Amsonia tabernaemontana

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Amsonia tabernaemontana, ook wel bekend als blauwe ster of sterrenden genoemd, is een vaste plant die inheems is in Noord-Amerika. Het heeft smalle, lancetvormige bladeren die diep groen zijn en verkleuren naar geel in de herfst. In de lente bloeit de plant met clusters van kleine, lichtblauwe bloemen die lijken op een sterrenhemel, vandaar de naam "blauwe ster". Amsonia tabernaemontana gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon, maar kan ook groeien in gedeeltelijke schaduw. Deze plant is niet alleen prachtig in borders en tuinen, maar trekt ook vlinders aan en is zeer onderhoudsarm.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad van deze plant verandert van kleur in de herfst naar geel. Het is een bladverliezende plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Over het algemeen is het een sterke en duurzame plant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Het vereist weinig snoeiwerk en is bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Regelmatig water geven en bemesten zal de groei en bloei bevorderen.

  Amsonia tabernaemontana heeft ongeveer 60-90 cm ruimte nodig om te groeien. Het is een langzaam groeiende plant en kan zich uitbreiden door wortelstokken. Zorg voor voldoende afstand tussen andere planten om de groei niet te belemmeren.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. Hij kan ook in de schaduw groeien, maar zal niet zo goed bloeien als wanneer hij meer zonlicht krijgt. Zorg dus voor voldoende licht voor een optimale groei en bloei.

  De Amsonia tabernaemontana heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan door zijn bloemen en nectar. Het is een waardevolle plant voor de biodiversiteit in de tuin. Overweeg het toe te voegen aan uw tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  "Amsonia tabernaemontana" draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van nuttige insecten en het bieden van schuilplaats voor kleine dieren. De plant is winterhard en gemakkelijk te onderhouden, waardoor het een waardevolle toevoeging is voor de tuin. Het bloeit met prachtige blauwe bloemen in het voorjaar en is een aanwinst voor vlinders en bijen.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende water, vooral tijdens droge periodes.

  Nee, de plant is niet eetbaar en wordt niet aanbevolen om te consumeren. Het is voornamelijk bedoeld als decoratieve tuinplant. Het consumeren ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, de bladeren van deze plant hebben een geluidsdempende werking en kunnen helpen om omgevingsgeluid te verminderen. De plant is daarom een goede keuze voor het creëren van een rustige en vredige omgeving in de tuin. Het groene blad absorbeert geluidsgolven en draagt ​​bij aan een rustige sfeer.

 • Om de plant in goede conditie te houden, is het aan te raden om na de bloei de uitgebloeide bloemstelen terug te knippen. Snoei de plant in de lente om de vorm en grootte te behouden en verwijder dode of beschadigde takken. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaar gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef regelmatig water aan deze tuinplant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en vermijd dat de wortels te lang nat blijven staan. Geef minder water tijdens de wintermaanden wanneer de plant in rust is.

  De plant heeft rijke, goed doorlatende potgrond nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden maar niet te laten verdrinken. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei.

  Amsonia tabernaemontana gedijt het beste in goed doorlatende bodem van gemiddelde kwaliteit. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Organische mulch kan helpen bij het behouden van vocht en voedingsstoffen in de bodem.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot licht beschaduwde plek in de tuin. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte grond. Deze plant kan goed groeien in borders, rotstuinen of als solitaire plant.

  Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met een mulchlaag, zoals bladeren of stro, om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast kan het helpen om de plant te beschermen tegen harde wind en overtollig vocht. Het is ook mogelijk om de plant te verplaatsen naar een beschutte locatie tijdens de wintermaanden.

  Deze plant vereist weinig onderhoud en is relatief gemakkelijk te verzorgen. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Snoei dode takken en bloemen om de plant gezond te houden.

  Voor deze plant is het belangrijk om tijdens het voorjaar organische meststof toe te voegen. Vermijd te veel stikstof, aangezien dit de groei kan stimuleren ten koste van de bloei. Gebruik een algemene meststof met een gebalanceerde verhouding van voedingsstoffen.

  Mulch kan worden gebruikt rondom de basis van deze tuinplant om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Het kan worden aangebracht in het voorjaar om de plant te beschermen tegen vorstschade en in de zomer om de wortels koel te houden. Kies organische mulch zoals compost, boomschors of houtsnippers voor het beste resultaat.

  Deze plant gedijt het beste in een neutrale tot lichtzure bodem met een pH tussen 6,0 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren voordat je deze plant plant voor optimale groei en bloei. Zuurdere bodems kunnen de opname van voedingsstoffen beïnvloeden.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u ervoor zorgen dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig wordt. Verwijder regelmatig dode bladeren en plantenresten om te voorkomen dat ongedierte zich nestelt. Daarnaast kunt u natuurlijke vijanden van het ongedierte stimuleren, zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen.

 • Omschrijving

  Amsonia tabernaemontana, ook wel bekend als blauwe ster of sterrenden genoemd, is een vaste plant die inheems is in Noord-Amerika. Het heeft smalle, lancetvormige bladeren die diep groen zijn en verkleuren naar geel in de herfst. In de lente bloeit de plant met clusters van kleine, lichtblauwe bloemen die lijken op een sterrenhemel, vandaar de naam "blauwe ster". Amsonia tabernaemontana gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon, maar kan ook groeien in gedeeltelijke schaduw. Deze plant is niet alleen prachtig in borders en tuinen, maar trekt ook vlinders aan en is zeer onderhoudsarm.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.