Agastache foeniculum

Agastache

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Agastache foeniculum, ook wel bekend als anijsnetel of dropplant, is een aromatische, meerjarige plant die behoort tot de lipbloemenfamilie. Deze plant heeft een kenmerkende geur en smaak die doet denken aan drop of anijs. De plant heeft lange, dunne stengels met paarse bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Agastache foeniculum groeit het best in goed doorlatende, vochtige grond en heeft een zonnige standplaats nodig. De plant kan worden gebruikt in kruidentheeën, als smaakmaker in gerechten of als decoratieve tuinplant.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad van deze plant sterft af in de herfst en de winter, maar komt in het voorjaar weer terug. Agastache foeniculum is een tuinplant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen strenge vorst. De plant kan goed overwinteren in ons klimaat.

  Ja, deze plant is zeer makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het groeit goed in de meeste bodemsoorten en heeft maar weinig water nodig. Het is een sterke en veerkrachtige tuinplant.

  Agastache foeniculum heeft ongeveer 30 tot 45 cm ruimte nodig tussen andere planten om goed te groeien. Zorg er ook voor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te breiden en te groeien zonder belemmering. Met de juiste ruimte zal de plant zich optimaal ontwikkelen en bloeien.

  Tuinplanten zoals ik groeien het beste in de volle zon of lichte schaduw. Te veel schaduw kan de groei en bloei belemmeren. Het is aan te raden om mij op een zonnige plek in de tuin te planten voor optimale groei.

  Agastache foeniculum heeft gemiddeld twee keer per week water nodig, vooral tijdens warme zomerdagen. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op uitdroging.

  Ja, deze plant trekt zowel vlinders als bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen en de zoete geur. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin die bijen en vlinders wil aantrekken.

  Ja, Agastache foeniculum is zeer goed voor biodiversiteit omdat het bijen, vlinders en andere bestuivers aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Daarnaast kan de plant inheemse bijen helpen door hen van voedsel te voorzien en is het een goede aanvulling op een biodiverse tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden juli tot en met september en de bloei kan ongeveer 6 tot 8 weken duren.

  Ja, Agastache foeniculum kan goed tegen de volle zon. Het is een plant die houdt van een zonnige standplaats en zal goed gedijen in direct zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven wanneer hij in de volle zon staat.

  Ja, Agastache foeniculum is eetbaar en kan gebruikt worden als kruid in gerechten. De bladeren en bloemen hebben een pepermuntachtige smaak en kunnen toegevoegd worden aan salades, desserts of thee. Het is belangrijk om te zorgen dat de plant niet bespoten is met chemicaliën voordat je deze eet.

  Agastache foeniculum heeft een beperkt geluidsdempend effect vanwege de dichte structuur van de bladeren. Het kan helpen om omgevingsgeluid enigszins te absorberen. Het effect is echter minimaal in vergelijking met specifieke geluidsdempende planten.

 • Voor het snoeien van deze plant is het aan te raden om de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen om de bloei te stimuleren. Daarnaast kan de plant in het voorjaar licht worden teruggesnoeid om de groei te bevorderen. Verwijder ook eventueel beschadigde of dode takken om de gezondheid van de plant te optimaliseren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water staan. Geef water aan de basis van de plant en niet over de bladeren om schimmelvorming te voorkomen.

  Agastache foeniculum gedijt goed in goed doorlatende potgrond. De potgrond moet vruchtbaar en humusrijk zijn. Ook verdraagt de plant geen zware, natte grond.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende, voedselrijke grond. Het is belangrijk dat de bodem een neutrale tot licht zure pH heeft. Zorg ervoor dat de grond niet te nat blijft, maar ook niet uitdroogt.

  Agastache foeniculum gedijt het beste op een zonnige standplaats, in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en te bloeien. Deze tuinplant kan goed gedijen in verschillende soorten tuinen, zoals een border of een rotstuin.

  Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Een laag mulch kan helpen om de plant te beschermen tegen vorst en koude wind. In strenge winters kan het raadzaam zijn om de plant af te dekken met vliesdoek of een koude kas.

  Deze plant vereist weinig onderhoud en gedijt goed in goed doorlatende grond en volle zon. Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Verwijder dode bloemen regelmatig om de groei en bloei van de plant te bevorderen.

  Tuinplanten zoals Agastache foeniculum hebben baat bij een jaarlijkse bemesting in het voorjaar met een organische meststof. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld rondom de plant en water goed na het bemesten. Overbemesting kan leiden tot een te weelderige groei en minder bloei.

  Mulchen is een effectieve manier om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grond te beschermen tegen extremen in temperatuur. Een laagje mulch van enkele centimeters dik rond de plant kan de groei en gezondheid bevorderen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of houtsnippers als mulch voor de beste resultaten.

  Deze plant gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Een bodemtest kan helpen om de specifieke zuurgraad van de bodem te bepalen en indien nodig aanpassingen te doen. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is om wateroverlast te voorkomen.

  Agastache foeniculum is gevoelig voor bladluizen, trips en spint. Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op ongedierte en indien nodig actie te ondernemen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen kunnen helpen bij de bestrijding van deze plagen.

 • Omschrijving

  Agastache foeniculum, ook wel bekend als anijsnetel of dropplant, is een aromatische, meerjarige plant die behoort tot de lipbloemenfamilie. Deze plant heeft een kenmerkende geur en smaak die doet denken aan drop of anijs. De plant heeft lange, dunne stengels met paarse bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Agastache foeniculum groeit het best in goed doorlatende, vochtige grond en heeft een zonnige standplaats nodig. De plant kan worden gebruikt in kruidentheeën, als smaakmaker in gerechten of als decoratieve tuinplant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.