Alchemilla vulgaris

Alchemilla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Alchemilla vulgaris, ook wel bekend als vrouwenmantel, is een vaste plant die voorkomt in Europa, Azië en Noord-Amerika. De plant heeft groene bladeren met een gerimpelde textuur en een heldergroene kleur. In de zomer bloeit Alchemilla vulgaris met kleine geelgroene bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Vrouwenmantel wordt vaak gebruikt in de tuin vanwege zijn decoratieve bladeren en bloemen, en heeft ook medicinale eigenschappen die kunnen worden gebruikt voor verschillende kwalen. Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als in de schaduw groeien.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Alchemilla vulgaris is geen groenblijvende plant. Deze plant verliest zijn bladeren in de winter en komt in het voorjaar weer tot bloei. Het is een vaste plant die zichzelf elk jaar opnieuw zal uitzaaien.

  Alchemilla vulgaris is winterhard tot -25 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen koudere temperaturen en kan dus het hele jaar door in de tuin blijven staan.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft niet veel aandacht nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende bodemsoorten en lichtomstandigheden. Het is aan te raden om regelmatig oude bladeren te verwijderen om de plant gezond te houden.

  De plant heeft ongeveer 30 cm tot 50 cm ruimte nodig om goed te groeien. Het is aan te raden om de plant wat ruimte te geven zodat het zich goed kan ontwikkelen. Zorg ook voor voldoende licht en water voor een optimale groei.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in schaduwrijke tuinen. Het is dan ook geen probleem om deze plant in een schaduwrijke plek te laten groeien.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de vochtigheid van de grond. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot, dus het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten te controleren op vochtigheid. Het is ook goed om te zorgen voor een goede afwatering om te voorkomen dat de wortels te lang nat blijven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege zijn nectar en kleurrijke bloemen. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, Alchemilla vulgaris is goed voor biodiversiteit, omdat het aantrekkelijk is voor bijen en andere bestuivers. Daarnaast biedt deze plant schuilplaatsen en voedsel voor verschillende insecten en kleine dieren. Het zorgt daarmee voor een gevarieerde en levendige tuin.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden mei tot augustus en de bloei kan enkele weken tot een paar maanden duren.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon, maar prefereert toch wat meer schaduw. Zorg voor voldoende water als de plant in de volle zon staat. Over het algemeen doet de plant het goed in verschillende lichtomstandigheden.

  Jawel, de blaadjes van deze plant zijn eetbaar en worden soms gebruikt in salades. Het heeft een lichtzure smaak en wordt vaak toegevoegd aan gerechten als een decoratief element. Het is echter altijd belangrijk om zeker te weten dat de plant niet behandeld is met chemicaliën voordat je hem consumeert.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap om geluid te dempen dankzij de dichte begroeiing en de structuur van het blad. Het kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in de tuin of omgeving.

 • Om de plant te snoeien kan je na de bloei de uitgebloeide bloemstelen afknippen. Dit kan zorgen voor een tweede bloei. Verwijder ook regelmatig dode of beschadigde bladeren om de plant gezond te houden.

  Deze plant houdt van vochtige grond, dus zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Pas op dat de plant niet te nat staat, want dit kan wortelrot veroorzaken.

  Voor de verzorging van deze tuinplant is het belangrijk om gebruik te maken van goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik eventueel specifieke potgrond voor tuinplanten voor een optimale groei en bloei.

  Alchemilla vulgaris gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond van gemiddelde kwaliteit. De bodem moet neutraal tot licht zuur zijn en rijk aan organisch materiaal. Het is belangrijk om de grond regelmatig te bemesten om de gezondheid en bloei van de plant te bevorderen.

  Deze plant gedijt het best op een standplaats in de halfschaduw of schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig en voedzaam is. Vermijd te veel direct zonlicht.

  Het is raadzaam om de plant af te dekken met bladeren of stro om te beschermen tegen vorstschade. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is om wortelrot te voorkomen. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar weg.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in zowel zon als schaduw. Het is belangrijk om regelmatig de oude bloemen te verwijderen om de bloei te stimuleren. Verder kan de plant in het voorjaar gesnoeid worden om de vorm te behouden.

  Alchemilla vulgaris heeft behoefte aan een voedzame bodem en kan gebaat zijn bij organische meststoffen. Het is aanbevolen om in het voorjaar en zomer regelmatig te bemesten om een gezonde groei te stimuleren. Overbemesting moet echter vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is aan te raden om de bodem rondom deze plant te mulchen met organisch materiaal, zoals compost of boomschors. Mulch helpt om vocht vast te houden, onkruidgroei te onderdrukken en de grond te voeden. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik wordt om verstikking van de plant te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in neutrale tot licht zure bodems met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Een bodemtest kan helpen om de juiste zuurgraad te bepalen voor optimale groei. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te testen en eventueel bij te sturen met kalk of zwavel indien nodig.

  De plant is gevoelig voor slakken en bladluizen. Om ongedierte te bestrijden, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en vogels worden ingezet. Ook kunnen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, maar dit kan schadelijk zijn voor het milieu.

 • Omschrijving

  Alchemilla vulgaris, ook wel bekend als vrouwenmantel, is een vaste plant die voorkomt in Europa, Azië en Noord-Amerika. De plant heeft groene bladeren met een gerimpelde textuur en een heldergroene kleur. In de zomer bloeit Alchemilla vulgaris met kleine geelgroene bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Vrouwenmantel wordt vaak gebruikt in de tuin vanwege zijn decoratieve bladeren en bloemen, en heeft ook medicinale eigenschappen die kunnen worden gebruikt voor verschillende kwalen. Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als in de schaduw groeien.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.