Ajuga pyramidalis 'Metallica Crispa'

Ajuga

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ajuga pyramidalis 'Metallica Crispa' is een bodembedekkende vaste plant met opvallende metallic paarse bladeren en een krullende textuur. Deze plant groeit in piramidevormige clusters en bloeit in het voorjaar met kleine blauwe bloemen die bijen en vlinders aantrekken. Hij gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien. 'Deze Ajuga-soort is gemakkelijk te onderhouden en vereist slechts af en toe snoeien om zijn compacte groei te behouden. In tuinen en borders voegt de 'Metallica Crispa' een vleugje kleur en textuur toe en vormt hij een aantrekkelijk contrast met groenbladige planten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. Hij behoudt zijn blad gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, zowel in de zomer als in de winter.

  De plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant af te dekken met bladeren of stro tijdens strenge vorst. In het voorjaar zal de plant weer uitlopen.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud. Hij gedijt goed in zowel de zon als halfschaduw en heeft weinig verzorging nodig. Zorg voor een goed doorlatende grond en voldoende vochtigheid.

  De plant heeft ruimte nodig om zich te verspreiden, dus houd ongeveer 30 tot 40 cm ruimte vrij tussen elke plant. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht en luchtstroom krijgt voor een optimale groei. Plant de planten in goed gedraineerde grond voor een gezonde ontwikkeling.

  Ja, deze plant gedijt goed in de schaduwrijke omgeving en kan zelfs beter groeien in de schaduw dan in de volle zon. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en houd de grond vochtig om optimale groei te bevorderen. De plant kan ook goed gedijen in vochtige bodems.

  Deze plant heeft normaal gesproken 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet drassig. In drogere periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen die insecten aantrekken. Het is een goede keuze voor tuiniers die graag bijen en vlinders in hun tuin willen verwelkomen. Plant de Ajuga pyramidalis 'Metallica Crispa' in een zonnige plek om de insecten aan te trekken.

  Ja, als bodembedekker creëert de plant een divers ecosysteem voor insecten en kleine dieren. De bloemen trekken bijen en vlinders aan, wat de biodiversiteit ten goede komt. Het bladafval zorgt voor voedsel en schuilplaatsen voor verschillende organismen.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan beter tegen halfschaduw dan tegen volle zon. Het beste groeit hij op een plekje met lichte schaduw. Te veel direct zonlicht kan schade veroorzaken aan de bladeren.

  De plant is niet eetbaar en wordt niet aanbevolen voor consumptie. Het is beter om deze plant alleen te gebruiken voor decoratieve doeleinden in de tuin.

  Ja, de plant heeft de eigenschap om geluid te dempen door middel van zijn bladeren en bodembedekkende eigenschappen. Dit kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in de omgeving waar de plant groeit.

 • Deze plant wordt het best gesnoeid in het voorjaar om eventuele beschadigde of dode bladeren te verwijderen. Verwijder ook gele bloemen om de groei te bevorderen. Snoei niet te diep, de bladeren groeien namelijk laag bij de grond.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet constant nat. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnatheid om schimmelziekten te voorkomen.

  De plant groeit het best in goed doorlatende potgrond. Zorg voor voldoende voedingsstoffen en waterregulatie voor optimale groei. Geschikt voor gebruik in tuinen.

  Deze plant gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Een bodem met een neutrale pH-waarde is ideaal voor optimale groei en bloei. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond niet te compact is, zodat de wortels voldoende zuurstof kunnen krijgen.

  Deze plant gedijt het best op een standplaats met halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond. Vermijd te felle zon, vooral in de middaguren.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen vorst en extreme kou. Het is aan te raden om de plant te bedekken met een dikke laag mulch of bladeren. Zo blijft de plant gezond en beschermd tijdens de wintermaanden.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de plant vrij te houden van onkruid en dode bladeren. Daarnaast kan de plant in het voorjaar bemest worden met organische meststoffen.

  Gebruik organische meststoffen in het voorjaar voor een gezonde groei en bloei. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen. Raadpleeg een specialist voor advies over specifieke voedingsbehoeften van tuinplanten.

  Mulch rond de plant met organisch materiaal zoals bladeren of compost om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks in het voorjaar om de plant gezond te houden. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant ligt om schimmelvorming te voorkomen.

  De gewenste zuurgraad van de bodem voor tuinplanten is neutraal tot licht zuur. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en goed doorlatend is. Het regelmatig testen van de pH-waarde van de bodem is aan te raden voor een gezonde groei van de planten.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij Tuinplanten is het belangrijk om regelmatig de planten te inspecteren op tekenen van ongedierte. Individuele insecten kunnen handmatig worden verwijderd en bij ernstige plagen kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, zoals neem olie of insecticidale zeep. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt afgeraden vanwege de mogelijke schade aan het milieu en nuttige insecten.

 • Omschrijving

  Ajuga pyramidalis 'Metallica Crispa' is een bodembedekkende vaste plant met opvallende metallic paarse bladeren en een krullende textuur. Deze plant groeit in piramidevormige clusters en bloeit in het voorjaar met kleine blauwe bloemen die bijen en vlinders aantrekken. Hij gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien. 'Deze Ajuga-soort is gemakkelijk te onderhouden en vereist slechts af en toe snoeien om zijn compacte groei te behouden. In tuinen en borders voegt de 'Metallica Crispa' een vleugje kleur en textuur toe en vormt hij een aantrekkelijk contrast met groenbladige planten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.