Artemisia abrotanum

Artemisia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Artemisia abrotanum, ook wel bekend als citroenverbena, is een aromatische plant die behoort tot de familie van de composieten. De plant heeft langwerpige bladeren die een sterke citroengeur verspreiden wanneer ze worden aangeraakt of gekneusd. Artemisia abrotanum bloeit in de zomer met kleine gele bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en andere bestuivers. De plant wordt vaak gebruikt in de keuken als smaakmaker voor gerechten en dranken vanwege zijn citroenachtige aroma. Daarnaast wordt Artemisia abrotanum ook medicinaal gebruikt vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend. Dit betekent dat de bladeren het hele jaar door groen blijven, zelfs in de winter. Het is een mooie toevoeging aan de tuin omdat het kleur en structuur geeft, zelfs in de koudere maanden.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15°C. Het is aan te raden om de plant te beschermen tijdens strenge vorst. In de winter kan het verliezen van bladeren voorkomen.

  Artemisia abrotanum is zeer gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in volle zon en goed doorlatende grond. Snoei indien nodig in het voorjaar om de plant gezond te houden.

  De plant heeft ongeveer 60 cm tot 1 meter ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de plant en andere planten te laten voor een goede groei. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige plek, maar kan ook wel gedijen in lichte schaduw. Zorg ervoor dat de plant nog voldoende zonlicht krijgt gedurende de dag om optimaal te groeien. Over het algemeen zal de plant minder goed groeien en bloeien in de schaduw.

  Artemisia abrotanum heeft weinig water nodig en kan droogte goed verdragen. Geef de plant eens per week water, tenzij de grond al vochtig is. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten door goed kan opdrogen.

  Ja, Artemisia abrotanum is vlinder- en bijenlokkend.

  Ja, Artemisia abrotanum is goed voor biodiversiteit. Het trekt nuttige insecten aan en kan dienen als schuilplaats en voedselbron voor verschillende dieren in de tuin. Het helpt ook bij het bevorderen van een gezond ecosysteem in de tuin.

  Deze plant bloeit van juli tot september en de bloei kan tot wel zes weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en prefereert een zonnige standplaats. Het is aan te raden om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. Het is een sterke en zonminnende tuinplant.

  Nee, de plant is niet eetbaar en wordt voornamelijk gebruikt voor decoratieve doeleinden in de tuin. Het wordt ook wel gebruikt vanwege zijn aromatische geur en medicinale eigenschappen. Het is belangrijk om de plant niet inwendig te consumeren, tenzij onder begeleiding van een ervaren kruidenspecialist.

  Artemisia abrotanum staat bekend om zijn aromatische bladeren en wordt vaak gebruikt in de keuken en bij het maken van potpourri. De plant heeft echter geen geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk een decoratieve plant voor in de tuin.

 • Deze plant kan het beste in het voorjaar worden gesnoeid om de groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant terug tot gewenste hoogte. Pas op dat je niet te rigoureus snoeit, omdat dit de plant kan beschadigen.

  Deze plant houdt van een droge grond en heeft daarom niet veel water nodig. Geef water wanneer de grond droog aanvoelt, maar zorg ervoor dat de plant niet te nat staat. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond met een neutrale tot licht zure pH. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig, maar niet drassig is. Geef regelmatig voeding voor bloeiende planten om een goede groei en bloei te bevorderen.

  Artemisia abrotanum gedijt het beste in goed doorlatende, droge en voedselarme grond. Het is belangrijk dat de bodemkwaliteit niet te vochtig is, om wortelrot te voorkomen. Deze planten hebben weinig voedingsstoffen nodig en groeien goed in lichtzure grond.

  De Artemisia abrotanum gedijt het beste op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en houd de grond vochtig, maar niet te nat. Deze tuinplant doet het goed in borders, rotstuinen en plantenbakken.

  Tuinplanten die gevoelig zijn voor vorst kunnen het beste beschermd worden met een laag mulch of stro. Ook kan een speciale vorsthoes of jutezak helpen om de plant te beschermen. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst intreedt.

  Deze plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens drogere periodes. Het is belangrijk om dode of beschadigde delen regelmatig te verwijderen en de plant jaarlijks te snoeien om de groei te bevorderen. De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan regelmatige bemesting om gezond en goed te groeien. Het is belangrijk om in het groeiseizoen een evenwichtige meststof te gebruiken en de dosering volgens de instructies op de verpakking toe te passen. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt voor een optimale groei en bloei.

  Mulchen helpt bij het behouden van vocht, het onderdrukken van onkruid en het verbeteren van de bodemkwaliteit voor deze tuinplant. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of houtsnippers als mulch laag. Het is belangrijk om de mulchlaag regelmatig te vernieuwen om de plant gezond te houden.

  De plant gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0 wordt aanbevolen voor een optimale groei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel te corrigeren indien nodig.

  De plant kan helpen bij het afweren van insecten zoals muggen, wespen en vliegen in de tuin. De sterk geurende bladeren kunnen ook gebruikt worden om kleding en linnen te beschermen tegen motten. Plant de Artemisia abrotanum in de buurt van andere planten om ze te beschermen tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  Artemisia abrotanum, ook wel bekend als citroenverbena, is een aromatische plant die behoort tot de familie van de composieten. De plant heeft langwerpige bladeren die een sterke citroengeur verspreiden wanneer ze worden aangeraakt of gekneusd. Artemisia abrotanum bloeit in de zomer met kleine gele bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en andere bestuivers. De plant wordt vaak gebruikt in de keuken als smaakmaker voor gerechten en dranken vanwege zijn citroenachtige aroma. Daarnaast wordt Artemisia abrotanum ook medicinaal gebruikt vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.