Anemone nemorosa

Anemone

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Anemone nemorosa, ook wel bosanemoon genoemd, is een prachtige voorjaarsbloem die inheems is in Europa en Azië. Deze plant groeit van nature in bossen en bosranden en vormt grote tapijten van witte bloemen tijdens de lente. De bloemen hebben een karakteristieke geelachtige knop in het midden en bloeien van maart tot mei. De Anemone nemorosa gedijt goed in vochtige, voedselrijke grond en kan zich via ondergrondse wortelstokken snel vermeerderen. Deze plant trekt vaak bijen en andere bestuivers aan door zijn nectarrijke bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Anemone nemorosa verliest zijn bladeren in de herfst en komt in het voorjaar weer opnieuw tot bloei.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. In strenge winters kan het nodig zijn om extra bescherming te bieden, zoals mulch of afdekking. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst om schade te voorkomen.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en de plant regelmatig te bemesten voor optimale groei en bloei. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden.

  Anemone nemorosa heeft minstens een ruimte nodig van ongeveer 20 bij 20 cm. Het is een bodembedekker die zich langzaam verspreidt. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de planten om te groeien en zich te ontwikkelen.

  Ja, ik groei goed in de schaduw. Ik gedij goed in vochtige en vruchtbare grond. Let op dat ik niet te lang droog sta.

  Anemone nemorosa heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Over het algemeen wordt aangeraden om de plant wekelijks water te geven.

  Ja, Anemone nemorosa is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectar die ze produceren. Deze plant trekt deze bestuivers aan met hun bloemen. Hierdoor kan het helpen om de biodiversiteit in de tuin te verhogen.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het een belangrijke voedselbron is voor bestuivende insecten zoals bijen en vlinders. Daarnaast zorgt de plant voor beschutting en voedsel voor kleine dieren in de tuin. Het helpt ook bij het in stand houden van een gezond ecosysteem.

  De plant bloeit in de maanden maart en april. De bloeiperiode van deze plant duurt ongeveer 2 tot 4 weken.

  Nee, de plant houdt van een plekje in de halfschaduw tot schaduw. Te veel zon kan de plant doen verbranden. Het liefst staat de plant op een beschutte plek waar geen direct zonlicht op valt.

  Nee, de plant Anemone nemorosa is niet eetbaar. Het eten van deze plant kan maagklachten veroorzaken. Het is belangrijk om enkel eetbare planten te consumeren.

  Ja, de plant Anemone nemorosa heeft een geluidsdempend effect in de tuin. Door de bladeren en bloemen kan het geluid worden geabsorbeerd en verminderd. Dit zorgt voor een rustige en kalmerende omgeving.

 • Na de bloei kunnen de uitgebloeide bloemen en eventuele zaaddozen verwijderd worden. Dit zorgt ervoor dat de plant alle energie kan steken in het produceren van nieuwe bloemen. Bij het snoeien is het belangrijk om tot de grond af te knippen om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet drassig. Geef bij voorkeur water in de ochtend of avond om verdamping te minimaliseren.

  Voor deze plant is het belangrijk om te groeien in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond rijk is aan voedingsstoffen en houd de grond vochtig maar niet drassig. Het regelmatig bemesten van de potgrond zal de groei en bloei van de plant bevorderen.

  Anemone nemorosa gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende bodems met een gematigde voedingswaarde. Het is belangrijk dat de bodem niet te zwaar of te compact is om de plant goed te laten groeien en bloeien. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen bij het verbeteren van de bodemkwaliteit voor deze plant.

  De plant gedijt het best op een vochtige en humusrijke bodem in de halfschaduw of schaduw. Zorg voor beschutting tegen de felste middagzon en houd de grond vochtig, maar niet te nat. Deze plant kan goed groeien onder bomen en struiken.

  In de winter heeft de plant bescherming nodig tegen vorst en wind. Dit kan gedaan worden door de plant af te dekken met bladeren of stro. Ook is het verstandig om de plant in een goed doorlatende grond te planten om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt het beste in vochtige, kalkhoudende grond. Het is belangrijk om de plant in het voorjaar te bemesten en regelmatig water te geven tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de plant na de bloei terug te knippen om nieuwe groei te stimuleren.

  Voor Tuinplanten in het algemeen is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met een universele meststof. Gebruik hiervoor een organische bemesting om de planten van alle benodigde voedingsstoffen te voorzien. Bemest niet teveel, omdat dit schade aan de plant kan veroorzaken.

  Mulchen helpt de grond vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren of schors. Breng een laag mulch aan rond de planten, maar vermijd contact met de stengels om schimmelgroei te voorkomen.

  De voorkeur van de Anemone nemorosa voor de zuurgraad van de bodem is neutraal tot licht zuur. Het wordt aanbevolen om de pH-waarde van de bodem rond de 6,5 tot 7 te houden voor een optimale groei en bloei van deze plant. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aanpassingen te maken.

  Deze plant is over het algemeen niet gevoelig voor plagen en ongedierte. Mocht er toch sprake zijn van ongedierte, dan kunnen natuurliefhebbers kiezen voor verschillende biologische bestrijdingsmaatregelen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op tekenen van mogelijke plagen en deze indien nodig snel aan te pakken.

 • Omschrijving

  De Anemone nemorosa, ook wel bosanemoon genoemd, is een prachtige voorjaarsbloem die inheems is in Europa en Azië. Deze plant groeit van nature in bossen en bosranden en vormt grote tapijten van witte bloemen tijdens de lente. De bloemen hebben een karakteristieke geelachtige knop in het midden en bloeien van maart tot mei. De Anemone nemorosa gedijt goed in vochtige, voedselrijke grond en kan zich via ondergrondse wortelstokken snel vermeerderen. Deze plant trekt vaak bijen en andere bestuivers aan door zijn nectarrijke bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.