Alyssum saxatilis 'Compacta'

Alyssum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Alyssum saxatilis 'Compacta' is een laagblijvende en compacte plant met groen blad en kleine witte bloemen die een zoete geur verspreiden. Deze plant is ideaal voor in borders, rotstuinen of als bodembedekker. Het bloeit rijkelijk van het voorjaar tot de zomer en trekt vlinders en bijen aan. Alyssum saxatilis 'Compacta' is winterhard en gedijt goed in de volle zon of halfschaduw. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert een compacte groei en bloei.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. Het behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een winterharde tuinplant.

  . Alyssum saxatilis 'Compacta' is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Deze plant is goed bestand tegen milde tot gematigde vorst. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst.

  Ja, deze plant is zeer gemakkelijk in onderhoud. Het vereist weinig water en bemesting, en gedijt goed in de volle zon. Het enige wat je hoeft te doen is af en toe de uitgebloeide bloemen verwijderen voor een mooie uitstraling van de plant.

  Deze plant heeft gemiddeld ruimte nodig om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten voor optimale groei. Houd rekening met de volwassen grootte van de plant bij het planten.

  Alyssum saxatilis 'Compacta' groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in de halfschaduw. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt voor een gezonde groei. In de schaduw kan de plant minder bloemen produceren.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van het weer en de bodemgesteldheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te doorweekt. Het beste is om te controleren of de grond droog is voor het geven van water.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze als je deze insecten wilt aantrekken in je tuin.

  Ja, Alyssum saxatilis 'Compacta' is een goede plant voor biodiversiteit omdat het bijen en andere bestuivende insecten aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Het helpt de lokale ecosysteem te ondersteunen en is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor het behoud van biodiversiteit.

  Deze plant bloeit van mei tot en met augustus en heeft een lange bloeiperiode. Het is een mooie toevoeging aan je tuin gedurende de zomermaanden.

  Ja, de plant kan goed tegen volle zon en gedijt het beste in een zonnige positie in de tuin. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven tijdens droge periodes om uitdroging te voorkomen.

  Nee, de plant Alyssum saxatilis 'Compacta' is niet eetbaar en wordt niet gebruikt in voedselbereiding. Het is voornamelijk een decoratieve tuinplant die bekend staat om zijn mooie bloemen en winterhardheid. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Ja, Alyssum saxatilis 'Compacta' heeft geen geluidsdempende eigenschappen.

 • De plant kan na de bloei licht worden teruggesnoeid om de vorm te behouden en nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en knip bloemstelen terug tot boven een nieuw blad of knop. Bijmesten na het snoeien kan de plant helpen om sneller te herstellen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Geef de plant bij voorkeur water in de ochtend om schimmelproblemen te voorkomen.

  De plant heeft het liefst goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Een mengsel van potgrond en zand kan zorgen voor optimale groeiomstandigheden.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend en vruchtbaar zijn. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is en dat er voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,5 is ideaal voor een optimale groei.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. Zorg voor voldoende licht en lucht om de plant gezond te houden.

  Om deze plant te beschermen tegen strenge winters, kun je een dikke laag mulch aanbrengen rond de basis. Dit zal helpen om de wortels van de plant te isoleren en te beschermen tegen bevriezing. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de grond te nat wordt. Verwijder regelmatig dode bloemen om de bloei te stimuleren. Bemest de plant in het voorjaar met een organische meststof.

  Tuinplanten zoals Alyssum saxatilis 'Compacta' hebben regelmatig bemesting nodig om gezond te blijven. Gebruik een algemene meststof in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer. Overbemesting kan leiden tot een teveel aan voedingsstoffen en schade aan de plant.

  Mulchen helpt bij het behouden van vocht in de grond, voorkomt het groeien van onkruid en beschermt de wortels tegen koude temperaturen. Het beste is om organische mulch zoals compost of boomschors te gebruiken. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is om luchtcirculatie niet te belemmeren.

  Alyssum saxatilis 'Compacta' gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen de 6.0 en 7.0 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u overwegen om natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen aan te trekken. Daarnaast kunt u ook regelmatig de plant controleren op eventuele plagen en deze handmatig verwijderen. Tot slot kunt u preventieve maatregelen nemen, zoals het mulchen van de grond en het kiezen van resistente plantensoorten.

 • Omschrijving

  Alyssum saxatilis 'Compacta' is een laagblijvende en compacte plant met groen blad en kleine witte bloemen die een zoete geur verspreiden. Deze plant is ideaal voor in borders, rotstuinen of als bodembedekker. Het bloeit rijkelijk van het voorjaar tot de zomer en trekt vlinders en bijen aan. Alyssum saxatilis 'Compacta' is winterhard en gedijt goed in de volle zon of halfschaduw. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert een compacte groei en bloei.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.