Aster x frikartii

Aster

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aster x frikartii is een vaste plant die behoort tot de asterfamilie. De plant heeft smalle groene bladeren en produceert in de zomer en de herfst talrijke paarse of blauwe bloemen met een geel hart. Aster x frikartii is een makkelijk te verzorgen plant die goed gedijt in de zon of halfschaduw. De plant trekt vlinders en bijen aan en is daarom een mooie aanvulling op een natuurlijke tuin of border. Aster x frikartii kan worden toegepast in borders, perken of als snijbloem in boeketten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. In de winter zal het blad van deze plant afvallen.

  Aster x frikartii is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze planten kunnen dus overleven in koudere klimaten tijdens de wintermaanden. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij extreme vorst.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk te onderhouden. Het vereist regelmatig water geven en voldoende zonlicht. Snoei indien nodig in het voorjaar om de groei te bevorderen.

  Deze plant heeft ongeveer 40-50 cm ruimte nodig om goed te groeien. Zorg ervoor dat er voldoende licht en lucht bij de plant kan komen. Vergeet ook niet om regelmatig te snoeien om de vorm te behouden.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei en bloei mogelijk verminderen. Het is dus aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig maar niet doorweekt te houden. Overbewatering moet vermeden worden.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin die bijdraagt aan de biodiversiteit.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit. Het trekt namelijk vlinders en bijen aan, wat helpt bij het bestuiven van andere planten en bijdraagt aan een gezonde tuin-ecosysteem. Daarnaast biedt het ook schuilplaats en voedsel voor verschillende insecten en kleine dieren.

  Deze plant bloeit van juli tot september en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en zal het goed doen op een zonnige plek in de tuin. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in een zonnige omgeving. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is.

  Nee, de plant Aster x frikartii is niet eetbaar. Het is een tuinplant die vooral bekend staat om zijn prachtige bloemen en decoratieve waarde in de tuin. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Ja, de plant heeft een geluidsdempende werking door het absorberen van geluidsgolven met behulp van bladeren en stelen. Dit kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de tuin of op het balkon. Planten in het algemeen hebben een positief effect op de akoestiek in een buitenruimte.

 • Snoei de plant in het voorjaar tot ongeveer 10 cm boven de grond om de groei te stimuleren. Verwijder de uitgebloeide bloemen regelmatig om de bloei te verlengen. Knip dode of beschadigde takken weg om de plant gezond te houden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelvorming te voorkomen.

  Aster x frikartii gedijt het best in goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik een potgrond speciaal voor tuinplanten voor de beste resultaten.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met voldoende voedingsstoffen. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een lichtzure tot neutrale grond met een pH tussen 6,0 en 7,5 wordt aanbevolen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en regelmatig water krijgt. Bescherm de plant tegen sterke wind om beschadiging te voorkomen.

  Deze plant heeft in de winter geen speciale bescherming nodig, aangezien het een winterharde tuinplant is. Wel is het aan te raden om de planten bij langdurige vorst af te dekken met een laag mulch of bladeren om de wortels te beschermen. Het is belangrijk om de planten niet te laten verdrinken in natte grond tijdens de wintermaanden.

  Deze plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten om een gezonde groei te bevorderen. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloeiperiode te verlengen.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen om gezond en bloeiend te blijven. Gebruik een evenwichtige meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium. Overbemesting kan schadelijk zijn, dus volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Het is raadzaam om in het voorjaar een laag mulch aan te brengen rondom de plant om vochtverlies te verminderen en onkruidgroei tegen te gaan. Mulch kan bestaan uit compost, boomschors of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant wordt aangebracht om schimmelvorming te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost kan helpen bij het handhaven van de juiste zuurgraad.

  De plant kan last hebben van bladluizen, trips, spint en rupsen. Deze kunnen bestreden worden met natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes, zweefvliegen of roofwantsen. Ook kunnen ze bestreden worden met biologische bestrijdingsmiddelen.

 • Omschrijving

  Aster x frikartii is een vaste plant die behoort tot de asterfamilie. De plant heeft smalle groene bladeren en produceert in de zomer en de herfst talrijke paarse of blauwe bloemen met een geel hart. Aster x frikartii is een makkelijk te verzorgen plant die goed gedijt in de zon of halfschaduw. De plant trekt vlinders en bijen aan en is daarom een mooie aanvulling op een natuurlijke tuin of border. Aster x frikartii kan worden toegepast in borders, perken of als snijbloem in boeketten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.