Arrhenatherum elatius 'Variegatum'

Overig siergrassen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Arrhenatherum elatius 'Variegatum' is een siergras met bontgekleurde bladeren die groen en crème van kleur zijn en een opvallend contrast bieden. Het gras vormt dichte pollen en kan een hoogte bereiken van ongeveer 60 cm. Het is een wintergroene plant die gedijt in zowel zonlicht als halfschaduw. Het is een makkelijk te onderhouden gras dat goed past in borders, als bodembedekker of in rotstuinen. Arrhenatherum elatius 'Variegatum' trekt ook vlinders en bijen aan vanwege de bloeiwijze in de zomer.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Arrhenatherum elatius 'Variegatum' is geen groenblijvende plant. Het blad van deze plant verandert van kleur en structuur gedurende het jaar. Het is een decoratieve grassoort die vooral in de tuin wordt gebruikt vanwege zijn opvallende blad.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant goed beschermd wordt tijdens strenge vorst. Het is aan te raden om de plant te bedekken met bladeren of stro om vorstschade te voorkomen.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale verzorging nodig. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in verschillende bodemtypen en lichtomstandigheden. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende voor een gezonde groei.

  Arrhenatherum elatius 'Variegatum' heeft gemiddeld acht tot tien planten per vierkante meter nodig om goed te gedijen. Het is een grasachtige plant die ruimte nodig heeft om zich te verspreiden en te groeien. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de planten om licht en lucht door te laten.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kan de plant minder goed gedijen. Het is daarom aanbevolen om de plant op een zonnige plek te plaatsen.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grond waarin hij groeit. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die nectar produceren en aantrekkelijk zijn voor deze bestuivers. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om bijen en vlinders aan te trekken. Planten met bloemen die nectar produceren zijn vaak aantrekkelijk voor deze insecten.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat hij bijen en andere bestuivende insecten aantrekt. Daarnaast biedt hij schuil- en voedselplekken voor kleine dieren. Ook draagt hij bij aan de bodemkwaliteit en het ecosysteem in de tuin.

  Deze plant bloeit van mei tot en met juli en de bloeiperiode kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en zal goed gedijen op een zonnige plek in de tuin. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig blijft, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven om uitdroging te voorkomen.

  Arrhenatherum elatius 'Variegatum' is niet eetbaar en wordt niet aanbevolen om te consumeren. Het is een decoratieve plant voor in de tuin en wordt voornamelijk gebruikt als bodembedekker. Het is belangrijk om enkel planten te eten die bekend staan als veilig voor consumptie.

  Somige tuinplanten hebben een geluidsdempend effect vanwege hun bladstructuur en groeipatroon, maar dit kan per soort verschillen. Het is niet bekend of Arrhenatherum elatius 'Variegatum' geluidsdempend is. Het is raadzaam om specifiekere informatie op te zoeken over geluidsdempende planten voor binnen- of buitenomgevingen.

 • De "Variegatum" moet jaarlijks worden teruggesnoeid in het voorjaar om de groei te bevorderen en de plant gezond te houden. Verwijder dode, beschadigde of zieke bladeren en bloemstengels om de groei te stimuleren. Het is ook belangrijk om de plant regelmatig te verjongen door oude, vervallen delen te verwijderen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de grond te nat wordt. Geef water bij de wortels en vermijd dat het blad nat wordt om ziektes te voorkomen.

  De Tuinplant Arrhenatherum elatius 'Variegatum' gedijt goed in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te droog is, maar ook niet te nat. Eventueel kan er wat organische meststof worden toegevoegd voor extra voeding.

  Deze plant gedijt het best in een goed doorlatende en vruchtbare bodem met een neutrale zuurgraad. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en dat de plant niet te nat komt te staan. Het is aan te raden om regelmatig de bodem te bemesten en te controleren op eventuele tekorten.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats en kan ook groeien in schaduwrijke gebieden. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te nat blijft. Deze tuinplant kan zowel in borders als in potten worden geplant.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen geen winterbescherming nodig, aangezien ze goed bestand zijn tegen koude temperaturen. Ze kunnen gewoon buiten blijven staan tijdens de wintermaanden. Het is altijd aan te raden om de grond rondom de plant goed te mulchen om deze te beschermen tegen vorst.

  De plant vraagt weinig onderhoud en gedijt goed in vochtige bodems. Deze plant heeft regelmatig water nodig en dient regelmatig bemest te worden om gezond te blijven. Snoeien is niet nodig, tenzij om de vorm te behouden.

  De plant heeft tijdens het groeiseizoen regelmatig bemesting nodig voor een gezonde groei en ontwikkeling. Gebruik een universele meststof voor bloeiende planten of een meststof speciaal voor grassen. Bemest de plant volgens de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen.

  Mulch is gunstig voor deze plant, het beschermt de wortels tegen vorst in de winter en houdt de grond vochtig in drogere periodes. Het wordt aanbevolen om organisch materiaal zoals bladeren, stro of compost te gebruiken als mulch. Het wordt aanbevolen om een laag mulch van ongeveer 5-10 cm rond de plant aan te brengen.

  Deze plant groeit het best in een lichtzure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor een gezonde groei. Zorg voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant is het belangrijk om regelmatig inspecties uit te voeren om eventuele problemen vroegtijdig te ontdekken. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen ingezet worden als natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Het verwijderen van aangetaste delen van de plant kan helpen bij het voorkomen van verdere verspreiding van het ongedierte.

 • Omschrijving

  Arrhenatherum elatius 'Variegatum' is een siergras met bontgekleurde bladeren die groen en crème van kleur zijn en een opvallend contrast bieden. Het gras vormt dichte pollen en kan een hoogte bereiken van ongeveer 60 cm. Het is een wintergroene plant die gedijt in zowel zonlicht als halfschaduw. Het is een makkelijk te onderhouden gras dat goed past in borders, als bodembedekker of in rotstuinen. Arrhenatherum elatius 'Variegatum' trekt ook vlinders en bijen aan vanwege de bloeiwijze in de zomer.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.