Campanula carpatica 'Karpatenkrone'

Campanula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Campanula carpatica 'Karpatenkrone' is een compacte en bloeiende vaste plant die behoort tot de klokjesfamilie. Het heeft glanzende, donkergroene bladeren en produceert prachtige klokvormige bloemen in de kleur paars-blauw. Deze plant bloeit van de lente tot in de zomer en trekt vlinders en bijen aan. 'Karpatenkrone' gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw en vereist goed doorlatende grond. Deze plant is ideaal voor rotstuinen, borders en als bodembedekker.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Campanula carpatica 'Karpatenkrone' is niet groenblijvend. Het is een vaste plant die in de winter zijn bladeren verliest. Het behoort tot de groep van tuinplanten die hun bladeren in de herfst laten vallen en in het voorjaar weer uitlopen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst. Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen geen bescherming nodig in de winter.

  Campanula carpatica 'Karpatenkrone' is een gemakkelijk te onderhouden tuinplant die weinig verzorging nodig heeft. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in de meeste tuingrond en lichtomstandigheden. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende om deze plant gezond te houden.

  Campanula carpatica 'Karpatenkrone' heeft ongeveer 30-40 cm ruimte nodig om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de planten te laten zodat ze goed kunnen ademen en voldoende zonlicht kunnen ontvangen. Ook is het aan te raden om de plant regelmatig te verpotten als hij te groot wordt voor zijn huidige pot.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw en zal minder goed groeien in de schaduw. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei. In de schaduw zal de plant waarschijnlijk minder bloemen produceren en minder goed gedijen.

  Gemiddeld heeft deze plant één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet te drassig. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op vochtigheid.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Dit maakt het een mooie toevoeging aan een tuin omdat het helpt bij de bestuiving van andere planten.

  Ja, Campanula carpatica 'Karpatenkrone' is goed voor biodiversiteit, omdat het bijen en hommels aantrekt door de nectarrijke bloemen. Daarnaast kunnen vogels profiteren van de zaden die de plant produceert. Het toevoegen van deze plant aan je tuin kan dus bijdragen aan het behoud en de bevordering van biodiversiteit.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden juni tot augustus en bloeit gemiddeld 6 tot 8 weken lang. Op een zonnige plek kan de bloeiperiode iets langer duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft voldoende licht nodig om goed te groeien. Zorg wel voor voldoende vochtige grond en bescherming tegen sterke wind. Het is aan te raden om de plant regelmatig water te geven tijdens droge periodes.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is niet veilig om deze plant te consumeren. Het wordt aanbevolen om alleen planten te eten die als eetbaar worden beschouwd.

  De Campanula carpatica 'Karpatenkrone' heeft geen specifieke eigenschappen die geluidsdempend zijn. Het is dus niet bekend of deze plant geluid kan dempen.

 • Campanula carpatica 'Karpatenkrone' kan na de bloei worden teruggesnoeid om de plant compact en gezond te houden. Verwijder dode bloemen om nieuwe bloei te stimuleren en knip lange scheuten terug naar een paar centimeter boven de grond. Het is aan te raden om de planten in het voorjaar te bemesten na het snoeien.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en voorkom dat het blad nat wordt om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant Campanula carpatica 'Karpatenkrone' gedijt goed in goed doorlatende potgrond, rijk aan voedingsstoffen. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. Geef regelmatig water en zorg voor voldoende drainage.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  De Campanula carpatica 'Karpatenkrone' gedijt het beste op een zonnige standplaats, maar kan ook in halfschaduw groeien. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Deze tuinplant doet het goed in de border, rotstuin of als bodembedekker.

  In de winter is het belangrijk om de bodem rondom de plant te bedekken met mulch, bladeren of stro om de wortels te beschermen tegen vorst. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat in de winterperiode, dit kan wortelrot veroorzaken. Eventueel kan een beschermhoes of vliesdoek worden gebruikt om de plant te beschermen tegen strenge vorst.

  De plant heeft minimale zorg nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te verlengen en snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals Campanula carpatica 'Karpatenkrone' hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten in het voorjaar en halverwege het groeiseizoen. Volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking om overbemesting te voorkomen.

  Het is belangrijk om de grond rondom deze plant te mulchen, om de vochtigheid van de grond te behouden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, stro of boomschors als mulchlaag. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant ligt om schimmelvorming te voorkomen.

  De Campanula carpatica 'Karpatenkrone' gedijt het best in een neutrale tot licht zure bodem. Zorg ervoor dat de pH-waarde van de bodem tussen de 6,0 en 7,0 ligt voor optimale groei en bloei. Het regelmatig testen en aanpassen van de zuurgraad kan helpen bij het behouden van een gezonde plant.

  Je kunt bladluizen bestrijden door ze handmatig van de plant te verwijderen of door ze te besproeien met een milde zeepoplossing. Slakken kunnen worden bestreden met biologische slakkenkorrels of door het plaatsen van koperen ringen rond de plant. Controleren op en verwijderen van eventuele larven of rupsen kan ook helpen bij het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  Campanula carpatica 'Karpatenkrone' is een compacte en bloeiende vaste plant die behoort tot de klokjesfamilie. Het heeft glanzende, donkergroene bladeren en produceert prachtige klokvormige bloemen in de kleur paars-blauw. Deze plant bloeit van de lente tot in de zomer en trekt vlinders en bijen aan. 'Karpatenkrone' gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw en vereist goed doorlatende grond. Deze plant is ideaal voor rotstuinen, borders en als bodembedekker.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.