Artemisia ludoviciana

Artemisia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Artemisia ludoviciana, også kendt som hvid salvie eller præriebijvoet, er en flerårig plante med grå-grønt løv og en stærk duft. Planten kan blive op til 60 cm høj og har plume-lignende blomster om sommeren. Artemisia ludoviciana trives godt i solrige og tørre forhold og har brug for lidt vand. Den bruges ofte i tørrede buketter på grund af de dekorative blade. Nogle mennesker brænder bladene af Artemisia ludoviciana som røgelse på grund af den behagelige duft.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, Artemisia ludoviciana er ikke en stedsegrøn plante. Den mister sine blade om vinteren. Det er en flerårig plante, der tilhører Haveplanterne.

  Planten Artemisia ludoviciana er vinterhårdfør til cirka -15 til -20 grader Celsius. Det er vigtigt at beskytte planten godt mod streng frost. Om vinteren kan det derfor være nyttigt at dække planten til med f.eks. halm eller blade.

  Ja, planten er let at vedligeholde og kræver lidt pleje. Den tåler tørke og foretrækker en solrig placering. Beskær lejlighedsvis for at holde planten kompakt.

  Artemisia ludoviciana har brug for cirka 30-40 cm plads for at kunne vokse ordentligt. Det er vigtigt at give planten tilstrækkelig plads til at udvikle sig godt og ikke blive kvalt af andre planter i haven. Sørg for, at planten får tilstrækkeligt lys og luft til at kunne vokse optimalt.

  Haveplanter som Artemisia ludoviciana vokser generelt bedst i fuld sol eller let skygge. Planten kan dog også trives rimeligt godt i skygge, men vil sandsynligvis være mindre frodig og blomstrende end hvis den står i solen. Sørg for, at planten får tilstrækkeligt med vand og næringsstoffer, uanset skyggens niveau.

  Planten har brug for vand ca. en gang om ugen i gennemsnit. Det er vigtigt at holde jorden let fugtig mellem vandingerne. Sørg for, at jorden ikke udtørrer, men heller ikke bliver for våd.

  Ja, denne plante tiltrækker sommerfugle og bier på grund af den duft og nektar, de producerer. Det kan være et attraktivt valg for haveejere, der ønsker at tiltrække disse insekter.

  Ja, Artemisia ludoviciana er godt for biodiversiteten, fordi den er attraktiv for bestøvere som bier og sommerfugle. Derudover kan den fungere som skjulested for små dyr og insekter i haven. At tilføje denne plante kan hjælpe med at øge mangfoldigheden af planter og dyr i området.

  Planten blomstrer i sommermånederne, fra juni til september, og blomstringsperioden varer cirka 4 til 6 uger.

  Ja, planten kan godt tåle fuld sol og har brug for en solrig placering. Det er vigtigt at give planten regelmæssigt vand, især i tørre perioder. Planten trives godt i veldrænet jord.

  Ja, planten Artemisia ludoviciana er spiselige og bruges ofte i salater, supper og som krydderi i køkkenet. Det er vigtigt at forbruge planten med måde, da store mængder kan forårsage maveirritation. Det anbefales kun at bruge planten, hvis du er sikker på, at det er den rigtige art, og ikke en giftig variant.

  Artemisia ludoviciana har ikke evnen til at dæmpe lyd. Det er primært kendt for sine dekorative blade og duft. For lyddæmpning er der mere velegnede planter eller materialer.

 • Planten skal beskæres regelmæssigt for at bevare en kompakt og busket form. Dette bør gøres bedst om foråret eller efter blomstringen om sommeren. Fjern døde eller beskadigede grene og beskær planten til den ønskede højde.

  Giv planten regelmæssigt vand, især i varme perioder. Sørg for, at jorden altid er let fugtig, men undgå at rødderne står i vand. Det er vigtigt ikke at overvande planten for at undgå rodødsel.

  Artemisia ludoviciana trives bedst i veldrænet pottemuld med en neutral til let sur pH-værdi. Sørg for, at pottemulden forbliver tilstrækkeligt fugtig, men undgå at rødderne står i våd jord. Vælg helst en pottemuld beriget med organisk materiale for optimal vækst og blomstring af planten.

  Artemisia ludoviciana foretrækker godt drænet jord og kan trives godt i fattige til moderat frugtbare jordarter. Sørg for, at jorden ikke er for fugtig for at undgå rodædel. Tilføjelse af organisk materiale kan hjælpe med at forbedre jordkvaliteten.

  Denne plante trives bedst på et solrigt sted i godt drænet jord. Sørg for, at planten får tilstrækkeligt med lys, men undgå for stærk eftermiddagssol. Beskyt planten mod kraftig vind og frost.

  For at beskytte denne haveplante om vinteren anbefales det at lægge et lag muld af blade eller halm omkring planten. Derudover kan du dække planten med et beskyttende dug når temperaturen falder. Sørg for at vande planten godt inden frosten sætter ind.

  Planten kræver lidt vedligeholdelse og kan trives godt i både fuld sol og halvskygge. Sørg for veldrænet jord og vand regelmæssigt, især i tørre perioder. Fjern regelmæssigt døde blade og blomster for at holde planten sund.

  Det anbefales at give gødning til haveplanter om foråret og sommeren. Brug en sammensat organisk gødning, der er specielt udviklet til blomstrende planter. Overgødning kan føre til dårlig vækst og blomstring.

  Mulch hjælper med at holde fugtigheden i jorden og undertrykke ukrudtsvækst. Det anbefales at påføre et lag mulch på ca. 5-10 cm omkring planten. Materiale kan f.eks. være barkflis, træflis eller kompost.

  Artemisia ludoviciana trives bedst i en neutral til let alkalisk jord med en pH-værdi mellem 6,5 og 7,5. Det er vigtigt, at jorden er veldrænet og ikke forbliver for fugtig. Tilføjelse af kompost kan hjælpe med at forbedre jordkvaliteten for denne plante.

  "Planten Artemisia ludoviciana kan være berørt af forskellige typer skadedyr såsom bladlus, spindemider og larver. Til bekæmpelse af disse skadedyr kan du bruge biologiske bekæmpelsesmidler såsom naturlige fjender som mariehøns eller rovmider. Du kan også regelmæssigt kontrollere planten og fjerne angrebne dele for at forhindre yderligere spredning."

 • Beskrivelse

  Artemisia ludoviciana, også kendt som hvid salvie eller præriebijvoet, er en flerårig plante med grå-grønt løv og en stærk duft. Planten kan blive op til 60 cm høj og har plume-lignende blomster om sommeren. Artemisia ludoviciana trives godt i solrige og tørre forhold og har brug for lidt vand. Den bruges ofte i tørrede buketter på grund af de dekorative blade. Nogle mennesker brænder bladene af Artemisia ludoviciana som røgelse på grund af den behagelige duft.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.