Campanula carpatica 'Karl Foerster'

Campanula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Campanula carpatica 'Karl Foerster' is een rijkbloeiende en langbloeiende vaste plant met klokvormige bloemen in de kleuren blauw of wit. De plant groeit compact en vormt mooie, dichte rozetten met smal lancetvormig blad. 'Karl Foerster' bereikt een hoogte van ongeveer 20-30 cm en bloeit van juni tot september. Deze plant gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw en heeft een goed doorlatende grond nodig. Door zijn mooie bloemen en compacte groeiwijze is de Campanula carpatica 'Karl Foerster' een populaire keuze voor borders en rotstuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. De bladeren zullen in de herfst en winter afsterven. Het is een vaste plant die in het voorjaar opnieuw zal uitlopen.

  De plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met een mulchlaag of afdekking. In het voorjaar zal de plant weer uitlopen.

  Ja, de Campanula carpatica 'Karl Foerster' is makkelijk in onderhoud en vereist weinig extra zorg. Deze tuinplant gedijt goed in de meeste bodemsoorten en heeft weinig last van ziektes of plagen. Regelmatig water geven en af en toe snoeien is voldoende om deze plant gezond te houden.

  Deze plant heeft ongeveer 20 tot 30 cm ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende licht en lucht bij de plant kan komen voor optimale groei. Plant ze in groepjes voor het beste effect in de tuin.

  De Campanula carpatica 'Karl Foerster' groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en mogelijk minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De Campanula carpatica 'Karl Foerster' heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten doorweken. Controleer regelmatig of de grond al droog aanvoelt voordat je opnieuw water geeft.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het aantrekken van deze bestuivers zorgt voor een gezonde bestuiving en helpt bij het behouden van de biodiversiteit in de tuin.

  Campanula carpatica 'Karl Foerster' is een aantrekkelijke plant voor bijen en vlinders vanwege de nectar in de bloemen. Het kan bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin door het aantrekken van bestuivende insecten. Het is een nuttige toevoeging voor de biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit van juni tot en met augustus en heeft een bloeiperiode van ongeveer 8 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden tijdens warme periodes. Deze plant gedijt goed in de volle zon en kan goed tegen droge periodes.

  Nee, de plant Campanula carpatica 'Karl Foerster' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en wordt niet gebruikt voor consumptie. Het eten van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, planten in het algemeen hebben een geluidsdempende werking doordat ze geluidsgolven absorberen en weerkaatsen. Dit geldt ook voor Tuinplanten zoals Campanula carpatica 'Karl Foerster'.

 • Deze plant kan na de bloei teruggesnoeid worden om de vorm en gezondheid te behouden. Verwijder dode of beschadigde stengels en bloemen om de groei te bevorderen. Snoei tot ongeveer 5 cm boven de grond voor een volgende bloeiperiode.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  De Campanula carpatica 'Karl Foerster' gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale zuurgraad. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vochtig blijft, maar niet te nat. Een potgrond gemengd met organische materialen zoals compost kan de groei en bloei van de plant bevorderen.

  De Tuinplant Campanula carpatica 'Karl Foerster' gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de bodem af en toe te bemesten om de groei en bloei van de plant te bevorderen.

  Deze tuinplant houdt van een zonnige standplaats, maar kan ook goed gedijen in halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond om wortelrot te voorkomen. Plaats de plant op een beschutte plek uit de harde wind.

  De Tuinplanten dienen tijdens de winter beschermd te worden tegen vorst door bijvoorbeeld een laag mulch of bladeren aan te brengen rondom de plant. Daarnaast is het aan te raden om de plant te beschermen tegen harde wind en overmatig vocht. Het is belangrijk om de watergift tijdens de winterperiode te verminderen om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in een goed doorlatende bodem. Verwijder uitgebloeide bloemen regelmatig om de bloei te verlengen. In het voorjaar kan de plant worden teruggesnoeid om de groei te bevorderen.

  De Campanula carpatica 'Karl Foerster' heeft regelmatige bemesting nodig voor gezonde groei en bloei. Gebruik een meststof speciaal voor bloeiende planten in het voorjaar en zomer volgens de aanbevolen dosering. Vermijd te veel stikstof, omdat dit de bloei kan verminderen.

  Mulchen met compost of bladeren is ideaal voor deze plant, omdat het de bodem vochtig houdt en onkruid onderdrukt. Het helpt ook om de plant te beschermen tegen extreme temperaturen in de winter. Het is belangrijk om de mulch laag in het voorjaar te vernieuwen om de plant gezond te houden.

  Deze plant groeit het best in neutrale tot licht zure bodems. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem te controleren en zo nodig aan te passen voor optimale groei en bloei. Het regelmatig testen van de zuurgraad van de bodem is aan te raden.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, is het belangrijk om regelmatig de bladeren te controleren op eventuele insecten of eitjes. Daarnaast kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen worden ingezet om ongedierte te bestrijden. Een milieuvriendelijke optie is het gebruik van neemolie of een mengsel van water en zeep als natuurlijke insecticide.

 • Omschrijving

  De Campanula carpatica 'Karl Foerster' is een rijkbloeiende en langbloeiende vaste plant met klokvormige bloemen in de kleuren blauw of wit. De plant groeit compact en vormt mooie, dichte rozetten met smal lancetvormig blad. 'Karl Foerster' bereikt een hoogte van ongeveer 20-30 cm en bloeit van juni tot september. Deze plant gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw en heeft een goed doorlatende grond nodig. Door zijn mooie bloemen en compacte groeiwijze is de Campanula carpatica 'Karl Foerster' een populaire keuze voor borders en rotstuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.