Allium oreophilum

Allium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Allium oreophilum, ook wel bekend als berglook, is een bolgewas dat behoort tot de ui-familie. De plant heeft smalle, lancetvormige bladeren die een grijsgroene kleur hebben en ongeveer 10-15 cm lang worden. In de zomer verschijnen er prachtige bolvormige bloemen aan lange, stevige stelen die variëren in kleur van lichtroze tot lilaroze. De bloemen trekken vlinders en bijen aan en kunnen zowel in de border als in rotstuinen worden geplant. Allium oreophilum gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige tot licht beschaduwde standplaats.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Allium oreophilum is niet groenblijvend en zal in de winter zijn bladeren verliezen. Het is een bolgewas en zal in het voorjaar opnieuw bladeren en bloemen produceren. Het is een populaire tuinplant vanwege zijn decoratieve bloemen.

  De Tuinplanten zijn gemiddeld genomen winterhard tot -15 graden Celsius. Deze plant kan dus over het algemeen goed tegen vorst en lage temperaturen in de winter. Het is belangrijk om de plant in de juiste omstandigheden te plaatsen om de winterhardheid te waarborgen.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het heeft weinig water nodig en gedijt goed in de meeste bodemsoorten. Regelmatige bemesting zal de groei bevorderen.

  "Allium oreophilum" heeft ruimte nodig om zich volledig uit te kunnen spreiden en groeien. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Over het algemeen is een afstand van ongeveer 10-15 centimeter tussen de planten voldoende.

  De Allium oreophilum groeit het beste in de volle zon of in lichte schaduw. Het is daarom het beste om deze plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei. In de schaduw kan de groei van de plant belemmerd worden.

  Allium oreophilum heeft weinig water nodig en kan goed tegen droge periodes. Geef de plant alleen water wanneer de grond droog aanvoelt, ongeveer één keer per week is voldoende. Overmatig water geven kan leiden tot rotten van de wortels.

  Ja, de plant "Allium oreophilum" is aantrekkelijk voor vlinders en bijen. De bloemen trekken deze nuttige bestuivers aan vanwege hun nectarrijke eigenschappen. Het kan een mooie toevoeging zijn aan een tuin die insecten wil aantrekken.

  Ja, Allium oreophilum is goed voor biodiversiteit, omdat het bijen en vlinders aantrekt die zorgen voor bestuiving en dus bijdragen aan de voortplanting van verschillende plantensoorten. Daarnaast kan de plant dienen als schuil- en voedselplaats voor verschillende insecten en kleine dieren, waardoor de biodiversiteit in de tuin wordt verhoogd.

  Deze plant bloeit in de maanden juni en juli en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant gedijt goed in de volle zon en heeft minstens zes uur direct zonlicht per dag nodig. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven wanneer deze in de volle zon staat om uitdroging te voorkomen. Het is een winterharde plant die goed bestand is tegen zonlicht.

  Ja, Allium oreophilum is eetbaar. De bloembollen van deze plant kunnen worden gebruikt in salades en gerechten voor een milde uiensmaak. Echter, het wordt aangeraden om alleen soorten te eten die specifiek gekweekt zijn voor consumptie, aangezien sommige soorten giftig kunnen zijn.

  Nee, Allium oreophilum heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk een decoratieve plant die bloeit met paarse bloemen en in de tuin wordt geplant voor zijn esthetische waarde en geur.

 • Allium oreophilum hoeft niet te worden gesnoeid, aangezien de plant zijn bladeren en bloemen vanzelf laat afsterven na de bloeiperiode. Het is belangrijk om oude en dode bladeren en bloemstelen te verwijderen om de plant netjes en gezond te houden. Indien gewenst kunnen de uitgebloeide bloemstelen worden afgeknipt om het uiterlijk van de plant te verbeteren.

  De plant heeft af en toe water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond.

  Allium oreophilum gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Een potgrond speciaal voor tuinplanten is geschikt voor deze plantensoort. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend zijn en mag niet te vochtig zijn. Het is belangrijk dat de bodem voedingsrijk is en een pH-waarde heeft tussen de 6.0 en 7.5. Organische stof kan helpen bij het verbeteren van de bodemkwaliteit.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te vochtig wordt, om rotting te voorkomen. Het is een geschikte plant voor in de border of rotstuin.

  Het is aan te raden om Tuinplanten in de winter te beschermen door mulch te gebruiken voor bescherming tegen vorst. Gebruik een laag mulch van ongeveer 5-10 cm rondom de plant om de wortels warm te houden. Daarnaast kan het ook helpen om de plant af te dekken met bijvoorbeeld een doek of speciale winterbeschermingsmaterialen.

  De plant houdt van een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg voor regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Dode bloemstelen kunnen na de bloei worden afgeknipt om de plant er verzorgd uit te laten zien.

  Tuinplanten zoals Allium oreophilum hebben over het algemeen geen specifieke bemesting nodig. Het is echter aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen om de groei en bloei te stimuleren. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld rond de wortelzone van de plant.

  Mulchen wordt aanbevolen voor Tuinplanten zoals Allium oreophilum om de grond vochtig te houden, onkruidgroei te verminderen en de wortels te beschermen tegen temperatuurschommelingen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of stro als mulchlaag, en breng deze in het voorjaar aan voor het beste resultaat. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stelen van de plant komt om rotting te voorkomen.

  De beste zuurgraad voor deze plant is neutraal tot licht alkalisch (pH 6,5-7,5). Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost kan helpen de pH-waarde van de bodem te verbeteren.

  Allium oreophilum is gevoelig voor aanvallen van trips en uienvlieg. Om ongedierte te bestrijden, kan je de plant regelmatig controleren en handmatig verwijderen. Ook kan het helpen om de omgeving van de plant schoon te houden en insecticiden te gebruiken indien nodig.

 • Omschrijving

  Allium oreophilum, ook wel bekend als berglook, is een bolgewas dat behoort tot de ui-familie. De plant heeft smalle, lancetvormige bladeren die een grijsgroene kleur hebben en ongeveer 10-15 cm lang worden. In de zomer verschijnen er prachtige bolvormige bloemen aan lange, stevige stelen die variëren in kleur van lichtroze tot lilaroze. De bloemen trekken vlinders en bijen aan en kunnen zowel in de border als in rotstuinen worden geplant. Allium oreophilum gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige tot licht beschaduwde standplaats.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.