Artemisia stelleriana

Artemisia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Artemisia stelleriana, ook bekend als strandalsem of zilverschoon, is een vaste plant met zilverachtig grijze bladeren die een mooie contrast bieden in de tuin. De plant vormt lage, kruipende zoden en produceert kleine geelachtige bloemen in de zomer. Artemisia stelleriana gedijt goed in de volle zon en droge, goed doorlatende grond. Het is een uitstekende bodembedekker en kan ook gebruikt worden in rotstuinen of als randbeplanting. De plant is winterhard en kan goed tegen droogte, waardoor het een makkelijk te onderhouden tuinplant is.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Artemisia stelleriana is een groenblijvende plant en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege zijn blijvende kleur en textuur.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius en kan dus goed tegen koude temperaturen. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen vorst. Ideaal voor in de tuin tijdens de wintermaanden.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig zorg. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in verschillende omstandigheden. Snoeien en bemesten is slechts af en toe nodig.

  De plant heeft ongeveer 30 centimeter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen planten te laten zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Zorg voor een lichte en goed doorlatende grond voor optimale groei.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei van de plant mogelijk verminderen en kan de plant minder goed gedijen. Het is daarom aan te raden om de plant in een zonnige locatie te planten voor optimale groei.

  De plant Artemisia stelleriana heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Houd daarbij rekening met de weersomstandigheden en pas de frequentie aan indien nodig.

  Ja, deze plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een goede keuze voor tuinen die bedoeld zijn om deze bestuivers aan te trekken.

  Ja, Artemisia stelleriana is een goede plant voor biodiversiteit omdat het aantrekkelijk is voor bijen, vlinders en andere bestuivers. Het trekt ook vogels aan die op zoek zijn naar voedsel en beschutting. Daarnaast kan het helpen om de bodem te verbeteren en te beschermen tegen erosie.

  Artemisia stelleriana bloeit in de maanden juli en augustus en de bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en groeit het best op een zonnige plek in de tuin. Zorg wel voor voldoende water en drainage, zodat de plant niet uitdroogt.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant en heeft geen culinaire toepassingen. Het consumeren van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, Artemisia stelleriana heeft een geluidsdempende werking door de dichte bladeren en stengels. Het kan helpen om geluid te absorberen en de omgeving rustiger te maken. Het is daarom een goede keuze voor het creëren van een groene buffer in de tuin.

 • Het is aan te raden om de plant in het voorjaar licht te snoeien om de groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei tot gewenste vorm. Overmatig snoeien kan de plant verzwakken, dus wees voorzichtig.

  De plant houdt van een droge bodem en heeft daarom niet veel water nodig. Geef water als de bovengrondse laag van de grond droog aanvoelt. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig is, maar niet te nat. Vermijd zware kleigrond en zorg dat de plant voldoende ruimte heeft om goed te groeien.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en kan groeien in verschillende bodemtypes, waaronder zandige, kleiachtige en rotsachtige bodems. Het is belangrijk dat de bodem neutraal tot licht alkalisch is en voldoende vocht bevat voor een gezonde groei. Het is aan te raden om de grond voor het planten te verbeteren met organische stof.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Deze plant kan goed overleven in verschillende bodemsoorten, van zand tot klei.

  Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld mulch of bladeren rond de basis aan te brengen. In strenge winters is het ook mogelijk om de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek. Zorg er tevens voor dat de plant goed gedraineerde grond heeft.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Snoei dode bladeren en bloemen om de groei te bevorderen en de plant gezond te houden. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Voor tuinplanten is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen, zoals compost of mestkorrels. Zorg ervoor dat de plant de juiste voedingsstoffen krijgt, zoals stikstof, fosfor en kalium. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch zorgt voor het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruid en het beschermen van de wortels tegen extremen in temperatuur. Het wordt aangebracht rondom de plant en kan bestaan uit bijvoorbeeld boomschors, compost of houtsnippers. Het is belangrijk om de mulchlaag regelmatig bij te vullen om de voordelen te behouden.

  Artemisia stelleriana gedijt het beste in neutrale tot alkalische grond met een pH-waarde tussen 6,5 en 8,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. pH-waarde kan worden getest met een bodemtestkit verkrijgbaar bij tuincentra.

  Artemisia stelleriana is gevoelig voor bladluizen en slakken. Gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of een oplossing van water en zeep om ongedierte te bestrijden. Snoei regelmatig om de plant gezond te houden en ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  Artemisia stelleriana, ook bekend als strandalsem of zilverschoon, is een vaste plant met zilverachtig grijze bladeren die een mooie contrast bieden in de tuin. De plant vormt lage, kruipende zoden en produceert kleine geelachtige bloemen in de zomer. Artemisia stelleriana gedijt goed in de volle zon en droge, goed doorlatende grond. Het is een uitstekende bodembedekker en kan ook gebruikt worden in rotstuinen of als randbeplanting. De plant is winterhard en kan goed tegen droogte, waardoor het een makkelijk te onderhouden tuinplant is.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.