Aster umbellatus

Aster

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aster umbellatus, ook bekend als heide-aster, is een inheemse vaste plant die behoort tot de familie Asteraceae. Deze plant heeft heldergroene bladeren en produceert kleine witte bloemen die in schermvormige bloeiwijzen groeien. De bloeiperiode van Aster umbellatus is in de zomer en het vroege najaar. Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende bodems en houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Aster umbellatus trekt vlinders en bijen aan en kan een mooie toevoeging zijn aan een natuurlijke of wilde tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Aster umbellatus is geen groenblijvende plant. Deze plant verliest zijn bladeren in de winter en komt in het voorjaar weer tot bloei. Het is een tuinplant die niet het hele jaar door groen blijft.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. In de winter is het aan te raden om de plant af te dekken met bijvoorbeeld mulch of bladeren.

  Ja, deze plant is gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in verschillende omstandigheden. Regelmatig water geven en een plekje in de zon of halfschaduw zijn voldoende voor een gezonde groei.

  Aster umbellatus heeft gemiddeld ongeveer 60 cm ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en te bloeien. Houd bij het planten rekening met de uiteindelijke grootte van de plant.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. In de schaduw kan de groei minder optimaal zijn en kan de plant er wat minder mooi uitzien. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig, tenzij de grond al vochtig aanvoelt. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt tussen de gietbeurten door. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op vochtigheid.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar die het produceert. Het trekt ook andere bestuivende insecten aan, zoals hommels en zweefvliegen. Hierdoor is het een waardevolle toevoeging aan een tuin of natuurgebied.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het bijen, vlinders en andere bestuivers aantrekt. Daarnaast zorgen de bloemen voor voedsel voor verschillende insectensoorten. Het creëert een gevarieerde en gezonde omgeving in de tuin.

  De plant bloeit meestal in de maanden augustus en september. De bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in helder zonlicht. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven om uitdroging te voorkomen. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen zonnige omstandigheden.

  Nee, de plant Aster umbellatus is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren, aangezien het giftig kan zijn. Het is het beste om deze plant alleen voor decoratieve doeleinden te gebruiken in de tuin.

  Ja, de Aster umbellatus heeft een geluidsdempende werking. De dichte begroeiing van de plant helpt om geluid te absorberen en te verminderen, wat gunstig kan zijn in een tuinomgeving. Het planten van de Aster umbellatus kan dus bijdragen aan een rustigere en stillere omgeving.

 • Om de plant gezond te houden, kunnen de dode bloemhoofdjes na de bloei worden afgeknipt. Eventueel kan de plant in het voorjaar worden teruggesnoeid om de groei te bevorderen. Snoei echter niet te rigoureus om de plant niet te beschadigen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet drassig. Geef water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om ziektes te voorkomen.

  De plant heeft voorkeur voor vochtige tot natte grond met een goede drainage. Gebruik daarom potgrond die rijk is aan organisch materiaal en goed vocht vasthoudt. Vermijd zware kleigrond, omdat dit de wortels kan verstikken.

  De plant gedijt het beste in vochtige en voedselrijke bodems. Zorg dus voor een goede bodemkwaliteit met voldoende organisch materiaal. Een neutrale tot lichtzure bodem is ideaal voor deze tuinplant.

  De plant gedijt goed op een zonnige tot licht beschaduwde standplaats in vochtige, goed doorlatende grond. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. Het is een ideale plant voor in de border of langs de vijverrand.

  In de winter heeft deze plant mulch of een laag bladeren nodig om de wortels te beschermen tegen vorst. Het is ook aan te raden om de plant af te dekken met een doek of speciale winterbescherming. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om rotten te voorkomen.

  De plant gedijt het beste op een zonnige plek met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen.

  Voor tuinplanten is het aan te raden om te bemesten tijdens het groeiseizoen, bij voorkeur in het voorjaar. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels en schade aan de plant.

  Het is raadzaam om een laag mulch rond de plant aan te brengen om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, houtsnippers of compost. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant komt.

  De plant groeit het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Het kan helpen om organisch materiaal zoals compost toe te voegen om de zuurgraad van de bodem op peil te houden.

  Het is belangrijk om regelmatig inspecties uit te voeren op de plant om mogelijke plagen zoals bladluizen en slakken te identificeren. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of het planten van insectenwerende planten in de buurt kan helpen om ongedierte weg te houden. Het handmatig verwijderen van ongedierte kan ook effectief zijn in het bestrijden van plagen.

 • Omschrijving

  Aster umbellatus, ook bekend als heide-aster, is een inheemse vaste plant die behoort tot de familie Asteraceae. Deze plant heeft heldergroene bladeren en produceert kleine witte bloemen die in schermvormige bloeiwijzen groeien. De bloeiperiode van Aster umbellatus is in de zomer en het vroege najaar. Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende bodems en houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Aster umbellatus trekt vlinders en bijen aan en kan een mooie toevoeging zijn aan een natuurlijke of wilde tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.