Asphodeline lutea

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Asphodeline lutea, ook bekend als de gele affodil, is een vaste plant met rechtopstaande stengels die wel tot 1 meter hoog kunnen worden. De plant heeft smalle, grijsgroene bladeren die in rozetten groeien. In de zomer bloeit de Asphodeline lutea met opvallende, heldergele bloemen die aan lange bloemstengels zitten. Deze plant doet het goed in zonnige, goed doorlatende grond en trekt bijen en vlinders aan. Het is een makkelijk te onderhouden plant die een prachtige aanvulling kan zijn in een border of rotstuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Asphodeline lutea is een groenblijvende tuinplant. Deze plant behoudt het hele jaar door zijn groene bladeren en zal niet afsterven in de winter.

  Asphodeline lutea is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst om schade te voorkomen. Het is aan te raden om mulch of stro rondom de plant te leggen in de winter.

  Ja, deze plant is vrij gemakkelijk in onderhoud. Hij heeft regelmatig water nodig, maar verder heeft hij weinig zorg nodig. Hij gedijt goed in de volle zon en droge grond.

  Asphodeline lutea heeft ongeveer 60 tot 80 cm ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat de wortels zich goed kunnen verspreiden en de plant optimaal kan groeien. Het is aan te raden om de plant met voldoende afstand tot andere planten te plaatsen voor een gezonde groei.

  Asphodeline lutea groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kan de plant minder goed bloeien. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei.

  Asphodeline lutea heeft gemiddeld twee keer per week water nodig in de zomer en eens per week in de winter. Zorg ervoor dat de grond niet te veel uitdroogt tussen de gietbeurten door. Het is belangrijk om regelmatig de vochtigheid van de grond te controleren voordat je water geeft.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan door zijn bloemen die rijk zijn aan nectar en stuifmeel. Het is dus zeker een goede keuze om deze plant in de tuin te zetten als je deze insecten wilt lokken.

  Ja, "Asphodeline lutea" trekt bestuivers aan zoals bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Het zorgt voor een gevarieerd ecosysteem en voegt diversiteit toe aan de plantenpopulatie. Het biedt ook schuilplaatsen en voedselbronnen voor verschillende soorten dieren.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden april en mei en de bloeiperiode kan ongeveer vier weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om voldoende water te geven bij warm weer om uitdroging te voorkomen. De plant is geschikt voor in de tuin en kan goed gedijen in de volle zon.

  Nee, de wortels en bladeren van deze plant zijn giftig en niet geschikt voor consumptie. Het wordt daarom sterk afgeraden om deze plant te eten.

  Nee, Asphodeline lutea heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Deze plant is voornamelijk decoratief en heeft geen specifieke functie op het gebied van geluidsdemping.

 • Wanneer de bloemen beginnen te verwelken, kunnen ze worden afgeknipt om de bloeiperiode te verlengen. In het najaar kunnen de bladeren worden teruggesneden tot aan de grond. Het verwijderen van oude bladeren en bloemstelen zal de plant gezond houden en de groei stimuleren.

  De Asphodeline lutea heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in drassige grond staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Deze plant gedijt het best in goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig vochtig gehouden wordt, maar voorkom dat de wortels te langdurig in natte grond staan. Voeg eventueel wat extra compost toe om de grond vruchtbaarder te maken.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende, voedselrijke grond. Zorg ervoor dat de bodem neutraal tot licht zuur is. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  Zonnige standplaats, goed doorlatende grond en beschut tegen harde wind. Kan goed groeien in borders, rotstuinen en droge tuinen. Kan ook in potten op balkons of terrassen worden geplaatst.

  Zorg voor extra winterbescherming door de plant af te dekken met een dikke laag mulch of bladeren. Bescherm de wortels tegen strenge vorst door ze te bedekken met een isolatiemateriaal zoals stro of vliesdoek. Zorg ervoor dat de plant goed water heeft gekregen voordat de vorst begint.

  Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en op een zonnige plek staat. Geef regelmatig water, maar vermijd natte voeten. Verwijder dode bladeren en bloemstengels voor een verzorgd uiterlijk.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten om de groei en bloei te bevorderen. Gebruik een evenwichtige meststof in het voorjaar en herfst en vermijd overbemesting, wat kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloemen. Kies voor een organische meststof voor een gezonde groei en bloei van tuinplanten.

  Het is aan te raden om de grond rondom deze plant te mulchen met organisch materiaal, zoals bladeren of compost. Mulch helpt de grond vochtig te houden en onderdrukt onkruidgroei. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant wordt aangebracht.

  De Asphodeline lutea groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel aan te passen met kalk of zwavel, afhankelijk van de behoeften van de plant. (Ps. Hierin wordt vermeld om welke plant het gaat, als dat niet de bedoeling was hoor ik het graag)

  Planten die gevoelig zijn voor ongedierte kunnen behandeld worden met biologische bestrijdingsmiddelen. Ook regelmatig controleren op plagen en ze handmatig verwijderen kan helpen bij het voorkomen van schade aan de plant. Een goede hygiëne in de tuin, zoals het weghalen van dode bladeren en afval, kan ook bijdragen aan het verminderen van ongedierte.

 • Omschrijving

  Asphodeline lutea, ook bekend als de gele affodil, is een vaste plant met rechtopstaande stengels die wel tot 1 meter hoog kunnen worden. De plant heeft smalle, grijsgroene bladeren die in rozetten groeien. In de zomer bloeit de Asphodeline lutea met opvallende, heldergele bloemen die aan lange bloemstengels zitten. Deze plant doet het goed in zonnige, goed doorlatende grond en trekt bijen en vlinders aan. Het is een makkelijk te onderhouden plant die een prachtige aanvulling kan zijn in een border of rotstuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.