Aster x frikartii 'M?nch'

Aster

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

'Aster x frikartii 'Mönch' is een prachtige vaste plant met helder paarse bloemen die bloeien van de zomer tot de herfst. De bloemen hebben een geel hartje en vormen mooie bloemhoofden op stevige stelen. Deze plant groeit in compacte bossige struiken en trekt vlinders en bijen aan. Het blad is groen en lancetvormig, wat een mooi contrast vormt met de kleurrijke bloemen. Aster x frikartii 'Mönch' gedijt goed in de volle zon en goed doorlatende grond.'

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Aster x frikartii 'Mönch' is niet groenblijvend. Het is een vaste plant die tijdens de wintermaanden zijn blad verliest. Het is aan te raden om de plant in het voorjaar terug te snoeien.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen tijdens strenge vorst. De plant kan het beste in de winter afgedekt worden met bladeren of stro.

  De Aster x frikartii 'Mönch' is een gemakkelijk te onderhouden tuinplant die weinig zorg nodig heeft. Zorg voor een zonnige plek en regelmatig water geven is voldoende voor deze plant om goed te groeien en bloeien. Snoeien na de bloei bevordert de gezondheid en bloeikracht.

  Aster x frikartii 'Mönch' heeft ongeveer 40 tot 50 cm ruimte nodig om te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Eventueel kunnen naburige planten op minimaal 30 cm afstand worden geplant.

  De plant groeit het best in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei mogelijk vertragen en kan de plant minder bloemen produceren. Zorg dus voor voldoende zonlicht voor een gezonde groei.

  De Aster x frikartii 'M?nch' heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar voorkom dat de wortels te langdurig nat blijven staan om rotting te voorkomen. Houd de grond goed in de gaten en pas het watergeven hierop aan.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend en draagt zo bij aan de biodiversiteit in de tuin. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivers vanwege de nectar die ze produceren. Het is dus een waardevolle toevoeging aan een tuin die bijen en vlinders wil aantrekken.

  Ja, Aster soorten zijn goed voor de biodiversiteit omdat ze vlinders aantrekken met hun nectarrijke bloemen. Ze zijn ook een belangrijke voedselbron voor bijen en andere bestuivers. Door het planten van Aster soorten draag je bij aan een gezonde en diverse tuinomgeving.

  Deze plant bloeit van juli tot oktober en de bloei kan enkele maanden aanhouden. Het is dus een langbloeiende plant die kleur geeft in de zomer en herfst.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en zal gedijen in een zonnige tuin. Het is belangrijk om voldoende water te geven, vooral bij warm weer. De plant zal bloeien en groeien bij voldoende zonlicht.

  Nee, de plant Aster x frikartii 'M?nch' is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant in te nemen, aangezien het giftig kan zijn. Het is veiliger om deze plant niet te consumeren.

  Ja, veel planten hebben een geluidsdempend effect door het absorberen van geluidsgolven met behulp van hun bladeren en takken. Planten dragen zo bij aan een rustige omgeving en verminderen geluidsoverlast. Het is belangrijk om voldoende planten in de tuin te hebben om het geluid te dempen.

 • Knip de uitgebloeide bloemen regelmatig af om de bloeiperiode te verlengen. Knip in het voorjaar de planten tot de grond toe terug om de groei te stimuleren. Verwijder regelmatig dode of beschadigde bladeren en takken.

  De plant houdt van regelmatig water geven, zeker tijdens droge periodes. Zorg voor een goed doorlatende grond om wortelrot te voorkomen. Vermijd dat de grond te vochtig wordt, dit kan schadelijk zijn voor de plant.

  Deze plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig om gezond te groeien. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, maar de potgrond moet niet te nat zijn. Voeg af en toe voeding toe voor een optimale groei en bloei.

  De bodem voor deze tuinplant dient goed gedraineerd en vruchtbaar te zijn. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vocht vasthoudt, maar niet te lang nat blijft. Een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde is ideaal voor de groei van deze plant.

  Deze plant groeit het best op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind en zorg voor regelmatige bewatering tijdens droge periodes. In de zomer kunnen ze profiteren van een beetje bemesting.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen vorst om de kwetsbare delen te beschermen. Het is aan te raden om de plant af te dekken met een dikke laag bladeren of stro. Zorg er ook voor dat de grond rondom de plant goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om regelmatig dode bloemen te verwijderen om de bloei te stimuleren. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om te bemesten in het voorjaar voordat de groeiperiode begint. Gebruik een algemene plantaardige meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten. Overbemesting moet worden vermeden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulchen is gunstig voor de groei en gezondheid van deze plant, het helpt de grond vochtig te houden en onderdrukt onkruid. Het wordt aanbevolen om jaarlijks een laag mulch aan te brengen rond de basis van de plant. Het gebruik van organisch materiaal zoals bladeren, houtsnippers of compost is ideaal.

  De Tuinplant Aster x frikartii 'M?nch' gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem niet te zuur is, anders kan de plant moeite hebben met het opnemen van voedingsstoffen. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor deze plantensoort.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kunt u overwegen om regelmatig te controleren op bladluizen, snuitkevers en slakken. U kunt natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of roofwantsen inschakelen om het ongedierte onder controle te houden. Het is ook belangrijk om de plant gezond te houden door water- en voedingsbehoeften goed te monitoren.

 • Omschrijving

  'Aster x frikartii 'Mönch' is een prachtige vaste plant met helder paarse bloemen die bloeien van de zomer tot de herfst. De bloemen hebben een geel hartje en vormen mooie bloemhoofden op stevige stelen. Deze plant groeit in compacte bossige struiken en trekt vlinders en bijen aan. Het blad is groen en lancetvormig, wat een mooi contrast vormt met de kleurrijke bloemen. Aster x frikartii 'Mönch' gedijt goed in de volle zon en goed doorlatende grond.'

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.