Arenaria montana

Arenaria

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Arenaria montana is een vaste plant die behoort tot de anjerfamilie en van nature voorkomt in de bergachtige gebieden van Europa. De plant vormt kleine kussenvormige rozetten met smalle, groene bladeren. In het voorjaar verschijnen er talrijke witte bloemen met vijf puntige kroonblaadjes, die de plant een sierlijke uitstraling geven. Arenaria montana gedijt het beste in goed doorlatende grond op een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Deze plant wordt vaak toegepast als bodembedekker in rotstuinen, borderbeplantingen en als randbeplanting langs paden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Arenaria montana is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een vaste plant die in de lente en zomer bloeit met kleine witte bloemen. Het is een populaire keuze als bodembedekker in de tuin.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende om de plant gezond te houden.

  De plant heeft ongeveer 20-30 centimeter ruimte nodig tussen andere planten om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Planten in groepen van 3-5 stuks voor een mooi effect.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduwrijke omgeving. Het gedijt goed in vochtige en goed doorlatende bodem. Het is ideaal voor schaduwrijke borders en onder bomen.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond regelmatig te controleren op vochtigheid voordat je water geeft. In de zomer kan de plant wat vaker water nodig hebben dan in de winter.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die ze produceren. Het is een aantrekkelijke keuze voor tuinen die een diversiteit aan insecten willen aantrekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat hij nuttig is voor bestuivers en kleine dieren. Daarnaast zorgt hij voor variatie in de tuin en draagt hij bij aan een gezonde ecosysteem.

  Deze plant bloeit van mei tot en met augustus en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 maanden.

  De plant kan goed tegen de volle zon. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen. Het is belangrijk dat de grond goed waterdoorlatend is.

  Nee, de plant Arenaria montana is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en wordt niet gebruikt als voedsel. Het consumeren van deze plant kan mogelijk schadelijk zijn.

  Ja, de plant heeft de eigenschap om geluiden te dempen. Dit komt door de dichte begroeiing en de structuur van de bladeren. Het kan daarom een goede keuze zijn voor het creëren van een rustige en ontspannen omgeving in de tuin.

 • De plant moet na de bloei licht teruggesnoeid worden om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode of zieke takken en knip de plant terug tot de gewenste vorm. Snoei te allen tijde met scherp en schoon gereedschap om infecties te voorkomen.

  Deze plant houdt van vochtige grond, dus zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge perioden. Pas op dat de plant niet uitdroogt, maar vermijd ook dat de wortels te nat staan om wortelrot te voorkomen.

  Arenaria montana heeft een goed doorlatende potgrond nodig om te gedijen. Kies voor een potgrond die speciaal is samengesteld voor tuinplanten. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat.

  De bodemkwaliteit voor deze plant dient goed doorlatend te zijn en mag niet te nat zijn. Een licht zure tot neutrale bodem met een goede structuur en voldoende voedingsstoffen is ideaal. Zorg voor een plek in de volle zon tot halfschaduw.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats, liefst in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt om goed te groeien. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  In de winter is het aan te raden om de plant te beschermen met een flinke laag mulch of bladeren. Dit helpt de plant om de koude temperaturen te overleven. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om vorstschade te voorkomen.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. Water geven tijdens droge periodes en regelmatig snoeien om de vorm te behouden is voldoende.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten of een specifieke meststof voor bodembedekkers. Bemest de plant in het voorjaar en eventueel nogmaals halverwege de zomer voor optimale groei en bloei.

  Mulchen helpt bij het behouden van vocht in de grond en voorkomt onkruidgroei. Gebruik organische mulch zoals stro, houtsnippers of bladeren. Breng een laag mulch aan van ongeveer 5 tot 7 centimeter rond de plant, maar zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stengels wordt aangebracht.

  Tuinplanten zoals Arenaria montana gedijen het best in een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel aan te passen voor een optimale groei.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op ongedierte zoals bladluizen, spintmijten en slakken. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie, pyrethrum of roofinsecten kan helpen bij het voorkomen en bestrijden van plagen. Daarnaast is het belangrijk om de plant regelmatig schoon te houden en dode bladeren of plantendelen te verwijderen om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Arenaria montana is een vaste plant die behoort tot de anjerfamilie en van nature voorkomt in de bergachtige gebieden van Europa. De plant vormt kleine kussenvormige rozetten met smalle, groene bladeren. In het voorjaar verschijnen er talrijke witte bloemen met vijf puntige kroonblaadjes, die de plant een sierlijke uitstraling geven. Arenaria montana gedijt het beste in goed doorlatende grond op een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Deze plant wordt vaak toegepast als bodembedekker in rotstuinen, borderbeplantingen en als randbeplanting langs paden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.