Bergenia cordifolia

Bergenia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Bergenia cordifolia, ook bekend als schoenlappersplant, is een vaste plant met grote, hartvormige bladeren. In het voorjaar produceert Bergenia cordifolia clusters van roze bloemen die op stelen boven het blad uitsteken. De plant gedijt goed in de halfschaduw en kan zowel in de border als in potten worden gekweekt. Bergenia cordifolia is een winterharde plant die goed bestand is tegen koude temperaturen en vorst. De bladeren van deze plant kunnen in de winter mooi rood verkleuren, wat een prachtig winteraccent in de tuin kan geven.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, ik ben groenblijvend en behoud mijn bladeren gedurende het hele jaar. Mijn bladeren kunnen rood tot paars kleuren in de wintermaanden. Ik behoud dus mijn groene uitstraling in zowel zomer als winter.

  "Bergenia cordifolia" is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze plant kan dus prima overleven in ons klimaat tijdens de wintermaanden. Het is belangrijk om de grond goed te laten afwateren om vorstschade te voorkomen.

  Ja, de plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Zorg voor voldoende water, licht en voedingsstoffen en snoei indien nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende bodem- en klimaatomstandigheden.

  De plant heeft minimaal 30-40 cm ruimte rondom de plant nodig. Zorg voor voldoende ruimte voor de wortels om te groeien en verspreiden. Bergenia cordifolia groeit het best in groepen, dus houd hier rekening mee bij het planten.

  Ja, Bergenia cordifolia groeit goed in de schaduw en kan ook gedijen in halfschaduw. Het is een sterke en winterharde plant die weinig zonlicht nodig heeft om te groeien. Het is goed te gebruiken als bodembedekker in schaduwrijke borders.

  Deze plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen.

  Ja, Bergenia cordifolia is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectar die de bloemen produceren. Deze plant trekt bestuivers aan vanwege de overvloed aan nectar en de aantrekkelijke bloemen. Het is een goede keuze voor tuinplanten om bijen en vlinders naar de tuin te lokken.

  Ja, planten zoals Bergenia cordifolia dragen bij aan de biodiversiteit in de tuin door bijen, vlinders en andere insecten aan te trekken. Deze planten bieden voedsel en beschutting voor verschillende dieren, waardoor de biodiversiteit in de tuin wordt bevorderd. Het creëren van een divers ecosysteem in de tuin is belangrijk voor het behoud van verschillende planten- en diersoorten.

  De plant bloeit in de maanden april, mei en juni en de bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige plek in de tuin. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed bestand is tegen de zonnestralen. Zorg wel voor voldoende vochtige grond tijdens droge periodes.

  Nee, de plant Bergenia cordifolia is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om planten uit de categorie Tuinplanten te consumeren. Het is beter om voedsel te eten uit betrouwbare bronnen.

  Ja, Bergenia cordifolia heeft dikke, leerachtige bladeren die geluid kunnen absorberen en daardoor een geluidsdempend effect kunnen hebben. Het is daarom een goede keuze voor het verminderen van omgevingsgeluid in de tuin.

 • Snoei de plant in het voorjaar na de bloei door de uitgebloeide bloemstengels en eventuele beschadigde bladeren weg te knippen. Verwijder ook eventueel oud blad om de plant gezond te houden. Overmatig snoeien kan de bloei verminderen, dus wees voorzichtig met het terugsnoeien.

  De plant houdt van vochtige grond en moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond nooit helemaal uitdroogt tussen de gietbeurten door. Het is belangrijk om de plant niet te veel water te geven om wortelrot te voorkomen.

  Voor de Tuinplanten soort is het belangrijk om potgrond met een goede drainage te gebruiken. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Een mengsel van potgrond met wat scherp zand zorgt voor een goede doorlaatbaarheid.

  De plant gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een neutrale tot zure pH heeft. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste op een plek in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond en vermijd droge, schaduwrijke plekken. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging van de bladeren te voorkomen.

  Om de plant te beschermen tegen vorst is het aan te raden om een mulchlaag van bladeren of stro rond de basis van de plant aan te brengen. Daarnaast kan de plant ook afgedekt worden met een laag jute of vliesdoek tijdens vorstperiodes. Indien de plant in een pot staat, kan deze het beste naar een beschutte plek worden verplaatst tijdens de winter.

  Zorg ervoor dat de plant op een plek staat met vochtige, goed doorlatende grond. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemstengels voor een verzorgd uiterlijk. Geef de plant in het voorjaar een beetje organische mest voor een gezonde groei.

  Bemest de plant in het voorjaar met organische meststof om de groei te bevorderen. Gebruik een evenwichtige meststof met een hoog kaliumgehalte om de bloei te stimuleren. Vermijd overbemesting, dit kan leiden tot grotere bladeren maar minder bloemen.

  Het is aan te raden om mulch rond de plant te leggen om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te voorkomen. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals bladeren, houtsnippers of stro. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is om wortelrot te voorkomen.

  De Tuinplanten groeien het best in een bodem met een neutrale tot lichtzure pH-waarde. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en voldoende voedingsstoffen bevat voor een optimale groei. Het is aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen met kalk of meststoffen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kunt u gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of zeepwater. U kunt ook regelmatig de plant inspecteren op eventuele plagen en deze handmatig verwijderen. Zorg daarnaast voor een goede luchtcirculatie en voldoende zonlicht, zodat de plant gezond blijft en minder vatbaar is voor ongedierte.

 • Omschrijving

  Bergenia cordifolia, ook bekend als schoenlappersplant, is een vaste plant met grote, hartvormige bladeren. In het voorjaar produceert Bergenia cordifolia clusters van roze bloemen die op stelen boven het blad uitsteken. De plant gedijt goed in de halfschaduw en kan zowel in de border als in potten worden gekweekt. Bergenia cordifolia is een winterharde plant die goed bestand is tegen koude temperaturen en vorst. De bladeren van deze plant kunnen in de winter mooi rood verkleuren, wat een prachtig winteraccent in de tuin kan geven.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.