Brachypodium sylvaticum

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Brachypodium sylvaticum, ook wel bekend als boskortsteel, is een vaste plant uit de grassenfamilie. De plant heeft lange, dunne bladeren en bloeit in de zomer met pluimen van kleine bloemen. Het groeit in bossen en bosranden en kan zich verspreiden via ondergrondse wortelstokken. Brachypodium sylvaticum is een belangrijke voedselbron voor veel insecten en vogels. Deze plant wordt soms ook gebruikt als bodembedekker in tuinen vanwege zijn natuurlijke uitstraling en onderhoudsgemak.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Brachypodium sylvaticum is geen groenblijvende plant. Deze plant verliest zijn bladeren in de winter en komt in het voorjaar weer in bloei.

  Brachypodium sylvaticum is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het kan goed overwinteren in de meeste delen van Nederland.

  Ja, de plant is vrij eenvoudig in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende. Deze plant kan goed gedijen in zowel zonlicht als halfschaduw.

  Brachypodium sylvaticum heeft gemiddeld ongeveer 30-40 centimeter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is aan te raden om voldoende ruimte tussen de planten te laten voor een optimale groei en gezonde ontwikkeling. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om te voorkomen dat deze te groot wordt en andere planten gaat verstikken.

  Ja, deze plant kan goed groeien in de schaduw. Het is een sterke en aanpasbare tuinplant die gedijt in verschillende lichtomstandigheden. Zorg voor vochtige grond en regelmatige bemesting voor optimale groei.

  Brachypodium sylvaticum heeft voldoende water nodig om te groeien. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te doorweekt. Over het algemeen heeft de plant 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan met zijn bloemen. Het is een goede keuze voor tuinen die willen bijdragen aan het bevorderen van biodiversiteit en het ondersteunen van bestuivende insecten.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het een goede voedselbron en schuilplaats biedt voor verschillende dieren en insecten. Daarnaast helpt het bij het verbeteren van de bodemkwaliteit en het beschermen van de bodem tegen erosie.

  De plant bloeit van mei tot juli en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 weken.

  De plant kan over het algemeen goed tegen de volle zon, maar het is belangrijk om hem voldoende water te geven tijdens droge periodes. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. De plant kan goed groeien in zowel zonnige als licht beschaduwde plekken.

  Nee, deze plant is niet eetbaar voor mensen. Het is voornamelijk gebruikt als sierplant in tuinen en parken. Het wordt niet aanbevolen om het te consumeren.

  Ja, de plant Brachypodium sylvaticum heeft de eigenschap geluid te dempen. De bladeren en stengels absorberen geluidsgolven, waardoor het geluidsniveau in de omgeving verlaagd wordt. Deze eigenschap maakt de plant ideaal voor het creëren van een rustige en stille omgeving in de tuin.

 • Het is niet nodig om Brachypodium sylvaticum regelmatig te snoeien, aangezien het een langzaam groeiende plant is. Eventueel kunnen dode bladeren en stengels in het voorjaar worden weggeknipt voor een verzorgde uitstraling. Het is belangrijk om de plant niet te rigoureus te snoeien, omdat dit de groei kan belemmeren.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet drassig. Geef bij voorkeur water in de ochtenduren om schimmelgroei te voorkomen.

  Vaak gedijt Brachypodium sylvaticum goed in goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, maar let op dat de grond niet te nat wordt. Potgrond met toegevoegde compost kan de groei en bloei van de plant bevorderen.

  Deze plant groeit het best in goed doorlatende grond, bij voorkeur zanderige of lemige bodem. De bodem moet vochtig zijn maar niet te nat, en de plant houdt van een neutrale tot licht zure pH-waarde. Omdat de plant tot de tuinplanten behoort, gedijt deze goed in de meeste tuinbodems mits voldoende zonlicht.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond. Vermijd te natte grond en kies voor een plek met beschutting tegen harde wind. Het is een sterke plant die goed groeit in verschillende soorten bodem.

  In de winter kan het helpen om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of bladeren rond de basis aan te brengen. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. In het voorjaar kan de dode bladeren worden weggehaald om de groei te stimuleren.

  De plant dient regelmatig bewaterd te worden, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde bladeren en bloemen regelmatig weg om de plant gezond te houden. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een goede groei.

  Voor een goede groei en bloei heeft de plant regelmatig bemesting nodig. Gebruik een algemene meststof voor tuinplanten in het voorjaar en zomer volgens de gebruiksaanwijzing. Overbemesting kan schade veroorzaken, dus houd u aan de aanbevolen dosering.

  Mulch is een laag organisch materiaal die op de bodem rondom de plant wordt gelegd. Dit helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Mulchen is een effectieve manier om de gezondheid van de plant te bevorderen en de tuin te verzorgen.

  Brachypodium sylvaticum gedijt het beste in neutrale tot licht zure bodems met een pH-waarde tussen 6.0 en 7.5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een bodemtest kan helpen om de pH-waarde van de grond te bepalen en eventueel bij te sturen.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze tuinplanten kan gebruik worden gemaakt van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Daarnaast kan regelmatig schoffelen en het verwijderen van dode bladeren helpen om plagen te voorkomen. Als de plaag te groot wordt, kan ook gebruik worden gemaakt van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen.

 • Omschrijving

  Brachypodium sylvaticum, ook wel bekend als boskortsteel, is een vaste plant uit de grassenfamilie. De plant heeft lange, dunne bladeren en bloeit in de zomer met pluimen van kleine bloemen. Het groeit in bossen en bosranden en kan zich verspreiden via ondergrondse wortelstokken. Brachypodium sylvaticum is een belangrijke voedselbron voor veel insecten en vogels. Deze plant wordt soms ook gebruikt als bodembedekker in tuinen vanwege zijn natuurlijke uitstraling en onderhoudsgemak.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.