Antennaria dioica

Antennaria

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Antennaria dioica, ook wel bekend als vrouwelijke katjesbloem, is een vaste plant die behoort tot de composietenfamilie. Deze plant heeft grijs-groene bladeren en groeit in compacte tapijten. De bloemen van de Antennaria dioica zijn wit tot roze van kleur en bloeien in de zomermaanden. Het is een sterke plant die goed gedijt in zandige en droge grond, en is ideaal voor rotstuinen of als bodembedekker in de tuin. Antennaria dioica trekt vlinders en bijen aan en is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, "Antennaria dioica" is groenblijvend. Deze plant behoudt zijn bladeren het hele jaar door en is dus ook in de winter groen.

  Antennaria dioica is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor in de tuin als tuinplant.

  Ja, de plant is over het algemeen vrij makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en ervoor te zorgen dat hij voldoende zonlicht krijgt. Snoeien kan ook nodig zijn om de plant gezond te houden.

  De plant heeft wat ruimte nodig en groeit het beste in goed doorlatende grond. Het is aan te raden om de plant op een afstand van minimaal 30 centimeter van andere planten te zetten. Het is een bodembedekker dus kan zich verspreiden.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduwrijke omstandigheden. Het kan zelfs beter gedijen in de schaduw dan in direct zonlicht. Zorg er wel voor dat de grond voldoende vochtig blijft.

  Antennaria dioica heeft een gematigde waterbehoefte en moet eens per week water krijgen. Zorg ervoor dat de grond goed kan opdrogen tussen de gietbeurten door. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, Antennaria dioica is vlinder- en bijenlokkend vanwege de kleine bloemen die nectar produceren. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivers en kan helpen bij het bevorderen van de biodiversiteit in de tuin.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bijen en vlinders. Het helpt bij het bestuiven van andere planten in de tuin en zorgt voor een gezond ecosysteem. Het is een waardevolle toevoeging aan elke tuin die biodiversiteit ondersteunt.

  Antennaria dioica bloeit van mei tot juni en de bloei duurt gemiddeld 2 tot 3 weken.

  Antennaria dioica kan goed tegen de volle zon en is daarom geschikt voor plaatsing op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer om uitdroging te voorkomen. Als de plant voldoende zonlicht en water krijgt, zal hij goed gedijen.

  Ja, de blaadjes van deze plant zijn eetbaar en kunnen bijvoorbeeld toegevoegd worden aan salades. Echter, het wordt niet aangeraden om de plant in grote hoeveelheden te consumeren. Het is belangrijk om zeker te zijn van de identificatie van de plant voordat deze wordt gegeten.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen. Door zijn dichte groei en bladeren kan hij helpen om geluid te absorberen en te verminderen, wat gunstig kan zijn in een tuinomgeving. Het is daarom een goede keuze als je op zoek bent naar een plant die helpt om geluid te dempen.

 • Antennaria dioica heeft geen specifieke snoei nodig, omdat het een langzaam groeiende plant is die van nature een compacte vorm heeft. Het is echter mogelijk om dode bloemen en bladeren weg te knippen in het voorjaar om de plant er netjes uit te laten zien. Het is belangrijk om niet te veel te snoeien, omdat dit de gezonde groei van de plant kan belemmeren.

  De plant heeft matig water nodig en moet niet te nat worden gehouden. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten door droog te laten worden. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk dat de grond niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Potgrond met extra voedingstoffen kan de groei en bloei van de plant bevorderen.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende en voedselrijke grond. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is en vermijd te natte grond. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig blijft, maar niet te drassig wordt.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen te veel vocht, vooral in de winter. Planten kunnen het beste worden geplant in een rotstuin, border of als bodembedekker.

  Om deze plant te beschermen tegen de winterkou, kan een laag mulch worden aangebracht rond de wortels. Daarnaast kan ook een beschermende kap of doek over de plant worden geplaatst. Het is belangrijk om de plant goed water te geven voordat de vorstperiode begint.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot licht beschaduwde plek. Regelmatige snoei na de bloei bevordert een compacte groei. Water geven is alleen nodig tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals Antennaria dioica hebben over het algemeen geen specifieke bemesting nodig. Een algemene organische meststof kan in het voorjaar worden gebruikt om de groei en bloei te stimuleren. Let op de behoefte van de plant en vermijd overbemesting om schade te voorkomen.

  Mulch kan worden toegepast rond de plant om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Het beschermt tevens de wortels tegen vorst in de winter. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, boomschors of compost als mulch.

  Deze plant groeit het best in zure tot neutrale grond met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot voedingsstoffentekorten, terwijl een te lage pH-waarde kan leiden tot toxiciteit van bepaalde elementen. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  : Een effectieve manier om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten is door regelmatig te controleren op aanwezigheid van beestjes. Dit kan gedaan worden door de bladeren en stengels van de plant te inspecteren op tekenen van schade. Indien nodig kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of insecticidale zeep gebruikt worden.

 • Omschrijving

  Antennaria dioica, ook wel bekend als vrouwelijke katjesbloem, is een vaste plant die behoort tot de composietenfamilie. Deze plant heeft grijs-groene bladeren en groeit in compacte tapijten. De bloemen van de Antennaria dioica zijn wit tot roze van kleur en bloeien in de zomermaanden. Het is een sterke plant die goed gedijt in zandige en droge grond, en is ideaal voor rotstuinen of als bodembedekker in de tuin. Antennaria dioica trekt vlinders en bijen aan en is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.