Bergenia newryensis

Bergenia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Bergenia newryensis is een winterharde vaste plant die bekend staat om zijn grote, leerachtige bladeren en opvallende bloemen. De bladeren zijn groen van kleur en veranderen in de herfst naar een prachtige bronzen tint. De bloemen zijn roze tot lichtpaars en verschijnen in de lente. Deze plant gedijt goed in de zon tot halfschaduw en kan gebruikt worden als bodembedekker of in borders en rotstuinen. Bergenia newryensis is gemakkelijk te onderhouden en trekt vlinders en bijen aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Bergenia newryensis is een groenblijvende plant. De bladeren blijven het hele jaar door groen, waardoor de plant ook in de winter zijn kleur behoudt. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, zelfs in de koudere maanden.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is bestand tegen koude winters en kan goed overleven in ons klimaat. Het is aan te raden om de planten wel te beschermen bij extreme vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale verzorging nodig. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende voor deze plant.

  Bergenia newryensis heeft ongeveer 40-60 centimeter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg voor voldoende luchtige grond en plant de bloem op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Snoei regelmatig oude bladeren weg om de plant gezond te houden.

  Ja, Bergenia newryensis groeit goed in de schaduw. Deze plant houdt van een plekje met weinig zonlicht en kan goed gedijen in schaduwrijke tuinen. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  De plant heeft over het algemeen één tot twee keer per week water nodig tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door licht vochtig te houden, maar niet doorweekt. Het is altijd goed om de grond even te voelen voordat je water geeft.

  Ja, deze plant heeft aantrekkelijke bloemen die vlinders en bijen aantrekken vanwege hun nectar. Het is een goede keuze voor tuinen die willen bijdragen aan het behoud van bestuivende insecten.

  Tuinplanten in het algemeen dragen bij aan biodiversiteit door bijen, vlinders en andere insecten aan te trekken. Ze bieden voedsel en schuilplaatsen voor verschillende diersoorten. Het is daarom goed voor biodiversiteit om tuinplanten te hebben in de tuin.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden maart, april en mei en de bloei kan tot wel 6 weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke en zonbestendige tuinplant. Plaats de plant op een zonnige plek in de tuin voor optimale groei en bloei.

  Nee, de plant Bergenia newryensis is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant vanwege de mooie bloemen en bladeren. Het consumeren van deze plant kan leiden tot maagklachten of andere gezondheidsproblemen.

  Ja, de plant Bergenia newryensis heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de grote bladeren die geluidsgolven absorberen. Deze eigenschap kan helpen om het geluid in de tuin of buitenruimte te verminderen.

 • Je kunt de oude en verdorde bladeren in het voorjaar wegsnoeien om de plant er fris en gezond uit te laten zien. Verwijder ook eventuele uitgebloeide bloemstelen om de bloei te stimuleren. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te ontwikkelen.

  De Bergenia newryensis heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en niet op de bladeren om rotting te voorkomen.

  De plant heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond en moet regelmatig worden bewaterd. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te doorweekt. Het gebruik van voedzame potgrond kan de groei van de plant bevorderen.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft, maar vermijd wateroverlast. Voeg compost of organische meststoffen toe voor een optimale groei en bloei.

  Deze plant gedijt het best op een plek in de halfschaduw tot volle schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en vochtig blijft. Vermijd direct zonlicht en bescherm de plant tegen harde wind.

  In de winter kan het handig zijn om de plant te beschermen met een laagje mulch of bladeren. Dit zorgt ervoor dat de wortels beschermd zijn tegen de kou. Het is ook belangrijk om de plant niet te veel water te geven tijdens de wintermaanden om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige grond. Verwijder regelmatig oude bladeren om de plant gezond te houden. Kan goed tegen vorst en is wintergroen.

  Tuinplanten hebben regelmatig voeding nodig, vooral in het voorjaar en de zomer. Gebruik een speciale meststof voor bloeiende planten om de groei en bloei te stimuleren. Overbemesting kan schadelijk zijn, dus houd de dosering in de gaten.

  Mulchen is gunstig voor de wortels en helpt vocht vast te houden. Het kan gedaan worden met organisch materiaal zoals bladeren of houtsnippers. Het beschermt de plant tijdens koude winters en zorgt voor een gezonde groei in het voorjaar.

  De Bergenia newryensis gedijt het best in een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk dat de pH-waarde van de bodem tussen de 6,0 en 7,5 ligt. Een te zure of te basische bodem kan de groei en bloei van de plant belemmeren.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, is het aan te raden regelmatig de bladeren en stengels te inspecteren op tekenen van insecten. Gebruik indien nodig insecticiden of natuurlijke remedies zoals knoflookspray of neemolie om ongedierte te bestrijden. Houd de plant gezond door deze regelmatig te bemesten en voldoende water te geven, zodat deze beter bestand is tegen plagen.

 • Omschrijving

  Bergenia newryensis is een winterharde vaste plant die bekend staat om zijn grote, leerachtige bladeren en opvallende bloemen. De bladeren zijn groen van kleur en veranderen in de herfst naar een prachtige bronzen tint. De bloemen zijn roze tot lichtpaars en verschijnen in de lente. Deze plant gedijt goed in de zon tot halfschaduw en kan gebruikt worden als bodembedekker of in borders en rotstuinen. Bergenia newryensis is gemakkelijk te onderhouden en trekt vlinders en bijen aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.