Allium sphaerocephalon

Allium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Allium sphaerocephalon, ook wel bekend als de kogellook, is een bolgewas dat behoort tot de lookfamilie. De plant heeft lange, smalle bladeren die uit een bol groeien en een steel met daarop een compacte bloeiwijze van paarse bloemen. De bloemen zijn bolvormig en geven de plant een opvallende uitstraling in de tuin. Allium sphaerocephalon bloeit in de zomermaanden en trekt bijen en vlinders aan. Na de bloei vormt de plant zwarte zaaddozen die ook decoratief kunnen zijn in boeketten of droogbloemarrangementen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bolgewas dat in de lente en zomer bloeit met karakteristieke sferische bloemhoofdjes.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst. In de lente zal de plant opnieuw uitlopen.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud. Allium sphaerocephalon gedijt goed in de meeste grondsoorten en heeft weinig onderhoud nodig. Het is een sterke en betrouwbare tuinplant.

  De plant heeft ruimte nodig voor de langwerpige stengels die kunnen groeien tot zo'n 60 cm hoog. Het is belangrijk om de planten niet te dicht op elkaar te planten, zodat ze voldoende licht en lucht krijgen. Een afstand van ongeveer 10-15 cm tussen de planten is ideaal.

  Deze plant groeit het best in de volle zon of in lichte schaduw. Te veel schaduw kan de groei belemmeren en de bloei verminderen. Kies daarom een locatie waar de plant voldoende zonlicht krijgt.

  Allium sphaerocephalon heeft matig water nodig en moet regelmatig worden bewaterd bij droge omstandigheden. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de plant 1-2 keer per week water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de vorm en kleur van de bloemen. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivers in de tuin. Het helpt bij het bevorderen van biodiversiteit en het bestuiven van andere planten.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit, omdat het aantrekkelijk is voor bestuivende insecten zoals bijen en vlinders. Daarnaast zorgt het voor variatie in de tuin en creëert het een natuurlijke omgeving voor verschillende dieren.

  Deze plant bloeit in de maanden juni en juli en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en staat het liefst op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat blijft. Plant de Allium sphaerocephalon daarom op een zonnige en goed gedraineerde plek in de tuin.

  De plant Allium sphaerocephalon is eetbaar. De plant wordt vaak gebruikt in salades en gerechten voor extra smaak. Het is echter belangrijk om zeker te zijn dat de plant correct geïdentificeerd is voordat je deze consumeert.

  Allium sphaerocephalon heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is een decoratieve plant die voornamelijk bekend staat om zijn langwerpige bloemhoofdjes. Het wordt vaak gebruikt in borders en bloemperken.

 • Snoei de Allium sphaerocephalon na de bloei om de zaadvorming te voorkomen en de plant te verjongen. Verwijder dode bladeren en bloemstelen om de plant er verzorgd uit te laten zien. Snoei tot aan de grond in het najaar.

  Deze plant heeft gemiddeld water nodig en moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende en vochtige potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond voedingsrijk is, zodat de plant optimaal kan groeien en bloeien. Voeg regelmatig meststoffen toe om de groei van de plant te bevorderen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende, voedselrijke en kalkhoudende grond. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vocht vasthoudt maar niet te nat is. Vermijd te zure grond en zorg voor een zonnige standplaats.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de grond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Bij voorkeur kan de plant worden geplant in een borders of bloembakken.

  Allium sphaerocephalon is winterhard en heeft geen speciale winterbescherming nodig. Het is belangrijk om de grond goed te laten afwateren om wortelrot te voorkomen. In strenge winters kan een laagje mulch rond de planten helpen om ze te beschermen tegen vorstschade.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond op een zonnige plek. Het is belangrijk om de uitgebloeide bloemen te verwijderen om de bloei te bevorderen. Het is aan te raden om de plant in het najaar te bemesten met organische meststoffen.

  Allium sphaerocephalon heeft baat bij een bemesting met een meststof die rijk is aan fosfor en kalium. Het is aan te raden om tijdens het groeiseizoen regelmatig organische meststoffen toe te voegen aan de grond. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulchen is een goede praktijk voor tuinplanten zoals deze. Het helpt de grond vochtig te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Gebruik organisch materiaal zoals compost of stro als mulch.

  De plant gedijt het best in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Een pH-waarde tussen 6 en 7,5 wordt als ideaal beschouwd voor deze plantensoort. Zorg voor een goed doorlatende grond om wateroverlast te voorkomen.

  Bij de bestrijding van ongedierte bij Tuinplanten zoals Allium sphaerocephalon, kunt u natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of parasitaire aaltjes inzetten. Ook kunt u preventief te werk gaan door regelmatig de planten te controleren op plagen en deze met de hand te verwijderen. Ten slotte kunt u ook gebruik maken van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen, zoals neemolie of pyrethrum.

 • Omschrijving

  De Allium sphaerocephalon, ook wel bekend als de kogellook, is een bolgewas dat behoort tot de lookfamilie. De plant heeft lange, smalle bladeren die uit een bol groeien en een steel met daarop een compacte bloeiwijze van paarse bloemen. De bloemen zijn bolvormig en geven de plant een opvallende uitstraling in de tuin. Allium sphaerocephalon bloeit in de zomermaanden en trekt bijen en vlinders aan. Na de bloei vormt de plant zwarte zaaddozen die ook decoratief kunnen zijn in boeketten of droogbloemarrangementen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.