Asperula tinctoria

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Asperula tinctoria, ook wel bekend als geel walstro, is een vaste plant die behoort tot de sterbladigenfamilie. De plant heeft kleine gele bloemen die een aangename geur verspreiden en bloeit van mei tot augustus. De bladeren van Asperula tinctoria zijn langwerpig en lancetvormig en geven een subtiele geur af als ze worden gekneusd. Deze plant groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats in goed doorlatende grond. Asperula tinctoria wordt soms gebruikt als kleurstof, maar ook als sierplant in borders of rotstuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een kruidachtige plant die gedurende de wintermaanden in rust gaat.

  Asperula tinctoria is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant is bestand tegen lichte vorst, maar kan wel bescherming nodig hebben bij strenge winters. Het is aan te raden om de plant af te dekken met stro of bladeren bij langdurige vorstperiodes.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in de meeste bodemsoorten en klimaten. Regelmatig water geven en snoeien zorgt voor een gezonde groei en bloei.

  De plant heeft ongeveer 30 centimeter ruimte nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om de plant niet te dicht op elkaar te planten om voldoende licht en lucht te krijgen. Het is aan te raden om de planten in rijen te planten zodat ze genoeg ruimte hebben om zich te ontwikkelen.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het is een ideale plant voor plekken met weinig zonlicht. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en de plant zal goed gedijen.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Gemiddeld zou één keer per week water geven voldoende moeten zijn, maar controleer altijd de vochtigheid van de grond voordat je water geeft.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan met zijn bloemen. Het is een goede keuze voor tuinen die biodiversiteit en leven willen aantrekken. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bestuivers en helpen bij het bevorderen van de planten in uw tuin.

  Tuinplanten zorgen vaak voor een goede biodiversiteit door het aantrekken van insecten en andere dieren. Ze kunnen een belangrijke rol spelen in het ecosysteem van de tuin en helpen bij het creëren van een gezonde omgeving voor verschillende soorten flora en fauna. Het is dus mogelijk dat deze plant goed is voor biodiversiteit.

  De plant bloeit in de maanden juni tot en met september. De bloeiperiode duurt ongeveer 6 tot 8 weken. Idealiter bloeit deze plant dus gedurende een groot deel van de zomer.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft wanneer hij in de volle zon staat. Deze plant heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats.

  Het is niet aan te raden om deze plant te eten, aangezien het bekend staat als giftig. Vermijd consumptie om gezondheidsrisico's te voorkomen. De plant dient voornamelijk als decoratieve tuinplant.

  Ja, de plant Asperula tinctoria heeft geluidsdempende eigenschappen, wat betekent dat het geluiden kan absorberen en verminderen. Het is daarom een goede keuze om in de tuin te planten als je op zoek bent naar wat meer rust en stilte.

 • Asperula tinctoria kan het beste na de bloei worden teruggesnoeid om de plant gezond en compact te houden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant terug tot ongeveer de helft van zijn oorspronkelijke hoogte. Gebruik scherpe snoeischaar om schade te voorkomen.

  Het is belangrijk om regelmatig water te geven aan deze sierplant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. Vermijd dat de plant permanent in natte grond staat om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te drassig. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en geeft de voorkeur aan een neutrale tot lichtzure bodem. Het is belangrijk om de grond regelmatig te bemesten met organisch materiaal om de plant gezond en bloeiend te houden. Het is aan te bevelen om de bodem te voorzien van voldoende voedingsstoffen voor een optimale groei en bloei.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige standplaats, maar kan ook in halfschaduw groeien. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te vochtig. Asperula tinctoria heeft een voorkeur voor kalkrijke grond.

  Zorg ervoor dat de plant goed is ingebed in de grond en bedek deze met een laag mulch om de wortels te beschermen tijdens koude wintermaanden. Vermijd het gebruik van plastic folie of te veel vocht vasthoudende materialen die schimmelgroei kunnen bevorderen. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst door bijvoorbeeld een beschermende doek of jute om de plant te wikkelen.

  De plant dient regelmatig water te krijgen, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig onkruid en dode bladeren rondom de plant. Knip de plant in het voorjaar terug om de groei te stimuleren.

  Het is belangrijk om Tuinplanten regelmatig te bemesten met een evenwichtige meststof om gezonde groei en bloei te bevorderen. Gebruik een meststof die specifiek is samengesteld voor Tuinplanten en volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering en timing. Overbemesting kan leiden tot ophoping van zouten in de grond en schade aan de plant.

  Mulchen is belangrijk voor deze plant om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Gebruik compost, stro of boomschors als mulchmateriaal. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht tegen de stengels van de plant komt om rotting te voorkomen.

  De zure grond heeft een lage pH-waarde, wat betekent dat de bodem zuur is. Planten die gedijen in zure grond zijn vaak aangepast aan deze omstandigheden en kunnen voedingsstoffen beter opnemen. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te kennen om de juiste planten te kiezen voor je tuin.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant is het belangrijk regelmatig de bladeren en stengels te controleren op spint, bladluizen en slakken. Daarnaast kunnen natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, worden ingezet voor de bestrijding van bladluizen. Tot slot kunnen preventieve maatregelen, zoals het schoonhouden van de omgeving en het verwijderen van aangetaste delen van de plant, helpen bij het voorkomen van ongedierte.

 • Omschrijving

  Asperula tinctoria, ook wel bekend als geel walstro, is een vaste plant die behoort tot de sterbladigenfamilie. De plant heeft kleine gele bloemen die een aangename geur verspreiden en bloeit van mei tot augustus. De bladeren van Asperula tinctoria zijn langwerpig en lancetvormig en geven een subtiele geur af als ze worden gekneusd. Deze plant groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats in goed doorlatende grond. Asperula tinctoria wordt soms gebruikt als kleurstof, maar ook als sierplant in borders of rotstuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.