Buphthalmum salicifolium

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Buphthalmum salicifolium, ook wel bekend als Koeoog, is een vaste plant met opvallende, gelobde bladeren die lijken op wilgbladeren. De plant produceert heldergele bloemen met een donkergeel hartje die bloeien van juni tot augustus. De bloemen trekken veel bijen en vlinders aan. Koeoog groeit het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond en kan een hoogte bereiken van ongeveer 60 cm. Het is een mooie toevoeging aan borders en bloemenweiden en kan goed gecombineerd worden met andere vaste planten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een meerjarige plant die opnieuw bloeit in de lente.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. Het is aan te raden om de plant af te dekken met bladeren of stro.

  Buphthalmum salicifolium vereist weinig onderhoud en is gemakkelijk te verzorgen. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste bodemsoorten en is bestand tegen droogte. Deze tuinplant groeit snel en heeft weinig speciale zorg nodig.

  Deze plant heeft een gemiddelde ruimte nodig van ongeveer 50 tot 60 centimeter in de breedte en 60 tot 70 centimeter in de hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en te groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen planten te laten voor een optimale groei.

  Buphthalmum salicifolium groeit het best in de volle zon of in lichte schaduw. Het is niet ideaal om in de volledige schaduw te groeien omdat de plant meer zonlicht nodig heeft voor een optimale groei en bloei. Het wordt daarom aanbevolen om de plant te plaatsen op een plek met voldoende zonlicht.

  De Tuinplanten heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. De frequentie kan variëren afhankelijk van de weersomstandigheden en de standplaats van de plant.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een mooie toevoeging aan de tuin om deze belangrijke bestuivers aan te trekken.

  Ja, de plant Buphthalmum salicifolium is goed voor de biodiversiteit omdat het insecten aantrekt zoals bijen en vlinders met zijn nectar en pollen. Daarnaast biedt het beschutting voor kleine dieren en helpt het de bodem vruchtbaar te houden door zijn wortelstelsel. Het kan een waardevolle toevoeging zijn aan tuinen die biodiversiteit willen stimuleren.

  Deze plant bloeit meestal vanaf juni tot en met augustus. De bloeiperiode varieert afhankelijk van het klimaat en de groeiomstandigheden. De bloemen blijven meestal ongeveer 4 tot 6 weken bloeien.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes.

  Nee, de plant "Buphthalmum salicifolium" is niet eetbaar en wordt niet aanbevolen voor consumptie. Het is beter om andere eetbare planten in de tuin te kweken.

  Ja, de plant heeft een geluidsdempend effect dankzij de bladeren en stengels die geluidsgolven kunnen absorberen. Dit kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen in de tuin of het landschap waar de plant groeit.

 • Het snoeien van deze plant is niet noodzakelijk, maar het verwijderen van dode bloemen kan de bloeiperiode verlengen. Eventueel kunnen lange stelen worden teruggesnoeid om de vorm en grootte van de plant te behouden. Het beste moment om te snoeien is na de bloei in de nazomer of herfst.

  De plant houdt van vochtige grond, maar vermijd dat de wortels constant in het water staan. Geef regelmatig water tijdens droge periodes en laat de grond tussen de gietbeurten licht opdrogen. Pas op met te veel water geven, dit kan leiden tot wortelrot.

  De plant houdt van goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Zorg voor voldoende voedingsstoffen in de potgrond en vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de potgrond regelmatig te verversen of te bemesten om de plant gezond te houden.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend zijn en matig vochtig zijn. De plant groeit het beste in een bodem met een neutrale pH en kan in de volle zon of halfschaduw worden geplant. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei.

  Deze plant gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte grond. Ideaal voor in de borders of als onderdeel van een natuurlijke tuin.

  Deze plant heeft over het algemeen geen speciale winterbescherming nodig. In strenge vorstperiodes kan het helpen om de plant te beschermen met een laagje stro of bladeren. Zorg er wel voor dat de grond goed waterdoorlatend is om rotten te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Daarnaast kan de plant af en toe bemesting nodig hebben voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals Buphthalmum salicifolium profiteren van regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Het is belangrijk om een evenwichtige meststof te gebruiken om de planten te voorzien van de nodige voedingsstoffen. Meststoffen kunnen het beste worden toegediend volgens de instructies op de verpakking en bij voorkeur in het voorjaar en de zomer.

  Mulch helpt om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het kan ook helpen om de bodemtemperatuur te reguleren en voedingsstoffen aan de grond toe te voegen. Mulch wordt meestal rond de plantbasis aangebracht in een laag van enkele centimeters dik.

  Buphthalmum salicifolium gedijt het beste in neutrale tot licht zure bodems. Een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5 wordt aanbevolen voor optimale groei en bloei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Mocht de plant last hebben van ongedierte, dan kunnen bladluizen, trips, en spint een probleem vormen. Deze kunnen bestreden worden met natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen, of met biologische bestrijdingsmiddelen. Zorg voor een goede luchtcirculatie en houd de plant gezond om de kans op ongedierte te verkleinen.

 • Omschrijving

  Buphthalmum salicifolium, ook wel bekend als Koeoog, is een vaste plant met opvallende, gelobde bladeren die lijken op wilgbladeren. De plant produceert heldergele bloemen met een donkergeel hartje die bloeien van juni tot augustus. De bloemen trekken veel bijen en vlinders aan. Koeoog groeit het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond en kan een hoogte bereiken van ongeveer 60 cm. Het is een mooie toevoeging aan borders en bloemenweiden en kan goed gecombineerd worden met andere vaste planten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.