor een gezonde groei. Let op dat de mulch niet direct tegen de stengels van de plant wordt gelegd om verstikking te voorkomen.

  De plant gedijt het best in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld organische materialen. Een te zure of te basische bodem kan de groei van de plant belemmeren.

  Af en toe kunnen bladluizen en spint voorkomen op deze plant. Bestrijd deze plagen met een milieuvriendelijke zeepoplossing of een natuurlijke insecticide zoals neemolie. Controleer regelmatig de plant op tekenen van plagen en neem indien nodig actie.

 • Omschrijving

  Adiantum pedatum is een varensoort die bekend staat om zijn elegante, waaiervormige bladeren die diep ingesneden zijn en lijken op de veren van een vogel. Deze varen groeit van nature in Noord-Amerika en gedijt goed in vochtige, schaduwrijke omgevingen. Hij kan tot 60 cm hoog worden en vormt dichte matten van fijne bladeren. Adiantum pedatum heeft een delicate uitstraling en is een populaire keuze voor tuinen en schaduwrijke borders. Deze varen heeft geen bloemen, maar verspreidt zich door middel van sporen die aan de onderzijde van de bladeren groeien.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.