Ajuga pyramidalis

Ajuga

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ajuga pyramidalis, ook wel bekend als piramidekruiskruid, is een bodembedekkende plant met smalle, puntige bladeren die in kransjes groeien rondom een rechtopstaande bloemsteel. De bloemen zijn klein, blauw tot paars van kleur en vormen dichte, kegelvormige bloemtrossen aan de top van de steel. Deze plant bloeit in de lente en trekt bijen en vlinders aan. Ajuga pyramidalis gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en prefereert een plekje in de halfschaduw tot volle zon. Het is een winterharde plant die zich gemakkelijk verspreidt via ondergrondse uitlopers.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Ajuga pyramidalis is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Hierdoor zorgt hij voor kleur en leven in de tuin, ook tijdens de wintermaanden.

  Ajuga pyramidalis is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan geplant worden in de tuin en overleeft koude temperaturen in de winter.

  Ja, deze plant is makkelijk te onderhouden. Het vereist weinig water en kan goed gedijen in de meeste bodemsoorten. Af en toe snoeien om de groei te bevorderen is voldoende.

  Ajuga pyramidalis heeft ongeveer 20-30 cm ruimte nodig om goed te groeien en zich te verspreiden. Het is een bodembedekker die zich horizontaal verspreidt, dus houd rekening met voldoende ruimte tussen planten. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en water krijgt om optimaal te kunnen groeien.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs in de volle schaduw gedijen. Zorg ervoor dat de grond vochtig en goed doorlatend is voor de beste resultaten. Ideaal voor het planten onder bomen of in schaduwrijke borders.

  Voor deze plant is het belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden. Over het algemeen heeft hij ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar vermijd ook dat de wortels te lang in natte grond staan.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een waardevolle plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en waardevol voedsel biedt voor bijen en vlinders. Het zorgt ook voor variatie in de tuin en draagt bij aan een gezond ecosysteem.

  De plant bloeit van mei tot juli en de bloei duurt ongeveer vier tot zes weken.

  Ajuga pyramidalis kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden tijdens warme periodes. Deze plant kan goed tegen droge omstandigheden en is geschikt voor in de volle zon.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als bodembedekker in tuinen en heeft geen culinaire toepassingen. Het consumeren van de plant kan leiden tot maagklachten of andere gezondheidsproblemen.

  Tuinplanten, waaronder de Ajuga pyramidalis, hebben over het algemeen een beperkt geluidsdempend vermogen. Het is belangrijk om te weten dat planten geluiden niet volledig kunnen dempen, maar ze kunnen wel helpen om geluidsoverlast te verminderen. Over het algemeen zijn bomen en struiken effectiever in het dempen van geluid dan lagere planten zoals bodembedekkers.

 • Het is belangrijk om de plant na de bloei terug te snoeien om de vorm en de gezondheid van de plant te behouden. Verwijder dode of zieke bladeren en bloemstelen. Snoei tot net boven de grond om de plant te stimuleren om nieuwe groei te produceren.

  Deze plant houdt van een vochtige grond, dus zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Geef water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Let op dat de plant geen wateroverlast krijgt, dit kan leiden tot wortelrot.

  Potgrond is geschikt voor Tuinplanten zoals Ajuga pyramidalis. Kies een potgrond die rijk is aan organisch materiaal en goed doorlatend is. Zorg voor regelmatig water geven en voldoende voedingsstoffen voor een gezonde groei.

  "Deze plant groeit het beste in goed doorlatende, vochtige grond met een neutrale tot licht zure pH. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal om de groei te bevorderen. Vermijd te natte of te droge grond om de gezondheid van de plant te behouden."

  De plant gedijt het beste op een zonnige of halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte of te droge omstandigheden. Geschikt voor in borders, rotstuinen of als bodembedekker.

  Om de plant te beschermen in de winter, kan er een mulchlaag van bladeren of stro worden aangebracht rond de basis. Daarnaast kan de plant worden afgedekt met een lichtgewicht fleece doek of jutezak om vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant tijdens de winterperiode voldoende vocht krijgt, maar vermijd wateroverlast.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en blijft goed groeien in vochtige, goed doorlatende grond. Verwijder regelmatig onkruid en dode bladeren om de plant gezond te houden. Een jaarlijkse bemesting in het voorjaar is voldoende voor een goede groei en bloei.

  Voor deze plant is het belangrijk om in het voorjaar organische mest of een universele meststof toe te voegen om de groei en bloei te stimuleren. Vermijd echter overbemesting, omdat dit schade aan de plant kan veroorzaken. Gebruik bij voorkeur een meststof met een hoger fosforgehalte voor een goede ontwikkeling van de wortels.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken voor deze plant. Het kan bestaan uit organisch materiaal zoals bladeren, stro, of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is, anders kan dit de plant verstikken.

  Deze plant gedijt het beste in zure tot neutrale bodems. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0 is ideaal voor optimale groei en bloei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  : Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op ongedierte, zoals bladluizen, slakken en spint. Deze kunnen schade aanrichten aan de bladeren en bloemen van de plant. Door preventief te behandelen met natuurlijke bestrijdingsmiddelen kan de plant beschermd worden tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  Ajuga pyramidalis, ook wel bekend als piramidekruiskruid, is een bodembedekkende plant met smalle, puntige bladeren die in kransjes groeien rondom een rechtopstaande bloemsteel. De bloemen zijn klein, blauw tot paars van kleur en vormen dichte, kegelvormige bloemtrossen aan de top van de steel. Deze plant bloeit in de lente en trekt bijen en vlinders aan. Ajuga pyramidalis gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en prefereert een plekje in de halfschaduw tot volle zon. Het is een winterharde plant die zich gemakkelijk verspreidt via ondergrondse uitlopers.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.