Agapanthus 'Intermedius'

Agapanthus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Agapanthus 'Intermedius' is een prachtige en elegante plant met grote bolvormige bloemen in een helderblauwe kleur. De plant heeft lange en stevige stelen die uit een groep langwerpige groene bladeren groeien. Het is een winterharde plant die goed gedijt in zonnige en goed doorlatende grond. De Agapanthus 'Intermedius' kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt en trekt vlinders en bijen aan. Met regelmatig water geven en voeding zal deze plant jaarlijks bloeien en een prachtige toevoeging zijn aan elke tuin of terras.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt het hele jaar door zijn bladeren. Het is een populaire keuze voor in de tuin vanwege zijn groenblijvende eigenschappen.

  De Agapanthus is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld stro of vliesdoek. In Nederland kunnen de meeste Agapanthus soorten prima buiten overwinteren.

  Ja, de Agapanthus 'Intermedius' is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Regelmatig water geven en voldoende zonlicht zijn belangrijk voor een gezonde groei. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden.

  Agapanthus 'Intermedius' heeft ongeveer 60 cm ruimte nodig om te groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat er geen andere planten te dicht bij staan om concurrentie te voorkomen.

  De Agapanthus 'Intermedius' groeit het beste in de volle zon, maar kan ook redelijk goed gedijen in lichte tot matige schaduw. Zorg ervoor dat de plant nog steeds voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. Het is aanbevolen om de plant in de ochtend- of avondzon te plaatsen voor optimale groei.

  Agapanthus 'Intermedius' heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet drassig. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven vanwege de warme temperaturen.

  Ja, Agapanthus planten staan bekend om hun aantrekkingskracht op bijen, vlinders en andere bestuivende insecten. Deze planten produceren nectar en pollen, waardoor ze populair zijn bij verschillende soorten insecten die helpen bij de bestuiving. Het is daarom een goede keuze als je een tuinplant zoekt die insecten aantrekt.

  "Agapanthus 'Intermedius' draagt niet direct bij aan biodiversiteit, omdat hij geen voedselbron is voor veel insecten of dieren. Het is voornamelijk een decoratieve plant in de tuin, die weinig interactie heeft met de omgeving. Voor meer biodiversiteit zijn andere planten die wel bijdragen aan voedselvoorziening voor insecten en dieren meer geschikt."

  De Agapanthus 'Intermedius' bloeit van juni tot en met september. De bloeiperiode van deze tuinplant duurt gemiddeld 3 tot 4 maanden.

  Ja, Agapanthus 'Intermedius' kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warme temperaturen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is.

  Nee, Agapanthus 'Intermedius' is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt als decoratieve tuinplant. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, Agapanthus 'Intermedius' heeft de capaciteit om geluid te dempen door de structuur van zijn bladeren en bloemen. Dit maakt het een effectieve keuze voor het toevoegen van geluiddempende eigenschappen aan de tuin. De plant zorgt voor een rustgevende en kalmerende omgeving door geluiden te absorberen en te verminderen.

 • Agapanthus 'Intermedius' kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar, nadat de vorst voorbij is. Verwijder dode bladeren en bloemstengels om de plant gezond te houden. Knip de bladeren tot ongeveer 10 cm boven de grond af.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Het is aan te raden om in de ochtend of avond water te geven, wanneer de zon minder fel is.

  Deze plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik een potgrond die geschikt is voor tuinplanten voor optimale groei.

  Agapanthus 'Intermedius' gedijt het best in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem licht vochtig is, maar vermijd wateroverlast om wortelrot te voorkomen. Voeg organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren en zorg voor een pH-waarde tussen 6,0 en 6,5.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats, waar hij minstens 6 uur direct zonlicht per dag krijgt. Zorg voor een goed doorlatende grond, bijvoorbeeld mengsel van potgrond en zand. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter is het belangrijk om de Agapanthus goed te beschermen tegen vorst. Je kunt de plant bijvoorbeeld bedekken met wat stro of bladeren. Een dikke laag mulch kan ook helpen om de wortels te beschermen tegen de kou. Zorg er wel voor dat de grond niet te nat wordt.

  De plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. In de zomer regelmatig water geven en in het voorjaar kunstmest toevoegen. De plant heeft geen specifieke snoei nodig, alleen dode bladeren en bloemstelen verwijderen.

  Voor Tuinplanten is het belangrijk om te bemesten in het voorjaar voordat ze beginnen met groeien. Gebruik een speciale meststof voor bloeiende planten om de groei en bloei te stimuleren. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en toepassing.

  Mulchen van de grond rondom deze plant kan helpen om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Het beste is om organisch materiaal te gebruiken, zoals compost of boomschors. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant wordt aangebracht om rotting te voorkomen.

  De Agapanthus 'Intermedius' gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem. Het is belangrijk dat de pH-waarde van de bodem tussen de 5,5 en 7,5 ligt. Een te hoge zuurgraad kan leiden tot problemen met de opname van voedingsstoffen door de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kunnen natuurlijke remedies zoals zeepwater of neemolie worden toegepast. Daarnaast is regelmatig inspecteren en handmatig verwijderen van eventueel aanwezig ongedierte ook een effectieve methode. Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen worden vermeden omdat deze schadelijk kunnen zijn voor het milieu en andere nuttige insecten.

 • Omschrijving

  De Agapanthus 'Intermedius' is een prachtige en elegante plant met grote bolvormige bloemen in een helderblauwe kleur. De plant heeft lange en stevige stelen die uit een groep langwerpige groene bladeren groeien. Het is een winterharde plant die goed gedijt in zonnige en goed doorlatende grond. De Agapanthus 'Intermedius' kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt en trekt vlinders en bijen aan. Met regelmatig water geven en voeding zal deze plant jaarlijks bloeien en een prachtige toevoeging zijn aan elke tuin of terras.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.