Anthemis sancti-johannis

Anthemis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Anthemis sancti-johannis, ook wel bekend als heilige kamille, is een meerjarige plant uit de familie Asteraceae. De plant heeft fijn verdeelde bladeren en bloeit in de zomer met kleine witte bloemen met een geel hart. Heilige kamille gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Deze plant wordt vaak gebruikt in de geneeskunde vanwege de medicinale eigenschappen van de bloemen en bladeren. Anthemis sancti-johannis trekt ook bijen en vlinders aan, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan een tuin of natuurgebied.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren tijdens de winter. Het wordt geclassificeerd als een tuinplant die niet het hele jaar door groen blijft.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10°C. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst. In de winter is het verstandig om de plant af te dekken met bijvoorbeeld stro of bladeren.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de volle zon. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende om de plant gezond te houden. Snoeien na de bloei bevordert de groei en bloei van de plant.

  Anthemis sancti-johannis heeft voldoende ruimte nodig om zich te verspreiden en te groeien. Het is aan te raden om de planten ongeveer 40 tot 50 centimeter uit elkaar te planten zodat ze genoeg ruimte hebben om zich te ontwikkelen en te groeien. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de planten voldoende zonlicht en water krijgen om gezond te blijven.

  De Anthemis sancti-johannis groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in lichte schaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een optimale groei en bloei. Plaats de plant op een plek waar deze minstens een paar uur zon per dag ontvangt.

  De plant heeft ongeveer 2 tot 3 keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en vochtigheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Het is goed om regelmatig te controleren of de grond droog aanvoelt voordat je opnieuw water geeft.

  Ja, deze plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectar en de bloemen die ze produceren. Hierdoor kan de plant een waardevolle toevoeging zijn voor biodiversiteit in de tuin. Deze eigenschap maakt de plant populair onder tuiniers die zich bezighouden met het aantrekken van nuttige insecten.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het bijen en andere bestuivers aantrekt met zijn bloemen. Het biedt voedsel en een leefomgeving voor verschillende insecten en vogels. Planten die bijdragen aan biodiversiteit zijn belangrijk voor het behoud van de natuur.

  De plant bloeit in de maanden juni, juli en augustus en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige plek in de tuin. Zorg wel voor voldoende vochtige grond. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen warmte en zonlicht.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en wordt voornamelijk gebruikt voor decoratieve doeleinden in de tuin. Het is belangrijk om planten goed te identificeren voordat je ze consumeert om gezondheidsproblemen te voorkomen. Het is altijd veiliger om alleen planten te eten die bekend staan als eetbaar.

  Ja, de plant heeft de eigenschap geluid te dempen door zijn bladeren en structuur. Het kan helpen om geluidsoverlast in de tuin te verminderen.

 • Om de plant gezond te houden en een mooie vorm te behouden, kan je deze na de bloei terugsnoeien tot net boven de grond. Verwijder eventueel dode of beschadigde takken. Snoei niet te diep om de groei van nieuwe scheuten te stimuleren.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Geef water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Deze plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond en heeft een lichte voorkeur voor drogere grond. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vocht vast kan houden, maar laat de wortels niet te nat worden. Voeg eventueel wat extra compost toe om de groei te bevorderen.

  Anthemis sancti-johannis gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg voor een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde voor optimale groei. Vermijd natte en voedselarme grond voor een gezonde ontwikkeling van de plant.

  De Anthemis sancti-johannis groeit het beste op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden. Deze tuinplanten gedijen goed in borders, rotstuinen en wilde tuinen.

  Deze plant heeft winterbescherming nodig, zoals een mulchlaag van bladeren of stro. Het is ook aan te raden om de plant af te dekken met een beschermende doek tijdens strenge vorst. Zorg ervoor dat de plant beschermd wordt tegen harde wind.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en doet het goed in goed doorlatende grond. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bloemen om de bloei te verlengen.

  Tuinplanten zoals Anthemis Sancti-Johannis hebben behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Een algemene meststof voor bloeiende planten kan gebruikt worden volgens de aanbevolen dosering op de verpakking. Overbemesting kan schadelijk zijn, dus het is belangrijk om de instructies op de meststofverpakking te volgen.

  Mulch is een laag organisch materiaal die bovenop de grond wordt gelegd om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het kan helpen om de wortels van de planten te beschermen tegen extreme temperaturen en bevordert een gezonde bodemstructuur. Het wordt aanbevolen om jaarlijks een laag mulch aan te brengen rondom tuinplanten, zoals Anthemis sancti-johannis, om de groei en bloei te bevorderen.

  Anthemis sancti-johannis groeit het beste in neutrale tot licht zure bodems. De optimale pH-waarde ligt tussen de 6,0 en 7,0. Zorg dus voor een goede bodemvoorbereiding om de groei en bloei van deze plant te bevorderen.

  Deze plant is gevoelig voor bladluizen en spint. Door regelmatig te inspecteren en indien nodig te behandelen met insecticiden of zeepwater, kun je deze plagen onder controle houden. Een natuurlijke vijand van bladluizen zijn lieveheersbeestjes, dus het aantrekken van deze insecten kan ook helpen bij de bestrijding.

 • Omschrijving

  Anthemis sancti-johannis, ook wel bekend als heilige kamille, is een meerjarige plant uit de familie Asteraceae. De plant heeft fijn verdeelde bladeren en bloeit in de zomer met kleine witte bloemen met een geel hart. Heilige kamille gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Deze plant wordt vaak gebruikt in de geneeskunde vanwege de medicinale eigenschappen van de bloemen en bladeren. Anthemis sancti-johannis trekt ook bijen en vlinders aan, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan een tuin of natuurgebied.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.