Callitriche palustris

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Callitriche palustris, ook wel bekend als watersterretje, is een waterplant die voornamelijk groeit in ondiep water, moerassen en natte graslanden. Deze plant heeft delicate, lichtgroene bladeren die drijven op het wateroppervlak. De bloemen van Callitriche palustris zijn klein en groenachtig van kleur en groeien in clusters aan de stengels. Het is een belangrijke bron van voedsel en schuilmogelijkheden voor verschillende waterdieren en insecten. Deze plant speelt ook een belangrijke rol bij het filteren en zuiveren van water in de leefomgeving.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. De bladeren verkleuren en vallen in de herfst. Het is een plant die in de categorie van tuinplanten valt.

  Callitriche palustris is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij lagere temperaturen. Deze plant kan het beste in de winter beschermd worden tegen vorst.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het groeit goed in vochtige omstandigheden en vereist regelmatig snoeien om overwoekering te voorkomen. Als je de plant gezond en gelukkig wilt houden, zorg er dan voor dat de grond altijd vochtig is.

  De plant heeft niet veel ruimte nodig en groeit goed in een kleine waterpartij of moerasgebied. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en te groeien. Een paar vierkante meter is meestal voldoende voor deze plant.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs in vochtige omstandigheden gedijen. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende vocht en voedingsstoffen, zelfs in de schaduwrijke omgeving. Overweeg het planten van deze soort op een vochtige plek in de tuin waar weinig zonlicht komt.

  De plant heeft regelmatig water nodig, zeker in droge periodes. Het is aan te raden om de grond altijd vochtig te houden. Water geven kan dus meerdere keren per week nodig zijn.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege zijn bloemen met nectar en stuifmeel. Het is een goede keuze voor tuinen die deze insecten willen aantrekken.

  Ja, "Callitriche palustris" is goed voor biodiversiteit omdat het waterplanten zijn die een belangrijke rol spelen in aquatische ecosystemen door voedsel en schuilplaatsen te bieden aan verschillende soorten dieren en insecten. Daarnaast helpen ze ook bij het zuiveren van water en het handhaven van de waterkwaliteit.

  Deze plant bloeit van mei tot september en de bloeiperiode duurt gemiddeld 3 tot 4 weken.

  Deze plant kan beter in de halfschaduw of schaduw geplaatst worden en kan niet goed tegen de volle zon. Het is aan te raden om de plant op een plek te zetten waar deze beschermd is tegen direct zonlicht.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, deze plant heeft een geluidsdempend effect doordat de bladeren en stengels geluidsgolven absorberen. Dit kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen in uw tuin of binnenruimte.

 • De plant kan gesnoeid worden om de groei te stimuleren en een compactere vorm te behouden. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar. Knip regelmatig de toppen van de plant af om de groei te bevorderen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is. Vermijd echter dat de wortels langdurig in het water staan om wortelrot te voorkomen. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en niet op de bladeren.

  Deze plant gedijt goed in vochtige potgrond met een neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, maar houd de grond wel vochtig. Meng eventueel wat biologische mest door de potgrond voor een goede groei.

  Voor optimale groei en gezondheid heeft deze plant behoefte aan een vochtige bodem van goede kwaliteit. Een bodem met voldoende organisch materiaal en voedingsstoffen zal de groei van deze plant bevorderen. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is om wateroverlast te voorkomen.

  Deze plant gedijt het best op vochtige tot natte bodems in zon tot halfschaduw. Ideale standplaatsen zijn langs vijvers, moerassen of in vochtige weilanden. Zorg voor een plek met voldoende vocht en zonlicht voor optimale groei.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen strenge vorst. Het is aan te raden om de plant af te dekken met mulch of bladeren. Ook kan het helpen om de plant op een beschutte plek te zetten.

  De plant gedijt het beste in vochtige grond en kan regelmatig water geven nodig hebben. Verwijder regelmatig dode bladeren en zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt. Overmatige bemesting kan schade veroorzaken, dus wees voorzichtig met het gebruik van meststoffen.

  Voor deze plant is het belangrijk om gebruik te maken van organische meststoffen, zoals compost of mestkorrels. Het is aan te raden om de plant regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen, maar vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen. Houd de grond vochtig na het bemesten om de voedingsstoffen goed op te kunnen nemen.

  Mulch kunnen helpen bij het vasthouden van vocht in de bodem en het onderdrukken van onkruidgroei. Het kan ook zorgen voor een betere isolatie voor de plantwortels tijdens koudere periodes en het toevoegen van voedingsstoffen aan de bodem. Het is aan te raden om organisch materiaal te gebruiken als mulch, zoals bladeren, compost of houtsnippers.

  De plant gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Planten in een bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7 zullen optimaal groeien en bloeien. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig aan te passen.

  Planten zoals deze kunnen last hebben van ongedierte zoals bladluizen of slakken. Om ongedierte te bestrijden kan gebruik worden gemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden van het ongedierte, zoals lieveheersbeestjes. Het regelmatig controleren van de plant en het op tijd verwijderen van aangetaste delen kan ook helpen bij het voorkomen van ongedierte.

 • Omschrijving

  Callitriche palustris, ook wel bekend als watersterretje, is een waterplant die voornamelijk groeit in ondiep water, moerassen en natte graslanden. Deze plant heeft delicate, lichtgroene bladeren die drijven op het wateroppervlak. De bloemen van Callitriche palustris zijn klein en groenachtig van kleur en groeien in clusters aan de stengels. Het is een belangrijke bron van voedsel en schuilmogelijkheden voor verschillende waterdieren en insecten. Deze plant speelt ook een belangrijke rol bij het filteren en zuiveren van water in de leefomgeving.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.