Alcea rosea

Alcea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Alcea rosea, ook bekend als stokroos, is een biënniale plant met grote, prachtige bloemen die in de zomer bloeien en variëren in kleur van roze, paars, wit tot geel. De bloemen groeien langs lange, rechtopstaande stengels en trekken bijen en vlinders aan. Stokrozen kunnen tot wel 2 meter hoog worden en zijn ideaal voor achterin de border of tegen een muur. Deze plant houdt van zon en goed doorlatende grond en kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt. Alcea rosea is een echte eyecatcher in de tuin en zorgt voor een prachtige verticale dimensie.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Alcea rosea is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en komt in het voorjaar weer tot bloei. Het is een tweejarige plant.

  "Alcea rosea" is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is dus een geschikte tuinplant voor ons klimaat.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de plant te ondersteunen met bijvoorbeeld een plantensteun. Snoei dode bloemen regelmatig af voor een langere bloeiperiode.

  De plant heeft veel ruimte nodig om te groeien, idealiter plant je haar op minimaal 60 centimeter uit elkaar. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en gezond te groeien. Het is belangrijk om de omgeving van de plant vrij te houden van onkruid en ander struikgewas.

  De Alcea rosea groeit het beste in de volle zon en verdraagt geen schaduw. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige locatie te planten om een gezonde groei te bevorderen. Zorg voor minimaal 6 uur direct zonlicht per dag voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals Alcea rosea hebben over het algemeen behoefte aan regelmatig water geven, vooral tijdens warme en droge periodes. In de zomer kan het nodig zijn om de plant één tot twee keer per week water te geven. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar en kleurrijke bloemen die ze produceren. Het aantrekken van deze bestuivers helpt bij de bestuiving en bevordert de biodiversiteit in de tuin. Het is een populaire keuze onder tuiniers die graag een levendige en bloeiende tuin willen hebben.

  Ja, deze plant is uitstekend voor de biodiversiteit omdat het insecten zoals bijen en vlinders aantrekt. Daarnaast biedt het ook voedsel en beschutting voor verschillende diersoorten in de tuin. Het zorgt dus voor een divers ecosysteem.

  De plant bloeit van juni tot augustus en de bloei kan duren van 8 tot 12 weken.

  Ja, deze plant gedijt goed in de volle zon en heeft minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme zomerdagen. Zorg er ook voor dat de grond goed waterdoorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Nee, de bloemen van deze plant zijn niet eetbaar. Het is belangrijk om alleen planten te eten die bekend staan als veilig voor consumptie. Het wordt afgeraden om planten uit de tuin te eten, tenzij je zeker weet dat ze eetbaar zijn.

  Ja, de bloemen van deze plant kunnen helpen bij het absorberen van geluid en dragen bij aan geluidsdemping in de tuin. Het grote bladerdak van de plant kan ook helpen bij het verminderen van geluidsoverlast. Over het algemeen kunnen tuinplanten een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van geluidsoverlast in een buitenruimte.

 • Om de plant gezond te houden is het belangrijk om regelmatig dood hout en uitgebloeide bloemen te verwijderen. Snoei de plant na de bloei in het najaar tot ongeveer 10cm boven de grond. Knip ook eventuele uitlopers weg om de plant compact te houden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor tuinplanten zoals Alcea rosea is het belangrijk om te kiezen voor goed doorlatende potgrond. Gebruik organische potgrond die rijk is aan voedingsstoffen voor een optimale groei en bloei. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend zijn, met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Het is het beste om de grond licht zuur tot neutraal te houden en regelmatig te bemesten voor optimale groei. Te natte grond kan leiden tot wortelrot, terwijl te droge grond de groei kan remmen.

  Deze plant doet het goed op een zonnige plek in de tuin. Hij houdt van goed doorlatende grond en kan goed tegen droge periodes. Zorg ervoor dat de plant niet teveel in de schaduw staat.

  Deze plant heeft geen winterbescherming nodig, omdat deze winterhard is en goed bestand is tegen koude temperaturen. Eventueel kunnen dorre stengels worden afgeknipt in het voorjaar om de plant gezond te houden. Het is aan te raden de plant goed te mulchen in het najaar voor extra bescherming tegen vorst.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bloemen om nieuwe groei te stimuleren. Knip in het najaar de plant tot bij de grond af om de bloei in het volgende seizoen te bevorderen.

  Tuinplanten zoals Alcea rosea hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te groeien en bloeien. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten in het voorjaar en zomer. Let op dat je niet te veel bemest, dit kan schadelijk zijn voor de plant.

  Mulchen helpt tegen onkruidgroei en behoudt vocht in de grond, wat gunstig is voor de plant. Het beschermt de plantwortels tegen extreme temperaturen en verbetert de bodemstructuur. Het is aan te raden om een laag mulch van 5-10 cm aan te brengen rond de plant.

  Tuinplanten zoals Alcea rosea groeien het beste in neutrale tot licht zure grond met een pH tussen 6,0 en 7,0. Een te zure of te basische bodem kan leiden tot groeiproblemen en voedingstekorten. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op ongedierte, zoals bladluizen, rupsen en kevers. Deze kunnen worden bestreden met behulp van biologische bestrijdingsmiddelen of door de plant met water en zeep te besproeien. Het is ook handig om de plant regelmatig te snoeien en te bemesten om de weerstand te verhogen tegen plagen.

 • Omschrijving

  Alcea rosea, ook bekend als stokroos, is een biënniale plant met grote, prachtige bloemen die in de zomer bloeien en variëren in kleur van roze, paars, wit tot geel. De bloemen groeien langs lange, rechtopstaande stengels en trekken bijen en vlinders aan. Stokrozen kunnen tot wel 2 meter hoog worden en zijn ideaal voor achterin de border of tegen een muur. Deze plant houdt van zon en goed doorlatende grond en kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt. Alcea rosea is een echte eyecatcher in de tuin en zorgt voor een prachtige verticale dimensie.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.