Aster cordifolius

Aster

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aster cordifolius, ook wel bekend als hartbladige aster, is een overblijvende plant die behoort tot de asterfamilie. De bloemen van Aster cordifolius hebben een opvallende paarse kleur en bloeien in de late zomer en herfst. De plant bereikt een hoogte van ongeveer 90 cm en gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. Aster cordifolius is geliefd bij bijen, vlinders en andere bestuivers vanwege de overvloedige nectar die de bloemen produceren. Het is een mooie toevoeging aan borders, bloembedden en wilde tuinen, waar het een vleugje kleur en leven brengt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en zal in de winter haar bladeren verliezen. Het is een tuinplant die zijn bladeren verliest tijdens de koude seizoenen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij temperaturen onder de -10 graden Celsius. De plant kan goed overwinteren in ons klimaat.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en bijhouden van onkruid. Het is ook belangrijk om de plant te snoeien na de bloei om de gezondheid te behouden.

  De plant heeft ongeveer 60 tot 90 centimeter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te kunnen verspreiden. Het is belangrijk om voldoende lucht- en zonlicht ruimte rondom de plant te houden. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat, zodat hij voldoende ruimte heeft om te groeien.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw en kan ook goed gedijen in de schaduwrijke delen van de tuin. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt om goed te kunnen groeien. In de schaduw kan de plant minder uitbundig bloeien, maar zal nog steeds goed gedijen.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te doorweekt. In de zomermaanden kan het nodig zijn om de plant vaker water te geven vanwege hogere temperaturen.

  Ja, de bloemen van deze tuinplant trekken vlinders en bijen aan vanwege hun nectar en kleurrijke bloemknoppen. Het is daarom een aantrekkelijke keuze voor tuiniers die graag bijen en vlinders in hun tuin verwelkomen.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders, bijen en andere bestuivers aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Het biedt ook schuilplaatsen en voedsel voor kleine dieren en insecten, waardoor het de tuin diverser en levendiger maakt. Het helpt bij het stimuleren van een gezonde en evenwichtige ecosystemen in de tuin.

  Deze plant bloeit van juli tot september en de bloei kan enkele weken tot een maand duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft veel licht nodig om te groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme dagen om uitdroging te voorkomen. Het is aan te raden om de plant in de ochtend of avond water te geven om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en geen voedselbron. Het consumeren van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, de plant heeft de eigenschap om geluid te dempen door zijn bladeren en stengels. Planten in het algemeen kunnen helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in een tuin of buitenruimte. Het is echter geen volledige geluidsisolatie.

 • In het voorjaar kun je de plant tot ongeveer 10-15 cm boven de grond terugsnoeien om de groei te bevorderen. Verwijder ook dode of beschadigde takken. Na de bloei kun je de uitgebloeide bloemen verwijderen om de plant er verzorgd uit te laten zien.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de wortels en vermijd het nat maken van de bladeren.

  De Aster cordifolius groeit het best in voedzame en goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te compact is, zodat de wortels voldoende zuurstof krijgen. Het regelmatig bemesten van de potgrond zal de groei en bloei van de plant stimuleren.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vochtigheid. Een bodem met een neutrale tot zure pH is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om regelmatig organisch materiaal toe te voegen om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Voor de winter kan het nuttig zijn om een laag mulch aan te brengen rond de plant om de wortels te beschermen tegen vorst. Let erop dat de grond niet te nat is, dit kan leiden tot wortelrot. Het is ook mogelijk om de plant af te dekken met een doek of plastic om deze te beschermen tegen extreme kou.

  Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bloemen en bladeren om de groei te bevorderen. Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen voor een goede bloei en gezonde groei. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten volgens de aanbevolen dosering op de verpakking. Overbemesting kan leiden tot zwakke planten en te veel bladgroei.

  Mulch de plant in het voorjaar met organisch materiaal zoals compost of houtsnippers om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Houd een dunne laag mulch rond de plant, maar vermijd het bedekken van de stengels. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks om de plant gezond en goed beschermd te houden.

  De Tuinplanten vereisen een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Dit zorgt ervoor dat de plant de juiste voedingsstoffen kan opnemen en gezond kan groeien.

  : Bij het bestrijden van ongedierte bij Tuinplanten kun je gebruik maken van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Ook kun je de planten regelmatig controleren op plagen en deze handmatig verwijderen. Tot slot kan het aanbrengen van een laag mulch rond de planten helpen om ongedierte op afstand te houden.

 • Omschrijving

  Aster cordifolius, ook wel bekend als hartbladige aster, is een overblijvende plant die behoort tot de asterfamilie. De bloemen van Aster cordifolius hebben een opvallende paarse kleur en bloeien in de late zomer en herfst. De plant bereikt een hoogte van ongeveer 90 cm en gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. Aster cordifolius is geliefd bij bijen, vlinders en andere bestuivers vanwege de overvloedige nectar die de bloemen produceren. Het is een mooie toevoeging aan borders, bloembedden en wilde tuinen, waar het een vleugje kleur en leven brengt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.