Alchemilla alpina

Alchemilla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Alchemilla alpina, ook wel bekend als alpenvrouwenmantel, is een vaste plant die van nature voorkomt in bergachtige gebieden. De plant heeft groen blad dat sterk gelijkt op de bladeren van de gewone vrouwenmantel, Alchemilla mollis. Alchemilla alpina bloeit in de zomer met kleine, groengele bloemetjes die een subtiele schoonheid hebben. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen, omdat het goed gedijt op kalkrijke grond en zich gemakkelijk kan verspreiden. Alchemilla alpina is een winterharde plant die weinig onderhoud vereist en geschikt is voor zowel zon als halfschaduw.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant behoudt zijn groene bladeren gedurende het hele jaar.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst. Het is aan te raden om de plant af te dekken met bladeren of stro.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het is een sterke plant die weinig eisen stelt aan de verzorging. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende.

  Alchemilla alpina heeft ongeveer 30 centimeter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en vocht krijgt. Houd ook rekening met de omringende planten en bomen.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en gedijt goed op vochtige grond. De plant kan zelfs ook goed groeien in halfschaduw. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de grond goed te bemesten voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals de Alchemilla alpina hebben gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te verzadigen. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, de Alchemilla alpina is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen en het nectar dat ze produceren. Deze eigenschap maakt de plant een waardevolle toevoeging aan een tuin om bijen en vlinders aan te trekken.

  Ja, deze plant trekt verschillende insecten aan, zoals bijen en vlinders, waardoor het bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Het biedt ook een schuilplaats voor kleine dieren en kan helpen bij het bevorderen van de bodemgezondheid. Over het algemeen is deze plant goed voor de biodiversiteit in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden juni tot en met augustus en de bloei kan tot wel vier weken duren.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warme temperaturen. Ze kunnen echter ook prima groeien in halfschaduw.

  Nee, de plant Alchemilla alpina is niet eetbaar. Het is een tuinplant die voornamelijk wordt gebruikt vanwege zijn decoratieve bladeren. Het wordt afgeraden om deze plant te consumeren.

  Ja, deze plant heeft geluidsdempende eigenschappen. De bladeren en stengels absorberen geluidstrillingen en verminderen op die manier geluidsoverlast. Het kan dus een goede keuze zijn voor een rustige en stille omgeving in uw tuin.

 • Je kunt de bloemen van deze plant na de bloei verwijderen om nieuwe groei te stimuleren. Eventueel kun je dode of beschadigde bladeren ook wegknippen om de plant gezond te houden. Over het algemeen heeft deze plant geen specifieke snoei nodig.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd stilstaand water. Controleer regelmatig of de plant water nodig heeft door de grond met je vinger te controleren.

  Zorg voor goed doorlatende potgrond voor deze plant. Gebruik een mengsel dat rijk is aan voedingsstoffen, zoals compost vermengd met zand. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat blijft, om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste op goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Voeg organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De Alchemilla alpina gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Deze plant houdt van een vochtige, goed doorlatende grond en kan goed worden toegepast in borderplanten of rotstuinen. Let op dat de grond niet te nat wordt, dit kan leiden tot rotten van de wortels.

  De plant heeft winterbescherming nodig in de vorm van een mulchlaag van bladeren of stro. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en bedek de plant met een luchtige stof om hem te beschermen tegen vorstschade. Let op dat de bladeren niet te vochtig worden, dit kan rot veroorzaken.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige grond en halfschaduw. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen. Snoei in het voorjaar de plant terug tot vlak boven de grond.

  Voor een optimale groei en bloei van deze plant is regelmatige bemesting belangrijk. Gebruik een organische meststof in het voorjaar en eventueel nogmaals in de zomer. Zorg er daarnaast voor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en voorkomt onkruidgroei rondom de plant. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors voor een goede mulchlaag. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks voor het beste resultaat.

  Alchemilla alpina groeit het beste in een lichtzure tot neutrale bodem met een pH tussen 5,5 en 7,0. Een hogere zuurgraad kan leiden tot slechte groei en gezondheidsproblemen voor de plant. Voeg indien nodig kalk toe om de zuurgraad van de grond te verhogen.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op ongedierte, zoals bladluizen en spint. Door de plant regelmatig te besproeien met een milieuvriendelijke zeepoplossing, kunnen ongedierteplagen worden voorkomen. Indien nodig kunnen speciale biologische bestrijdingsmiddelen worden ingezet om ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  Alchemilla alpina, ook wel bekend als alpenvrouwenmantel, is een vaste plant die van nature voorkomt in bergachtige gebieden. De plant heeft groen blad dat sterk gelijkt op de bladeren van de gewone vrouwenmantel, Alchemilla mollis. Alchemilla alpina bloeit in de zomer met kleine, groengele bloemetjes die een subtiele schoonheid hebben. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen, omdat het goed gedijt op kalkrijke grond en zich gemakkelijk kan verspreiden. Alchemilla alpina is een winterharde plant die weinig onderhoud vereist en geschikt is voor zowel zon als halfschaduw.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.