Briza media

Overig siergrassen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Briza media, ook wel beemdlangbloem genoemd, is een siergrassoort die inheems is in Europa. Deze plant heeft sierlijke bloeiaren die lijken op beverige halmpluimen en in de zomer bloeien. Briza media gedijt het beste op vochtige grond en in de volle zon of halfschaduw. Het is een mooie toevoeging aan bloemenweides en borders en trekt vlinders en bijen aan. De plant verspreidt zich gemakkelijk en kan in groepen worden geplant voor een prachtig effect.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Briza media is niet groenblijvend. Het is een tuinplant die in de winter zijn bladeren verliest.

  Briza media heeft een winterhardheid tot -15 graden Celsius en kan dus goed overleven in ons Nederlandse klimaat. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant wel te beschermen tijdens langdurige vorstperiodes.

  Ja, de plant Briza media is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist weinig water en kan gedijen in verschillende soorten grond en lichtomstandigheden. Het hoeft niet vaak gesnoeid te worden.

  Briza media heeft gemiddelde ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden in de tuin. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de plantafstand.

  Briza media groeit het beste in de halfschaduw tot volle zon. In de volle schaduw kan de groei van de plant worden belemmerd en kan de bloei minder uitbundig zijn. Het is daarom aan te raden om de plant in een goed belichte omgeving te plaatsen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd te veel water geven om wortelrot te voorkomen. Geef ongeveer 1-2 keer per week water, afhankelijk van de omstandigheden.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen en nectar die ze produceren. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Tuinplanten dragen bij aan de biodiversiteit door verschillende insecten aan te trekken voor bestuiving en voedsel. Ze zorgen voor een gevarieerde omgeving en kunnen helpen bij het in stand houden van lokale ecosystemen. Planten met bloemen of zaden bieden ook voedselbronnen voor verschillende dieren.

  Briza media bloeit van juni tot september en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 maanden duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven bij warm weer om uitdroging te voorkomen. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen felle zon in extreme hitte.

  Nee, de plant is niet eetbaar voor menselijke consumptie. Het is voornamelijk een decoratieve tuinplant. Het is aan te raden om geen delen ervan te eten.

  Ja, de plant Briza media is geluidsdempend vanwege de structuur van zijn bladeren en stengels. Het kan helpen om geluid te absorberen en te verminderen in een tuinomgeving.

 • Om Briza media gezond en mooi te houden, is het aan te raden om de afgestorven bloeiaren af te knippen. Doe dit in het voorjaar voordat de nieuwe groei begint. Verwijder ook eventueel lelijk of beschadigd blad om de plant er verzorgd uit te laten zien.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef liever af en toe een flinke hoeveelheid water dan elke dag een beetje.

  Je kunt het beste gebruik maken van voedzame en goed doorlatende potgrond voor deze tuinplant. Zorg ervoor dat de potgrond lichtvochtig blijft, maar niet te nat. Een mix van potgrond en zand kan de juiste balans bieden voor de groei en bloei van deze plant.

  Briza media gedijt het best in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. De bodem moet niet te nat zijn om wortelrot te voorkomen en de plant te laten groeien. Het is belangrijk om de bodem gezond te houden door regelmatig te bemesten en te zorgen voor voldoende vocht.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Het is aan te raden om winterbescherming te bieden door de plant af te dekken met bladeren of mulch. Dit zal helpen om de plant te beschermen tegen vorst en koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant pas in het voorjaar weer te ontdoen van winterbescherming.

  Moet regelmatig worden bewaterd en heeft een gemiddelde tot volle zon nodig. Eenmaal per jaar bemesten in het voorjaar helpt de groei te bevorderen. Snoei dode bladeren en bloemen regelmatig om de plant gezond te houden.

  Voor tuinplanten zoals Briza media is het belangrijk om in het voorjaar organische mest te geven en in het groeiseizoen regelmatig bij te mesten met universele meststoffen. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch rondom de plant met organisch materiaal zoals compost of houtsnippers om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant komt. Ververs de mulchlaag jaarlijks voor optimale groei van de plant.

  Briza media gedijt het beste in neutrale tot licht zure bodems met een pH-waarde tussen 6,1 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen met kalk of zwavel. Goede drainage is ook essentieel voor een gezonde groei van deze plant.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om regelmatig te controleren op ongedierte, zoals bladluizen en spint. Natuurlijke methoden, zoals het gebruik van roofmijten of het besproeien met een mengsel van water en zeep, kunnen helpen bij het bestrijden van plagen. Het is ook mogelijk om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken, maar dit wordt vaak afgeraden vanwege mogelijke schade aan het milieu en andere nuttige insecten.

 • Omschrijving

  Briza media, ook wel beemdlangbloem genoemd, is een siergrassoort die inheems is in Europa. Deze plant heeft sierlijke bloeiaren die lijken op beverige halmpluimen en in de zomer bloeien. Briza media gedijt het beste op vochtige grond en in de volle zon of halfschaduw. Het is een mooie toevoeging aan bloemenweides en borders en trekt vlinders en bijen aan. De plant verspreidt zich gemakkelijk en kan in groepen worden geplant voor een prachtig effect.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.