Allium ursinum

Allium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Allium ursinum, ook wel bekend als daslook, is een wilde plant die behoort tot de lookfamilie. Het heeft lange, smalle bladeren die lijken op die van lelies en produceert witte bloemen in de lente. Daslook groeit vaak in vochtige bossen en langs beken en rivieren. De plant heeft een sterke knoflookgeur en wordt vaak gebruikt in de keuken als smaakmaker. Daarnaast staat daslook bekend om zijn gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van de bloeddruk en het ondersteunen van het immuunsysteem.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. De bladeren blijven groen, zelfs in de wintermaanden. Hierdoor zorgt de plant voor kleur en structuur in de tuin, ook in het koude seizoen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst. Tuinplanten in het algemeen hebben verschillende gradaties van winterhardheid.

  Ja, Allium ursinum is makkelijk in onderhoud. Deze plant heeft weinig verzorging nodig en gedijt goed in vochtige en schaduwrijke omgevingen. Het is een sterke en winterharde plant die niet veel speciale aandacht vereist.

  Allium ursinum heeft ongeveer 30 cm ruimte nodig om goed te groeien. Het is aanbevolen om de planten minstens 20 cm uit elkaar te planten. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduwrijke gebieden van de tuin. Het kan zelfs beter gedijen in de schaduw dan in de volle zon. Zorg voor voldoende vochtige grond en u zult mooie groei en bloei zien.

  Deze plant vereist regelmatig vochtige grond, dus het is aan te raden om hem wekelijks water te geven. Controleer altijd of de grond niet te nat of te droog is voordat je water geeft om de beste groeiomstandigheden te behouden. Het is belangrijk om de waterbehoefte van de plant in de gaten te houden en aan te passen op basis van het weer en de groeicondities.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de geur en nectar van de bloemen. Het is een geliefde plant in de tuin vanwege zijn aantrekkingskracht op bestuivende insecten. Het is dus een goede keuze als je een tuin wilt creëren die bijdraagt aan de biodiversiteit.

  Ja, planten zoals deze trekken bijen en andere bestuivers aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast biedt het blad beschutting voor kleine dieren en insecten. Het creëert zo een gevarieerde en gezonde ecosystemen.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige omgeving. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft tijdens warme periodes. Planten in de volle zon zullen over het algemeen gezonder en sterker groeien.

  Ja, de plant is eetbaar en wordt vaak gebruikt in salades en soepen vanwege zijn knoflooksmaak. Het wordt ook wel Daslook genoemd vanwege de geur die het afgeeft. Echter, het is belangrijk om zeker te zijn van de identificatie om vergissingen met giftige planten te voorkomen.

  Ja, Allium ursinum heeft de eigenschap geluid te dempen door zijn bladeren en stengels. Dit maakt hem ideaal voor het creëren van een rustige en vredige omgeving in de tuin. Het is echter geen volledige geluidsdemper zoals bijvoorbeeld een geluidswal langs de snelweg.

 • Je kunt de bladeren van deze plant regelmatig afsnijden om nieuw groei te bevorderen. Verwijder ook eventuele uitgebloeide bloemen om de plant er netjes uit te laten zien. Snoei de plant in de late zomer of vroege herfst.

  Deze plant houdt van vochtige grond en moet regelmatig water gegeven worden, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te veel uitdroogt, maar vermijd tegelijkertijd dat de wortels te nat worden. Het is aan te raden om de plant in de vroege ochtend of late avond water te geven, om verdamping te minimaliseren.

  Voor deze plant is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken, met voldoende voedingsstoffen voor een gezonde groei. Kies voor een potgrond speciaal voor tuinplanten voor het beste resultaat. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig maar niet te nat is.

  De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende bodem met een hoge organische kwaliteit. Een neutrale tot licht zure bodem met een goede vochtretentie is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de bodem voedzaam is en voldoende vocht bevat voor een optimale groei.

  De plant houdt van een vochtige en humusrijke grond. Het liefst staat de plant op een plek in de halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond.

  Allium ursinum heeft weinig winterbescherming nodig. Het is een winterharde plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Eventueel kan wat mulch rond de plant worden aangebracht om de wortels te beschermen.

  De plant moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en voed de plant af en toe met meststoffen voor een gezonde groei. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemstelen om de plant er netjes uit te laten zien.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om jaarlijks organische meststoffen toe te voegen tijdens het groeiseizoen. Voor deze plantensoort is een lichte bemesting voldoende, aangezien ze van nature goed gedijen in vochtige en voedzame grond. Het gebruik van een evenwichtige meststof met een lager stikstofgehalte wordt aanbevolen om de plant gezond te houden.

  Mulch kan gebruikt worden rond de voet van deze plant om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Het helpt ook om de wortels te beschermen tegen vorst en extreme temperaturen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of stro.

  De plant gedijt het best in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6 en 7. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen om de groei en bloei van de plant te optimaliseren. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen om de pH-waarde van de bodem te stabiliseren.

  Er zijn verschillende natuurlijke manieren om ongedierte te bestrijden bij deze plant, zoals het planten van knoflook of uien in de buurt. Daarnaast kunnen ook brandnetelgier of een mengsel van water en zeep helpen om ongedierte af te weren. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van plagen kan ook preventief werken.

 • Omschrijving

  Allium ursinum, ook wel bekend als daslook, is een wilde plant die behoort tot de lookfamilie. Het heeft lange, smalle bladeren die lijken op die van lelies en produceert witte bloemen in de lente. Daslook groeit vaak in vochtige bossen en langs beken en rivieren. De plant heeft een sterke knoflookgeur en wordt vaak gebruikt in de keuken als smaakmaker. Daarnaast staat daslook bekend om zijn gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van de bloeddruk en het ondersteunen van het immuunsysteem.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.