Ajuga reptans 'Alba'

Ajuga

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Ajuga reptans 'Alba' is een bodembedekkende plant die behoort tot de lipbloemenfamilie. Deze plant staat bekend om zijn decoratieve witte bloemen die bloeien in het voorjaar. De bladeren zijn groen en klein van formaat, en vormen dichte tapijten op de grond. Ajuga reptans 'Alba' gedijt goed in de halfschaduw en is winterhard. Het is een uitstekende keuze voor het bedekken van kale plekken in de tuin en het onderdrukken van onkruid.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Ajuga reptans 'Alba' is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een vaste plant die onder de categorie Tuinplanten valt.

  De plant Ajuga reptans 'Alba' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij extreme vorst. Deze tuinplant kan goed overleven in koudere klimaten.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het is een sterke en winterharde bodembedekker die goed gedijt in de meeste tuinen. Regelmatig snoeien bevordert de groei en bloei van de plant.

  Ajuga reptans 'Alba' heeft ongeveer een ruimte nodig van 30-40 cm om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is een bodembedekker die zich kan verspreiden, dus zorg voor voldoende ruimte om uitbreiding mogelijk te maken. Plant ze op een afstand van ongeveer 20-30 cm uit elkaar voor een mooi resultaat.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het gedijt goed op plaatsen met weinig zonlicht en blijft mooi en gezond. Het is ideaal voor schaduwrijke tuinen.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. In de winter kan de plant wat minder water nodig hebben.

  Tuinplanten zoals "Ajuga reptans 'Alba'" trekken vaak vlinders en bijen aan vanwege hun bloemen en nectar. Planten die rijk zijn aan nectar en een aantrekkelijke geur hebben, zullen waarschijnlijk insecten aantrekken. Het is dus mogelijk dat deze plant ook vlinders en bijen lokt.

  Ja, Tuinplanten zoals Ajuga reptans 'Alba' kunnen een bijdrage leveren aan biodiversiteit door het aantrekken van bijen en andere bestuivers. Daarnaast kunnen ze zorgen voor een gevarieerd ecosysteem in de tuin. Het is belangrijk om diverse plantensoorten in de tuin te hebben voor een gezonde biodiversiteit.

  "De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 3 tot 4 weken."

  De plant verdraagt geen felle zon en groeit het beste in halfschaduw tot schaduw. Het is dan ook aan te raden om de plant op een plek te zetten waar het niet de hele dag direct zonlicht ontvangt. In de volle zon kunnen de bladeren en bloemen verbranden.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is niet geschikt voor consumptie en kan zelfs giftig zijn bij inname. Het wordt aanbevolen om deze plant niet te eten.

  Ja, deze plant heeft dichte bladeren die geluid kunnen dempen. Het kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen wanneer het in een tuin of border wordt geplant.

 • Deze plant kan het beste in het voorjaar na de bloei licht worden teruggesnoeid om de groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde bladeren en bloemstengels voor een gezonde uitstraling. Zorg ervoor dat de plant niet te kaal wordt, omdat dit de groei kan belemmeren.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig, maar niet doorweekt is. Geef water bij de wortels en vermijd het besproeien van de bladeren.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de grond vochtig, maar niet te nat is. Verpot de plant indien nodig in verse potgrond om de groei te stimuleren.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet vochtig tot vochtige, goed doorlatende grond zijn. De grond kan zowel zuur, neutraal als basisch zijn. Het is belangrijk dat de bodem vruchtbaar is en een goede structuur heeft.

  De plant gedijt het beste op een plek in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende bodem. Vermijd direct zonlicht en droge grond.

  In de winter kan het nuttig zijn om een laag mulch, zoals bladeren of stro, rond de plant te leggen om de wortels te beschermen tegen vorst. In strenge winters kunnen jonge planten het beste beschermd worden met een fleecehoes of een laagje stro. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht heeft voordat de vorst begint.

  De plant kan het beste regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig onkruid en dode bladeren om de plant gezond te houden. Snoei na de bloei om de plant compact te houden.

  Voor een optimale groei van deze tuinplant is het aan te raden om in het voorjaar een organische meststof te geven. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig over de grond wordt verspreid. Te veel mest kan leiden tot overmatige bladgroei en minder mooie en compacte bloemen.

  Mulch helpt bij het behouden van vocht in de grond en onderdrukt onkruidgroei. Het beschermt de plantenwortels tegen strenge weersomstandigheden en bevordert de gezondheid van de bodem. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of compost voor de beste resultaten.

  De plant gedijt het beste in een zure bodem. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan regelmatig controleren op insecten zoals bladluizen en slakken nuttig zijn. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen, zoals neemolie of feromoonvallen, kan ook helpen het ongedierte te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om de plant gezond te houden door regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende licht en luchtcirculatie.

 • Omschrijving

  De Ajuga reptans 'Alba' is een bodembedekkende plant die behoort tot de lipbloemenfamilie. Deze plant staat bekend om zijn decoratieve witte bloemen die bloeien in het voorjaar. De bladeren zijn groen en klein van formaat, en vormen dichte tapijten op de grond. Ajuga reptans 'Alba' gedijt goed in de halfschaduw en is winterhard. Het is een uitstekende keuze voor het bedekken van kale plekken in de tuin en het onderdrukken van onkruid.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.