Brunnera macrophylla 'Variegata'

Brunnera macrophylla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Brunnera macrophylla 'Variegata' is een vaste plant met groenbont blad dat is omrand met een witte rand, waardoor het een opvallende verschijning in de tuin is. De plant produceert in het voorjaar kleine, blauwe bloemen die sterk lijken op vergeet-me-nietjes. Het blad blijft tijdens de zomer mooi en steekt af tegen de bloemen. Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Het is een veelzijdige plant die zowel solitair als in groepen in borders of onder bomen geplant kan worden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Hierdoor blijft de plant ook in de winter groen.

  De plant is winterhard tot -20 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. Deze plant kan goed overwinteren in de tuin.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en is redelijk winterhard. Hij groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als in de schaduw gedijen. Regelmatig water geven en jaarlijks bemesten zal de plant gezond en mooi houden.

  De plant heeft ongeveer een ruimte nodig van 30 tot 45 centimeter breed en hoog. Planten ze best op een plek waar ze voldoende ruimte hebben om te groeien en zich te verspreiden. Houd rekening met de grootte van de volwassen plant.

  Ja, de Brunnera macrophylla 'Variegata' groeit goed in de schaduw. Deze plant gedijt het beste op een plek met weinig direct zonlicht. Het is een perfecte keuze voor schaduwrijke tuinen.

  De plant heeft gemiddeld 1 keer per week water nodig, afhankelijk van de bodem en weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die nectar produceren. Dit kan helpen bij de bestuiving en bevorderen van biodiversiteit in de tuin. De plant is een mooie toevoeging aan een tuin die vlinders en bijen aantrekt.

  Als tuinplant draag je bij aan de biodiversiteit door een schuilplaats en voedsel te bieden voor insecten zoals bijen en vlinders. Ook kan je helpen om de bodem gezond te houden door bijvoorbeeld regenwater op te nemen en erosie te voorkomen. Echter, het is belangrijk om inheemse planten te planten om de biodiversiteit te versterken.

  'Variegata' bloeit van april tot mei en de bloei kan tot wel 6 weken duren.

  Deze plant kan niet goed tegen de volle zon en geeft de voorkeur aan een plekje in de halfschaduw. Direct zonlicht kan de bladeren verbranden en de plant beschadigen. Het is dus belangrijk om de plant op een geschikte plek te plaatsen met voldoende schaduw.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is beter om het niet te eten omdat het mogelijk giftige stoffen bevat. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant.

  Ja, de bladeren van de plant hebben een dichte structuur en kunnen geluid enigszins dempen. Echter, dit effect is minimaal in vergelijking met specifieke geluidsdempende materialen. Over het algemeen zijn tuinplanten niet de meest effectieve manier om geluid te dempen.

 • Deze plant kan in het voorjaar licht gesnoeid worden om dode of beschadigde bladeren te verwijderen. Verwijder ook eventuele uitlopers om de vorm van de plant te behouden. Snoei niet te rigoureus, aangezien dit de gezondheid en groei van de plant kan belemmeren.

  Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar niet drassig. Geef water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Vermijd water op de bladeren om schimmelgroei te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond rijk is aan organisch materiaal voor optimale groei en bloei. Geef de plant regelmatig water om uitdroging te voorkomen.

  De Brunnera macrophylla 'Variegata' gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond. Deze plant houdt van een bodem met veel organisch materiaal en een neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een optimale groei en bloei.

  De Brunnera macrophylla 'Variegata' gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Deze plant gedijt goed in vochtige, vruchtbare grond. Het is een ideale plant voor in de borders of onder bomen.

  In de winter heeft deze plant wat extra bescherming nodig tegen vorst. Je kunt de wortels bedekken met mulch om ze te beschermen. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes, en dode bladeren te verwijderen om de plant gezond te houden. Mulch rond de basis van de plant kan helpen om vocht vast te houden en onkruidgroei te voorkomen.

  Voor deze plant is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen, zoals compost of mestkorrels. Houd de bodem goed vochtig na het bemesten om de voedingsstoffen goed op te nemen. Gebruik een meststof met een gebalanceerde NPK-verhouding voor een gezonde groei en bloei.

  Mulchen is belangrijk voor tuinplanten om de grond vochtig te houden, onkruidgroei te verminderen en de bodemtemperatuur te reguleren. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of houtsnippers als mulch. Breng een laag mulch aan rond de plant, maar zorg ervoor dat de stam of kroon niet bedekt wordt om schimmelvorming te voorkomen.

  Tuinplanten zoals Brunnera macrophylla 'Variegata' geven de voorkeur aan een neutrale tot licht zure grond. Een pH-waarde tussen 6.0 en 7.0 is ideaal voor deze plantensoort. De zuurgraad van de bodem kan het best worden gemeten met een pH-meter.

  Mogelijke plagen bij deze tuinplant zijn slakken en bladluizen. Slakken kunnen worden bestreden door schuilplaatsen te verminderen en natuurlijke vijanden aan te trekken, zoals egels. Bladluizen kunnen worden aangepakt met een milieuvriendelijke olie of zeepoplossing.

 • Omschrijving

  De Brunnera macrophylla 'Variegata' is een vaste plant met groenbont blad dat is omrand met een witte rand, waardoor het een opvallende verschijning in de tuin is. De plant produceert in het voorjaar kleine, blauwe bloemen die sterk lijken op vergeet-me-nietjes. Het blad blijft tijdens de zomer mooi en steekt af tegen de bloemen. Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Het is een veelzijdige plant die zowel solitair als in groepen in borders of onder bomen geplant kan worden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.