Anagallis tenella

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Anagallis tenella, ook wel bekend als teer guichelheil, is een kruidachtige plant die behoort tot de sleutelbloemfamilie. Het is een laagblijvende plant met kleine, helderblauwe bloemen die vaak een geel hartje hebben. De bladeren zijn ovaalvormig en groen van kleur. Anagallis tenella bloeit van de lente tot de herfst en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende bodems. Het is een aantrekkelijke plant voor vlinders en bijen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een eenjarige plant die elk jaar opnieuw geplant moet worden.

  Anagallis tenella is niet winterhard en moet binnen worden gehaald tijdens koude temperaturen. Deze plant kan niet overleven bij vorst en heeft minimaal een beschermde omgeving nodig tijdens de winter. Het is aan te raden om deze plant binnenshuis te houden tijdens het koude seizoen.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale vereisten. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Het is ideaal voor beginnende tuiniers.

  Anagallis tenella heeft ongeveer 20 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Plant deze soort op een plek met voldoende licht en goede afwatering voor optimale groei. Houd bij het planten ook rekening met de ruimte die de plant nodig heeft om zich te verspreiden.

  Anagallis tenella groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in lichte schaduw. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende licht voor de plant om goed te groeien en te bloeien. Het kan echter minder snel groeien en minder bloemen produceren in de schaduw.

  Anagallis tenella heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond licht vochtig te houden door de plant één tot twee keer per week water te geven. het is belangrijk om te voorkomen dat de grond uitdroogt.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze voor tuinen die insecten willen aantrekken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt zoals bijen en vlinders, die zorgen voor de bestuiving van andere planten in de tuin. Daarnaast kan de plant zorgen voor een gevarieerder ecosysteem waarin verschillende soorten dieren kunnen leven. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan dus bijdragen aan een gezondere en diversere natuurlijke omgeving.

  De plant bloeit van juni tot en met september en de bloei kan enkele maanden aanhouden.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal zes uur zonlicht per dag nodig. Het is belangrijk de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. Het liefst staat de plant in goed doorlatende grond.

  Nee, de plant Anagallis tenella is niet eetbaar. Het is belangrijk om alleen planten te eten die specifiek als eetbaar worden aangemerkt. Het consumeren van niet-eetbare planten kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, de plant heeft een bepaalde mate van geluidsdempend effect vanwege zijn bladeren en structuur, maar het is niet de meest effectieve plant voor geluidsdemping. Andere planten zoals bamboe of hagen kunnen beter zijn voor geluidsdemping in de tuin.

 • Anagallis tenella heeft geen specifieke snoei nodig. Eventuele dode of beschadigde takken kunnen in het voorjaar worden weggeknipt. Voor de rest kan de plant ongemoeid gelaten worden om optimaal te groeien.

  Anagallis tenella heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om schimmel te voorkomen.

  Anagallis tenella groeit het beste in vochtige potgrond die goed gedraineerd is. Zorg ervoor dat de potgrond licht en luchtig is, en voeg eventueel wat organische mest toe voor extra voeding. Houd de potgrond vochtig maar niet te nat, en geef regelmatig water tijdens droge periodes.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende en vochtige grond. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en niet te zuur is. Het is belangrijk om regelmatig de bodemkwaliteit te controleren en indien nodig bij te mesten.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige plek in vochtige, goed doorlatende grond. Het is een geschikte plant voor borders, rotstuinen en hanging baskets. Zorg voor voldoende water en een beschutte standplaats.

  Om de plant te beschermen tegen vorstschade, is het aan te raden om deze te bedekken met stro, dennentakken of een beschermhoes. Daarnaast kan het helpen om de plant op een beschutte plek te zetten en de grond rondom de plant te bedekken met mulch om de wortels te beschermen tegen vorst. Het is belangrijk om de plant pas te beschermen als de vorstperiode aanbreekt en de bescherming weer te verwijderen zodra de vorst voorbij is.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef de plant regelmatig plantenvoeding. Verwijder regelmatig dode bloemen en houd de plant vrij van onkruid.

  Voor de bemesting van deze plant kunnen organische meststoffen worden gebruikt zoals compost of mestkorrels. Een evenwichtige meststof met een N-P-K verhouding van bijvoorbeeld 10-10-10 kan ook worden toegepast in het groeiseizoen. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid meststoffen te gebruiken en de instructies op de verpakking te volgen.

  Mulchen wordt aanbevolen voor tuinplanten om de bodemvochtigheid te behouden, onkruidgroei te verminderen en de bodemtemperatuur te reguleren. Het kan gemaakt worden van organisch materiaal zoals bladeren, compost, houtsnippers of stro. Belangrijk is wel dat de mulchlaag niet te dik wordt aangebracht om schimmelvorming te voorkomen.

  De voorkeur van deze plant gaat uit naar een zure bodem. Het is belangrijk dat de grond een pH-waarde heeft tussen de 5,5 en 6,5. Een zure bodem helpt de plant om voedingsstoffen beter op te nemen en te groeien.

  Het is belangrijk om regelmatig te controleren op ongedierte zoals bladluizen, spint en witte vlieg. Gebruik indien nodig natuurlijke bestrijdingsmiddelen of lok roofinsecten zoals lieveheersbeestjes om het probleem aan te pakken. Zorg voor een goede luchtcirculatie en vermijd overmatig water geven om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Anagallis tenella, ook wel bekend als teer guichelheil, is een kruidachtige plant die behoort tot de sleutelbloemfamilie. Het is een laagblijvende plant met kleine, helderblauwe bloemen die vaak een geel hartje hebben. De bladeren zijn ovaalvormig en groen van kleur. Anagallis tenella bloeit van de lente tot de herfst en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende bodems. Het is een aantrekkelijke plant voor vlinders en bijen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.