Campanula carpatica

Campanula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Campanula carpatica, ook bekend als de Karpatenklokje, is een vaste plant met prachtige klokvormige bloemen in verschillende tinten blauw, wit of lila. De plant bloeit van mei tot september en trekt vlinders en bijen aan. Campanula carpatica groeit het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke plek. Deze plant is zeer geschikt voor borders, rotstuinen en als bodembedekker in de tuin. Regelmatig snoeien bevordert een langdurige bloei en gezonde groei.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend en zal in de winter zijn bladeren verliezen. Het is een kruidachtige plant die in de lente en zomer bloeit met klokvormige bloemen. Deze plant wordt vaak gebruikt als een vaste plant in tuinen.

  Campanula carpatica is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze plant kan dus overleven in koude winters zonder bescherming te bieden. Het is aan te raden om deze plant in de winter niet bloot te stellen aan extreem lage temperaturen.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft minimale verzorging nodig. Het is belangrijk om de grond goed doorlatend te houden en de plant regelmatig water te geven. Ook is het aan te raden om de plant af en toe te bemesten voor optimale groei.

  Voor deze plant is het aan te raden om ongeveer 30 cm ruimte te houden tussen de planten. Campanula carpatica heeft genoeg ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en te groeien. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden zodat de planten elkaar niet gaan belemmeren in hun groei.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei vertragen en kunnen de bloemen minder uitbundig bloeien. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei en bloei.

  De Tuinplant Campanula carpatica heeft regelmatig water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, vooral tijdens warme periodes. Over het algemeen wordt aanbevolen om de plant 1-2 keer per week water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om biodiversiteit aan te trekken. De Campanula carpatica is een populaire keuze voor tuiniers vanwege deze eigenschap.

  Ja, de plant Campanula carpatica draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bijen en vlinders. Deze plant zorgt voor diversiteit in de tuin en kan helpen bij het behouden van een gezonde ecosysteem. Het creëert een natuurlijke habitat voor verschillende insecten.

  Deze plant bloeit in de maanden mei tot en met augustus. De bloeiperiode kan variëren van 6 tot 12 weken, afhankelijk van de groeiomstandigheden.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Zorg wel voor voldoende water bij hoge temperaturen om uitdroging te voorkomen. De plant kan ook goed groeien in gedeeltelijke schaduw.

  Nee, de Campanula carpatica is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt vanwege de aantrekkelijke bloemen en bladeren, en niet voor consumptie. Het is dus niet veilig om deze plant te eten.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen. Het kan helpen om geluiden van buitenaf te absorberen en een rustige omgeving te creëren. Het is daarom een goede keuze voor in de tuin of op het balkon.

 • Om de plant gezond te houden, is het aan te raden om na de bloei de uitgebloeide stengels weg te knippen. Dit zal de plant stimuleren om nieuwe bloemen te vormen. Verder is snoeien niet noodzakelijk voor deze plant.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doordrenkt. Het is beter om af en toe dieper water te geven dan regelmatig oppervlakkig te bewateren.

  Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg voor een mix van organisch materiaal en zand voor optimale groei. Gebruik geen te zure grond, omdat dit de plant kan beschadigen.

  Campanula carpatica gedijt het best in goed doorlatende, vochtige grond met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt. Verder moet de bodem niet te compact zijn, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen.

  De Campanula carpatica groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig wordt. Deze plant doet het goed in borders, rotstuinen en als bodembedekker.

  In de winter heeft deze tuinplant bescherming nodig tegen strenge vorst. Je kunt de plant beschermen door mulch of bladeren rond de basis aan te brengen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant is niet veeleisend en vereist weinig onderhoud. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water. Verwijder oude bloemen om de bloei te verlengen.

  Tuinplanten zoals Campanula carpatica hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten of een speciale meststof voor vaste planten in het voorjaar en de zomer. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is raadzaam om Campanula carpatica te mulchen om vocht vast te houden en de bodemtemperatuur te reguleren. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of stro en breng een laag aan van ongeveer 5-7 centimeter dik rond de planten. Vernieuw de mulchlaag elk voorjaar om het beste resultaat te behalen.

  De Campanula carpatica gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,5. Een bodem die te zuur of te basisch is, kan de groei en bloei van de plant belemmeren. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem goed in de gaten te houden en indien nodig aan te passen.

  Voor Tuinplanten raden wij aan regelmatig te controleren op slakken, bladluizen en trips. Slakken kunnen worden bestreden door fysieke barrières en het gebruik van natuurlijke vijanden. Bladluizen kunnen worden aangepakt met biologische bestrijdingsmiddelen en trips kunnen worden aangepakt door geïnfecteerde plantendelen te verwijderen.

 • Omschrijving

  Campanula carpatica, ook bekend als de Karpatenklokje, is een vaste plant met prachtige klokvormige bloemen in verschillende tinten blauw, wit of lila. De plant bloeit van mei tot september en trekt vlinders en bijen aan. Campanula carpatica groeit het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke plek. Deze plant is zeer geschikt voor borders, rotstuinen en als bodembedekker in de tuin. Regelmatig snoeien bevordert een langdurige bloei en gezonde groei.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.