Athyrium filix-femina

Athyrium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Athyrium filix-femina, ook bekend als de gewone vrouwenmantel, is een varensoort die inheems is in Europa en Noord-Amerika. Deze plant heeft fijne, geveerde bladeren die een elegante uitstraling hebben. De bladeren zijn heldergroen van kleur en kunnen een lengte van ongeveer 60-90 cm bereiken. Athyrium filix-femina gedijt goed in vochtige, omgevinnge grond en een schaduwrijke plek in de tuin. Het is een populaire keuze voor het toevoegen van structuur en textuur aan schaduwrijke tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Het blad verkleurt en sterft af in de winter, maar komt in het voorjaar weer terug. Het is een bladverliezende plant.

  Athyrium filix-femina is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan dus overleven in koudere temperaturen en is geschikt voor de Nederlandse tuin. Vooral in de wintermaanden heeft de plant weinig bescherming nodig tegen vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud. Hij houdt van een vochtige omgeving en halfschaduw tot schaduw. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende.

  Deze plant heeft ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de wortels om zich te ontwikkelen. Houd rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de ruimte die nodig is.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en gedijt zelfs goed in vochtige, beschutte omgevingen. De plant zal het beste gedijen op een plek met weinig direct zonlicht en voldoende vochtige grond. Het is een perfecte keuze voor schaduwrijke tuinen of plekken met weinig licht.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Over het algemeen heeft de plant ongeveer 1-2 keer per week water nodig.

  Deze plant trekt geen vlinders en bijen aan omdat het geen bloemen produceert. Het is een bladplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn decoratieve bladeren. Het is niet bekend als een plant die vlinders en bijen aantrekt vanwege nectar of stuifmeel.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het een schuilplaats en voedsel biedt voor verschillende insecten en kleine dieren. Bovendien kan deze plant helpen om de bodem te verbeteren en te beschermen tegen erosie. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan de biodiversiteit verhogen.

  Deze plant bloeit in de maanden juni en juli en de bloei duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

  Deze plant kan beter gedijen in de halfschaduw of schaduw. Direct zonlicht kan leiden tot verbranding van de bladeren. Het is daarom aan te raden om de plant op een plek te zetten waar hij niet de hele dag in de volle zon staat.

  Nee, de bladeren van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen decoratieve planten en planten die geschikt zijn voor consumptie. Het consumeren van de bladeren van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, deze plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte bladeren die geluidsgolven absorberen en reflecteren. Het kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen, vooral in de tuin.

 • Varens hebben geen specifieke snoeivereisten, de dode bladeren kunnen worden verwijderd om de plant er mooier uit te laten zien. Verwijder ook eventuele beschadigde bladeren om de gezondheid van de plant te bevorderen. Snoeien kan het beste worden gedaan in het voorjaar of herfst.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Geef water aan de basis van de plant en vermijd dat er water op de bladeren terechtkomt om schimmelvorming te voorkomen. Geef in de zomer iets meer water dan in de winter.

  De Tuinplanten heeft vochtige, goed doorlatende potgrond nodig om goed te gedijen. Zorg ervoor dat de potgrond licht zuur tot neutraal is en rijk aan organisch materiaal. Houd de potgrond vochtig maar niet drassig, om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het best in vochtige, humusrijke grond met een goede drainage. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat om de plant gezond te houden. Vermijd een te zure of te alkalische bodem voor optimale groei en ontwikkeling.

  Deze plant gedijt het best op een plek in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige en goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen felle middagzon.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen koude temperaturen en vorst. Je kunt de plant onder andere beschermen door een dikke laag mulch of bladeren aan te brengen rond de wortels. Daarnaast kun je eventueel ook een beschermende doek of vliesdoek over de plant leggen.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk om regelmatig de dode bladeren te verwijderen en de grond vochtig te houden. Het is ook raadzaam om de plant in het voorjaar te bemesten met organische meststoffen.

  Deze plant heeft weinig bemesting nodig en doet het goed op humusrijke grond. Het is voldoende om in het voorjaar organische meststoffen te gebruiken. Gebruik geen kunstmest, omdat dit de plant kan beschadigen.

  Mulch is aan te raden voor deze plant omdat het helpt om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Een laag mulch kan ook helpen om de wortels van de plant te beschermen en de groei te bevorderen. Kies voor organische mulch zoals bladeren, stro of houtsnippers voor het beste resultaat.

  Deze plant gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren voordat je de plant in de tuin plant. Het aanpassen van de grond pH kan nodig zijn om de optimale groeiomstandigheden te creëren.

  - Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant is het belangrijk om regelmatig de bladeren te inspecteren op eventuele insecten of larven. - Het is aan te raden om natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen te introduceren als ongediertebestrijding. - Het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen kan ook helpen bij het voorkomen en bestrijden van ongedierte op deze tuinplant.

 • Omschrijving

  Athyrium filix-femina, ook bekend als de gewone vrouwenmantel, is een varensoort die inheems is in Europa en Noord-Amerika. Deze plant heeft fijne, geveerde bladeren die een elegante uitstraling hebben. De bladeren zijn heldergroen van kleur en kunnen een lengte van ongeveer 60-90 cm bereiken. Athyrium filix-femina gedijt goed in vochtige, omgevinnge grond en een schaduwrijke plek in de tuin. Het is een populaire keuze voor het toevoegen van structuur en textuur aan schaduwrijke tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.