Calamintha nepeta

Calamintha

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Calamintha nepeta, ook wel bekend als steentijm of berglipbloem, is een kruidachtige plant die behoort tot de lipbloemenfamilie. De plant heeft aromatische bladeren en bloeit in de zomer met kleine, lichtpaarse bloemen die bijen en vlinders aantrekken. Calamintha nepeta wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen of als randbeplanting langs paden en perken. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de volle zon en goed doorlatende grond. Daarnaast heeft de Calamintha nepeta geneeskrachtige eigenschappen en kan worden gebruikt voor het maken van thee of als smaakmaker in gerechten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een winterharde plant die ook in de winter groen blijft. Deze eigenschap maakt het een populaire keuze voor tuinen.

  Calamintha nepeta is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. De plant is goed bestand tegen vorst, maar kan in strenge winters wel bescherming nodig hebben. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen extreme kou.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke en gezonde plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig water geven en lichte snoei indien nodig zijn voldoende.

  Calamintha nepeta heeft ongeveer 30 cm ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt en voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Het is ook belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de groei onder controle te houden.

  Ja, deze tuinplant groeit goed in de schaduwrijke gebieden. Het vereist minimaal 4-6 uur indirect zonlicht per dag voor optimale groei. Het kan echter ook gedijen in halfschaduwrijke omstandigheden.

  Tuinplanten zoals Calamintha nepeta hebben gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Het is aan te raden om de grond tussen gietbeurten door te laten opdrogen.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Dit maakt het een goede keuze voor de tuin om biodiversiteit te bevorderen. Plant de plant op een zonnige locatie om de aantrekkingskracht op deze insecten te vergroten.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders, bijen en andere bestuivers aantrekt. Daarnaast zorgt het ook voor een gevarieerde vegetatie in de tuin.

  Deze plant bloeit van juni tot augustus en de bloeiperiode kan tot wel 6 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en groeit het beste op een zonnige plek in de tuin. Hoe meer zonlicht, hoe beter de plant zal gedijen. Zorg wel voor voldoende water en goede afwatering.

  Ja, de bladeren van deze plant zijn eetbaar en hebben een milde muntsmaak. Ze worden vaak gebruikt als kruid in salades, thee en desserts. Het is belangrijk om zeker te zijn van de identificatie van de plant voordat je hem consumeert.

  De plant heeft beperkte geluidsdempende eigenschappen vanwege het dichte bladerdek en de mogelijkheid om geluidsgolven te absorberen. Het effect is echter niet zo sterk als bij specifieke geluidsdempende planten. Het is aan te raden om aanvullende maatregelen te nemen voor geluidsdemping.

 • Het snoeien van deze plant is het beste om in het voorjaar te doen, zodra de vorst voorbij is. Knip de plant terug tot ongeveer 10 cm boven de grond om de groei en bloei te bevorderen. Verwijder ook regelmatig dode bloemen en takken voor een gezonde uitstraling.

  Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef de plant regelmatig water tijdens droge periodes in de zomer. In de winter kan de plant met rust gelaten worden en heeft het minder water nodig.

  Voor de beste groeiresultaten heeft deze plant goed doorlatende potgrond nodig. Het is belangrijk dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Gebruik bij voorkeur een speciale potgrond voor tuinplanten.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende en voedzame grond. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,5 wordt aanbevolen voor optimale groei.

  Deze plant groeit het best op een zonnige standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte grond. Het is een ideale tuinplant voor in een border of rotstuin.

  In de winter kan het nuttig zijn om de plant af te dekken met bijvoorbeeld bladeren of stro om de wortels te beschermen tegen vorst. Zorg er ook voor dat de plant op een beschutte plek staat en niet blootgesteld wordt aan harde wind. Het is aan te raden om de plant in het voorjaar weer bloot te stellen aan de zon om de groei te stimuleren.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed gedijen in de volle zon of halfschaduw. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en dode bloemen te verwijderen om de bloei te bevorderen. Een lichte snoei in het voorjaar kan de groei en bloei van de plant stimuleren.

  Gebruik een organische meststof in het voorjaar voor een rijke bloei. Geef de plant geen te veel mest, dit kan leiden tot een overmatige groei van blad in plaats van bloemen. Meststof met een hoger fosforgehalte kan de bloei stimuleren.

  Het is aan te raden om Mulch te gebruiken rond de plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Mulchen zorgt ook voor bescherming van de wortels en houdt de grondtemperatuur stabiel. Kies een organisch mulchmateriaal zoals compost of boomschors voor de beste resultaten.

  De plant gedijt het best in een bodem met een neutrale tot licht alkalische zuurgraad. Een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5 wordt aanbevolen. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  De plant heeft een sterke geur die ongedierte zoals muggen en vliegen op een natuurlijke manier kan afweren. Ook kan de plant worden gebruikt als metgezel voor groenten en kruiden om ongedierte weg te houden. Het regelmatig snoeien en onderhouden van de plant kan ook helpen om ongedierte op afstand te houden.

 • Omschrijving

  De Calamintha nepeta, ook wel bekend als steentijm of berglipbloem, is een kruidachtige plant die behoort tot de lipbloemenfamilie. De plant heeft aromatische bladeren en bloeit in de zomer met kleine, lichtpaarse bloemen die bijen en vlinders aantrekken. Calamintha nepeta wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen of als randbeplanting langs paden en perken. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de volle zon en goed doorlatende grond. Daarnaast heeft de Calamintha nepeta geneeskrachtige eigenschappen en kan worden gebruikt voor het maken van thee of als smaakmaker in gerechten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.