Campanula lactiflora

Campanula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Campanula lactiflora, ook bekend als de melkachtige klokjesbloem, is een meerjarige plant met prachtige klokvormige bloemen in verschillende tinten blauw en wit. De plant kan tot wel 1 meter hoog worden en bloeit vanaf het midden van de zomer tot in het najaar. Campanula lactiflora houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Deze plant is aantrekkelijk voor bijen en vlinders en ideaal voor in borders, bloemperken en als snijbloem in boeketten. Campanula lactiflora is eenvoudig te verzorgen en kan zichzelf uitzaaien, waardoor je elk jaar weer van prachtige bloemen kunt genieten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant verliest zijn bladeren in de winter en is dus niet groenblijvend. Het is een vaste plant die jaarlijks terugkomt in de tuin. Je kunt hem het beste in het voorjaar terugsnoeien.

  Campanula lactiflora is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is dus geschikt voor de gematigde klimaten in Nederland en België. Het is raadzaam om de plant bij strenge vorst te beschermen met een mulchlaag.

  Ja, deze plant is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Ook kan het helpen om de plant af en toe bij te mesten voor een optimale groei.

  Deze plant heeft voldoende ruimte nodig om zich uit te kunnen spreiden, dus een plek in de border met voldoende ruimte om te groeien is ideaal. Zorg ervoor dat er ongeveer 30 tot 40 centimeter tussen de planten zit, zodat ze genoeg ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om te voorkomen dat hij te groot wordt.

  Campanula lactiflora groeit het beste in de volle zon of halfschaduw en kan ook goed groeien in de schaduw, maar zal minder bloemen produceren. Het is aan te raden om de plant regelmatig te laten genieten van wat zonlicht voor optimale groei en bloei.

  Campanula lactiflora heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aanbevolen om 1-2 keer per week water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grondvochtigheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan door de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om deze bestuivende insecten aan te trekken.

  Ja, de Campanula lactiflora trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast zorgt de plant voor een gevarieerde en kleurrijke vegetatie, wat gunstig is voor verschillende soorten insecten. Tot slot draagt de Campanula lactiflora bij aan een gezonde bodemstructuur en helpt zo bij het in stand houden van een diverse en evenwichtige flora en fauna.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden juni tot en met augustus. De bloei kan tot wel vier weken duren.

  . Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden tijdens warme periodes. Ook is het aan te raden om de plant te beschermen tegen felle middagzon.

  Ja, de plant is eetbaar en wordt soms gebruikt in salades en als decoratie in gerechten. Het is echter belangrijk om te controleren of de plant veilig is om te consumeren voordat je het eet.

  Ja, Campanula lactiflora heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte groei en de zachte bladeren die geluidsgolven kunnen absorberen. Het plaatsen van deze plant in de tuin kan helpen om geluid te dempen en een rustige omgeving te creëren.

 • Campanula lactiflora heeft weinig tot geen snoei nodig. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te verlengen. Knip na de bloei de hele plant tot de grond af om nieuwe groei te stimuleren.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmel- en rotziekten te voorkomen.

  Potgrond met een goede drainage is belangrijk voor deze plant. Kies voor een luchtige potgrond die vocht goed vasthoudt. Een mengsel van potgrond met wat grof zand of perliet kan de ideale groeicondities bieden.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat. Een bodem met voldoende voedingsstoffen zal zorgen voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats maar kan ook in halfschaduw groeien. Zorg voor een goed doorlatende grond die niet te nat is. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen vorst door mulch of bladafval rond de basis van de plant te leggen. Ook kan een laagje stro of vliesdoek over de plant worden geplaatst om vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant voldoende drainage heeft om bevriezing te voorkomen.

  Zorg voor een standplaats in de volle zon of halfschaduw en een goed doorlatende bodem. Geef regelmatig water tijdens droge periodes en bemest de plant in het voorjaar. Knip de uitgebloeide bloemen af om de bloei te stimuleren.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met organische meststoffen, zoals compost of mestkorrels. Gebruik een meststof met een evenwichtige NPK-verhouding voor een gezonde groei en bloei. Houd de aanbevolen dosering op de verpakking aan om overbemesting te voorkomen.

  Het is aan te raden om in het voorjaar een laag mulch aan te brengen rondom de plant om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of bladeren. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant ligt om rotting te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in een neutrale tot lichtzure bodem. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 wordt aanbevolen voor optimale groei.

  Gebruik natuurlijke methoden zoals lieveheersbeestjes en roofmijten om bladluizen en andere plagen te bestrijden. Controleer regelmatig op tekenen van ongedierte en verwijder ze handmatig indien nodig. Vermijd het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen om de plant en het milieu te beschermen.

 • Omschrijving

  Campanula lactiflora, ook bekend als de melkachtige klokjesbloem, is een meerjarige plant met prachtige klokvormige bloemen in verschillende tinten blauw en wit. De plant kan tot wel 1 meter hoog worden en bloeit vanaf het midden van de zomer tot in het najaar. Campanula lactiflora houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Deze plant is aantrekkelijk voor bijen en vlinders en ideaal voor in borders, bloemperken en als snijbloem in boeketten. Campanula lactiflora is eenvoudig te verzorgen en kan zichzelf uitzaaien, waardoor je elk jaar weer van prachtige bloemen kunt genieten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.