Aster ericoides

Aster

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aster ericoides, ook wel bekend als de heideaster, is een prachtige vaste plant met fijne, naaldachtige bladeren en overvloedige bloemen die lijken op kleine margrieten. De bloemen zijn meestal wit of lichtroze van kleur en bloeien van de zomer tot in de herfst. Deze plant groeit het beste in goed doorlatende grond en volle zon, en is zeer geliefd bij bijen en vlinders. Het is een ideale plant voor in borders of als bodembedekker. Aster ericoides kan erg lang bloeien en zorgt voor een vrolijke en kleurrijke toevoeging aan de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en komt weer terug in het voorjaar. Het is een vaste plant die elk jaar opnieuw groeit.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge winters. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld stro of bladeren.

  Ja, de plant is gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig zorg. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in de meeste bodemsoorten en klimaten. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en af en toe te bemesten voor optimale groei en bloei.

  Aster ericoides heeft voldoende ruimte nodig om zich te verspreiden en groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende plek heeft om zich uit te breiden. Houd voldoende afstand tussen individuele planten voor een optimale groei.

  Deze plant groeit het best in de volle zon of halfschaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. Groeien in de schaduw is mogelijk, maar kan de bloei verminderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Water geven wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt, is meestal voldoende.

  Ja, Aster ericoides trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het is dus een mooie toevoeging aan de tuin om deze bestuivers aan te trekken.

  Tuinplanten zoals deze helpen bij het bevorderen van biodiversiteit door het aantrekken van verschillende insecten en vogels. Ze dragen bij aan een gezonde en gevarieerde leefomgeving in de tuin. Het is dus zeker goed voor biodiversiteit om deze plant in de tuin te hebben.

  Aster ericoides bloeit meestal in de maanden augustus tot en met oktober. De bloeiperiode kan tot wel zes weken duren.

  Tuinplanten die bloeien in de volle zon.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt als tuinplant vanwege de aantrekkelijke bloemen en het mooie blad. Het consumeren van de plant kan leiden tot maagklachten of andere gezondheidsproblemen.

  Ja, de plant is geluidsdempend vanwege zijn dichte groei en de luchtige bloei. Hij kan helpen om geluid te absorberen en te verminderen in de omgeving waar hij groeit.

 • Deze plant kan het beste in het voorjaar worden teruggesnoeid tot ongeveer 10 cm boven de grond om de groei te bevorderen. Verwijder dode stengels en bloemen om de plant gezond te houden. Regelmatig snoeien zorgt voor een compacte groei en mooiere bloei.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de wortels en vermijd het nat maken van het blad.

  Aster ericoides gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een gemiddelde vochtigheid. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig wordt om wortelrot te voorkomen. Voeg indien nodig wat organische meststof toe om de plant gezond te houden.

  De bodemkwaliteit dient goed doorlatend en neutraal tot licht zuur te zijn. Zorg voor een humusrijke grond met voldoende voedingsstoffen. Het is belangrijk dat de grond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen.

  De plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw op een goed doorlatende bodem. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Het is aan te raden om tijdens de wintermaanden een mulchlaag van bladeren of stro rondom de plant aan te brengen. Dit zal helpen bij het beschermen van de wortels tegen vorst. Daarnaast kan het ook helpen om de plant af te dekken met een lichtgewicht doek of fleece bij strenge vorst.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond en volle zon. Zo nu en dan snoeien helpt om de plant gezond te houden en bevordert de bloei. Overmatig water geven moet vermeden worden.

  Tuinplanten zoals Aster ericoides hebben baat bij regelmatige bemesting met een universele meststof in het voorjaar. Zorg voor een evenwichtige voeding om de gezondheid en bloeikracht te bevorderen. Overbemesting kan leiden tot een te snelle groei en verminderde bloei.

  Het is aan te raden om in het voorjaar een laag mulch aan te brengen rond de plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors. Zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam van de plant wordt aangebracht om rotten te voorkomen.

  De plant groeit het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Een pH tussen 5,5 en 7,0 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kun je natuurlijke methoden zoals het besproeien met water en zeep gebruiken. Ook kun je roofdieren zoals lieveheersbeestjes inzetten om ongedierte te bestrijden. Ten slotte kan regelmatig snoeien en verwijderen van aangetaste delen helpen bij het bestrijden van ongedierte.

 • Omschrijving

  Aster ericoides, ook wel bekend als de heideaster, is een prachtige vaste plant met fijne, naaldachtige bladeren en overvloedige bloemen die lijken op kleine margrieten. De bloemen zijn meestal wit of lichtroze van kleur en bloeien van de zomer tot in de herfst. Deze plant groeit het beste in goed doorlatende grond en volle zon, en is zeer geliefd bij bijen en vlinders. Het is een ideale plant voor in borders of als bodembedekker. Aster ericoides kan erg lang bloeien en zorgt voor een vrolijke en kleurrijke toevoeging aan de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.