Anemone multifida

Anemone

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Anemone multifida, ook bekend als het vingerhoedig ruitje, is een kleine en lage vaste plant die behoort tot de ranonkelfamilie. De plant heeft fijn verdeelde bladeren en bloeit van mei tot juni met kleine, witte bloemen met een geel hartje. Anemone multifida groeit het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige tot halfschaduwrijke plek. Deze plant is een mooie toevoeging aan rotstuinen, borders en wilde tuinen. Anemone multifida trekt ook vlinders en bijen aan, wat bijdraagt aan een levendige tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Anemone multifida is geen groenblijvende plant. Deze plant verliest zijn bladeren in de herfst en winter. Het is een tuinplant die voornamelijk in de lente en zomer bloeit.

  Anemone multifida is winterhard tot -15 graden Celsius. Deze tuinplant kan dus goed overleven in koude temperaturen en is geschikt voor de Nederlandse tuin. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst.

  Ja, de plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om hem regelmatig water te geven en te zorgen voor een goed doorlatende grond. Ook is het aan te raden om de plant na de bloei terug te snoeien om de gezondheid te bevorderen.

  De plant heeft genoeg ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Zorg voor minimaal 30 cm tussen elke plant voor optimale groei. Houd er rekening mee dat de plant zich kan uitbreiden en ruimte nodig heeft om zich te verspreiden.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs gedijen in gedeeltelijke schaduw. Het is belangrijk om de grond vochtig en goed doorlatend te houden voor optimale groei. Bij te veel zonlicht kan de plant verdorren.

  Anemone multifida heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden door regelmatig matig water te geven. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot, dus zorg voor een goede afwatering.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar die hij produceert. Het trekt deze bestuivers aan met zijn bloemen. Het is een mooie aanvulling op een tuin die ook insecten aantrekt.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en een goede voedselbron kan zijn voor bijen en vlinders. Daarnaast kan de plant ook kleine dieren aantrekken die zich voeden met de zaden of het blad.

  De bloei vindt plaats in de maanden mei en juni en duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed gedraineerd is om te voorkomen dat de wortels te nat worden. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt tijdens droge periodes.

  Nee, de plant is niet eetbaar en wordt niet aanbevolen om te consumeren vanwege mogelijke giftigheid. Het wordt voornamelijk in tuinen gekweekt vanwege de decoratieve waarde van de bloemen. Het is belangrijk om de plant enkel te gebruiken voor decoratieve doeleinden en niet als voedsel.

  Ja, deze plant heeft geluidsdempende eigenschappen dankzij de bladeren en bloemen die geluidstrillingen absorberen en dempen. Het kan helpen om de omgevingsgeluiden in de tuin te verminderen.

 • Deze plant kan na de bloei teruggeknipt worden tot vlak boven de grond om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode bladeren en bloemstelen regelmatig om de plant gezond te houden. Snoei in het voorjaar om de plant compact en goed vertakt te houden.

  De Anemone multifida heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig om gezond te blijven. Een potgrond speciaal voor tuinplanten is geschikt voor deze plant. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat.

  De plant heeft een voorkeur voor goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg voor een neutrale tot lichtzure bodem met voldoende vochtigheid. Vermijd zware, kleiachtige grond.

  De plant groeit het beste in een zonnige tot licht beschaduwde locatie. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Bescherm de plant tegen harde wind om schade te voorkomen.

  Zorg voor winterbescherming door de plant af te dekken met bladeren of stro. Bescherm de plant ook tegen sterke wind en vorstschade. Een laag mulch rond de plant kan helpen bij het behouden van vocht en warmte.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode bladeren en bloemen regelmatig weg om de plant gezond te houden. Plant in goed doorlatende grond en geef zo nu en dan mest voor optimale groei.

  Deze plant heeft weinig bemesting nodig, aangezien het van nature goed groeit in veel bodemsoorten. Het is aan te raden om in het voorjaar wat organische mest toe te voegen voor extra voedingsstoffen. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloei.

  Mulchen is belangrijk voor deze plant om de grond vochtig te houden, onkruid te onderdrukken en de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren of compost als mulch. Zorg ervoor dat de mulch een laag van ongeveer 5 cm vormt rond de plant, maar laat ruimte vrij rond de stengels.

  De Anemone multifida gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met kalk of zwavel. Een goede bodemgesteldheid draagt bij aan een gezonde groei en bloei van deze tuinplant.

  Om plagen te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de plant te controleren op eventueel ongedierte. Dit kan bijvoorbeeld bladluizen, slakken of trips zijn. Indien nodig kunnen biologische bestrijdingsmethoden worden toegepast, zoals het uitzetten van natuurlijke vijanden of het gebruik van milieuvriendelijke insecticiden.

 • Omschrijving

  Anemone multifida, ook bekend als het vingerhoedig ruitje, is een kleine en lage vaste plant die behoort tot de ranonkelfamilie. De plant heeft fijn verdeelde bladeren en bloeit van mei tot juni met kleine, witte bloemen met een geel hartje. Anemone multifida groeit het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige tot halfschaduwrijke plek. Deze plant is een mooie toevoeging aan rotstuinen, borders en wilde tuinen. Anemone multifida trekt ook vlinders en bijen aan, wat bijdraagt aan een levendige tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.