Aquilegia alpina

Aquilegia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aquilegia alpina, ook bekend als alpen akelei, is een vaste plant die behoort tot de ranonkelfamilie. Deze plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 30-60 cm. De bloemen zijn opvallend blauw-paars van kleur en hebben een unieke klokvormige structuur. Aquilegia alpina bloeit in de lente en trekt bijen en vlinders aan. Deze plant doet het goed in halfschaduw en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Aquilegia alpina is niet groenblijvend. Het is een Tuinplant die bladeren verliest in de winter. In de lente groeien er weer nieuwe bladeren aan de plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Dit betekent dat hij bestand is tegen milde vorst. Het is aan te raden om de plant goed te beschermen bij strenge vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is een winterharde plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende voor een gezonde groei.

  De plant heeft ongeveer 30 centimeter ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg voor voldoende licht en lucht rondom de plant. Planten kunnen dichter bij elkaar worden geplant als ze in grotere potten worden gekweekt.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een ideale plant voor een plek in de tuin waar weinig zonlicht komt. De plant zal blijven gedijen in deze omstandigheden.

  Je kunt de plant twee keer per week water geven, maar in droge periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om regelmatig de grond te controleren voordat je water geeft.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar en de aantrekkelijke bloemen die ze produceert. Hierdoor kunnen vlinders en bijen worden aangetrokken om de plant te bestuiven. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om deze insecten aan te trekken.

  Ja, deze plant draagt bij aan de biodiversiteit door zijn bloemen die bestuivers zoals bijen en vlinders aantrekken. De plant draagt bij aan het ecosysteem door voedsel en schuilplaatsen te bieden aan verschillende insecten. Het toevoegen van deze plant in de tuin kan de biodiversiteit vergroten.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer een maand.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie in de tuin. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. De plant kan ook goed groeien in halfschaduw, maar zal minder bloemen produceren.

  De plant Aquilegia alpina is niet eetbaar. Het is geen voedingsplant, maar een decoratieve tuinplant. Het wordt niet aanbevolen om deze plant in te nemen.

  Ja, de plant staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen. Dankzij de bladeren en bloemen kan het geluid worden geabsorbeerd en verminderd. Het is een mooie toevoeging aan de tuin voor een rustige en serene omgeving.

 • Om de plant in vorm te houden en de bloei te bevorderen, is het aan te raden om na de bloei de uitgebloeide bloemstengels af te knippen. Verwijder ook eventuele dode of zieke bladeren. Snoei tot net boven de grond om de plant gezond te houden.

  Deze plant houdt van een vochtige grond, dus geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt, want te veel water kan wortelrot veroorzaken. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Voor Tuinplanten zoals de Aquilegia alpina is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken. Kies een grond mix die rijk is aan voedingsstoffen en zorg ervoor dat de pot voldoende drainage heeft. Gebruik bij voorkeur een potgrond speciaal ontwikkeld voor bloeiende planten om de groei en bloei te stimuleren.

  Aquilegia alpina gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, anders kan de plant gaan rotten. Een licht zure tot neutrale pH-waarde is ideaal voor deze tuinplant.

  Deze plant gedijt het beste in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te vochtig blijft. Deze plant kan goed groeien in borders, rotstuinen of als bodembedekker.

  Het is aan te raden om een mulchlaag van bladeren of stro aan te brengen rond de plant om de wortels te beschermen tegen vorst. Ook kan een beschermende doek of vliesdoek over de plant worden gelegd tijdens koude winternachten. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt voordat de vorstperiode begint.

  Deze plant houdt van een goed doorlatende grond en een zonnige of halfschaduwrijke plek. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Verwijder eventueel uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen.

  Voor tuinplanten zoals "Aquilegia alpina" is het belangrijk om in het voorjaar organische meststof toe te dienen. Gebruik een algemene meststof met een lage stikstofgehalte om overmatige groei te voorkomen. Het is ook aan te raden om in de zomer nogmaals een lichte bemesting uit te voeren.

  Mulch kan worden gebruikt rond de basis van deze plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het helpt ook bij het beschermen van de wortels tegen vorst in de winter. Kies een organisch mulchmateriaal, zoals boomschors of bladeren, voor het beste resultaat.

  De bodem waar Aquilegia alpina goed in gedijt, heeft een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7 is ideaal voor deze tuinplant. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat om de groei en bloei van deze plant te bevorderen.

  De plant is gevoelig voor bladluis, slakken en rupsen. Om deze plagen te bestrijden kunnen diverse biologische bestrijdingsmiddelen worden ingezet, zoals roofmijten tegen bladluis en nematoden tegen slakken. Het regelmatig controleren van de plant op deze plagen is belangrijk voor een gezonde groei.

 • Omschrijving

  Aquilegia alpina, ook bekend als alpen akelei, is een vaste plant die behoort tot de ranonkelfamilie. Deze plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 30-60 cm. De bloemen zijn opvallend blauw-paars van kleur en hebben een unieke klokvormige structuur. Aquilegia alpina bloeit in de lente en trekt bijen en vlinders aan. Deze plant doet het goed in halfschaduw en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.