Angelica archangelica

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Angelica archangelica, ook wel bekend als grote engelwortel, is een imposante, meerjarige kruidenplant die tot wel 2 meter hoog kan worden. De plant heeft grote, donkergroene bladeren die een sterke, kruidige geur verspreiden. In de zomer bloeit de Angelica archangelica met witte bloemschermen die vlinders en bijen aantrekken. De zaden van de plant worden gebruikt in de geneeskunde en als smaakmaker in gerechten. De plant groeit van nature in vochtige graslanden en langs rivieren en beken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Angelica archangelica is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de winter. De plant is een tweejarige kruidachtige plant.

  Angelica archangelica is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke en winterharde tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strengere vorst.

  Angelica archangelica heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige en vruchtbare grond. Het is een sterke plant die weinig last heeft van ziektes en plagen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven.

  Angelica archangelica heeft ruimte nodig in de tuin, het is een grote plant die ongeveer 1,5 tot 2 meter hoog kan worden. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en te groeien. Een afstand van ongeveer 60 tot 90 centimeter tussen planten is ideaal.

  Ja, Angelica archangelica groeit goed in de schaduw. Het is een schaduwminnende plant die goed gedijt in vochtige en voedzame grond. Zorg voor voldoende water en bemesting voor optimale groei en bloei.

  De plant heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid in de omgeving. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op uitdroging en tekenen van overwatering.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan met zijn bloemen. Deze dieren helpen bij de bestuiving van de plant en dragen zo bij aan de voortplanting ervan.

  Angelica archangelica is goed voor de biodiversiteit omdat het nectar en stuifmeel levert voor bijen en andere bestuivende insecten. Daarnaast kan het dienen als voedselbron voor verschillende soorten vogels en nuttige insecten. De plant kan ook zorgen voor een natuurlijke habitat en beschutting voor verschillende dieren.

  De plant bloeit meestal in de maanden juni en juli en de bloei kan enkele weken duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon, maar houdt ook van een plekje met wat schaduw. Zorg voor voldoende water en bescherm de plant tegen felle middagzon om verbranding te voorkomen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op uitdroging.

  Ja, de stengels, bladeren, zaden en wortels van deze plant zijn eetbaar. De plant wordt vaak gebruikt in salades, soepen en als smaakmaker in gerechten. Het is wel belangrijk om de plant te herkennen en correct te oogsten om veilig te kunnen consumeren.

  Ja, Angelica archangelica heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte bladeren en stengels die geluid absorberen. Het kan helpen om geluid te verminderen in de omgeving waar de plant groeit. Dit maakt het een goede keuze voor tuinen en parken waar geluidsoverlast kan zijn.

 • De plant moet worden gesnoeid in het voorjaar om de groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde bladeren en bloemstelen. Knip de bloemstelen terug tot net boven de grond.

  Geef de plant regelmatig water, zeker tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd een teveel aan water om wortelrot te voorkomen. Het is aanbevolen om de plant in de ochtend water te geven, zodat de bladeren droog kunnen worden voordat de zon fel schijnt.

  Angelica archangelica groeit het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Vermijd te zware grondsoorten die water vasthouden. Gebruik een pot die groot genoeg is voor de plant en zorg voor voldoende drainage.

  De plant gedijt het best in vochtige, voedselrijke grond met een goede drainage. Een pH-waarde van neutraal tot licht zuur is ideaal. Zorg voor voldoende organisch materiaal in de bodem voor een gezonde groei.

  Deze plant gedijt het beste op een vochtige, goed doorlatende bodem in de halfschaduw tot volle zon. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en extreme temperaturen. Planten in groepen kunnen elkaar ondersteunen en beschermen.

  Het is raadzaam om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst door mulch rond de wortels aan te brengen. Eventueel kan de plant ook afgedekt worden met vliesdoek of een speciale plantenjas. Zorg er ook voor dat de plant voldoende vocht krijgt tijdens de wintermaanden.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig vochtige grond heeft en geef tijdens droge periodes extra water. Verwijder oude bloemstelen om de groei te bevorderen. Snoei na de bloei om de plant gezond te houden.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om jaarlijks organische meststoffen toe te voegen, zoals compost of mestkorrels. Daarnaast is het aan te raden om tijdens het groeiseizoen regelmatig vloeibare meststof te geven. Let op de specifieke behoeften van de plant en voorkom overbemesting om schade te voorkomen.

  Het gebruik van mulch bij deze plant helpt de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Daarnaast beschermt mulch de wortels tegen vorst in de winter. Het is aan te raden om organische mulch zoals bladeren of houtsnippers te gebruiken.

  De optimale zuurgraad van de bodem voor deze plant valt binnen een pH bereik van 6,5 tot 7,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei. Het is aan te raden om regelmatig de pH-waarde van de bodem te testen en indien nodig bij te sturen.

  De plant kan last hebben van bladluizen, trips en rupsen. Een milieuvriendelijke manier om deze ongedierte te bestrijden is door ze te verwijderen met de hand of door natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes in te zetten. Eventueel kan ook gebruik gemaakt worden van biologische bestrijdingsmiddelen.

 • Omschrijving

  De Angelica archangelica, ook wel bekend als grote engelwortel, is een imposante, meerjarige kruidenplant die tot wel 2 meter hoog kan worden. De plant heeft grote, donkergroene bladeren die een sterke, kruidige geur verspreiden. In de zomer bloeit de Angelica archangelica met witte bloemschermen die vlinders en bijen aantrekken. De zaden van de plant worden gebruikt in de geneeskunde en als smaakmaker in gerechten. De plant groeit van nature in vochtige graslanden en langs rivieren en beken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.