Campanula rotundifolia

Campanula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Campanula rotundifolia, ook bekend als de ronde of gewone klokjesbloem, is een vaste plant die behoort tot de klokjesfamilie. Deze plant heeft slanke stengels met kleine, ronde bladeren en bloeit in de zomer met lichtblauwe, klokvormige bloemen. Het is een populaire plant voor in rotstuinen en borders vanwege zijn charmante uitstraling en lange bloeiperiode. Campanula rotundifolia groeit het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige tot halfschaduwrijke plek. Deze plant trekt ook bijen en vlinders aan en is redelijk winterhard.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend en verliest zijn blad in de winter. Het is een vaste plant die elk jaar opnieuw uitloopt in het voorjaar.

  Campanula rotundifolia is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Deze plant kan dus overleven in koude temperaturen en is geschikt voor de Nederlandse winter. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen vorst.

  Campanula rotundifolia is een gemakkelijk te onderhouden tuinplant. Deze plant heeft weinig verzorging nodig en gedijt goed in verschillende bodemtypen en lichtomstandigheden. Regelmatig water geven en bemesten zal ervoor zorgen dat de plant gezond blijft.

  Campanula rotundifolia heeft ongeveer 10 tot 20 centimeter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. De plant heeft wat ruimte nodig om zich te kunnen verspreiden en bloeien. Zorg er dus voor dat de plant voldoende ruimte heeft in de tuin.

  Ja, Campanula rotundifolia groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in gedeeltelijke of volledige schaduw. Het zal zelfs beter bloeien in een schaduwrijke omgeving.

  De Campanula rotundifolia heeft één tot twee keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. In periodes van droogte kan het nodig zijn vaker water te geven.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen en nectar die ze produceren. Het zal zeker helpen om deze nuttige bestuivers naar je tuin te lokken. Plant ze in groepen voor het beste resultaat.

  Ja, "Campanula rotundifolia" is goed voor de biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. De plant kan helpen bij het bevorderen van bestuiving en het aantrekken van nuttige insecten zoals bijen en vlinders. Het toevoegen van deze plant aan uw tuin kan bijdragen aan een gezonde en diverse ecosystemen.

  De plant bloeit vanaf juni tot en met september en bloeit ongeveer 4 maanden lang.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes. De plant kan goed groeien en bloeien in zonnige tuinen.

  Nee, deze plant is niet eetbaar voor mensen. Het wordt voornamelijk gekweekt vanwege de decoratieve bloemen en bladeren in tuinen. Het consumeren van deze plant kan maagklachten of andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

  Ja, de plant heeft geluidsdempende eigenschappen door zijn bladeren en stelen die geluidsgolven absorberen en reflecteren. Planten in het algemeen kunnen helpen om omgevingsgeluid te verminderen. Het is echter geen volledige geluidsisolatie.

 • Campanula rotundifolia moet na de bloei worden teruggesnoeid tot aan de grond om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder ook dode of beschadigde bladeren en stengels om de plant gezond te houden. Snoei voorzichtig om te voorkomen dat de plant te veel stress ondervindt.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het besproeien van de bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  De plant heeft goed doorlatende potgrond nodig om gezond te blijven. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, want dit kan leiden tot wortelrot. Het is belangrijk om af en toe de potgrond te vervangen of bij te vullen om de plant gezond te houden.

  Deze plant heeft niet veel specifieke eisen wat betreft de bodemkwaliteit. Ze groeien goed in vochtige, goed doorlatende grond en gedijen het beste in zanderige of lemige bodems. Zorg ervoor dat de bodem niet te zuur is en de plant voldoende voedingsstoffen kan opnemen.

  De Campanula rotundifolia geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats en gedijt goed in goed doorlatende grond. De plant kan ook goed groeien in halfschaduw, maar zal minder bloemen produceren dan in de volle zon. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te nat.

  Voor winterbescherming is het aan te raden om de plant te bedekken met stro, bladeren of mulch om de wortels te beschermen tegen vorst. Zorg er ook voor dat de plant goed gedraineerd staat om wateroverlast te voorkomen. In strenge winters kan het nuttig zijn om een beschermende doek of jute te gebruiken om de plant te beschermen tegen extreme kou.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed gedijen in vochtige grond met voldoende zonlicht. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en uitgebloeide bloemen te verwijderen om de bloei te bevorderen. In de winter is het aan te raden om de plant af te dekken met bladeren of stro om hem te beschermen tegen vorst.

  De Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan matige bemesting in het voorjaar, met een evenwichtige meststof. Het is belangrijk om te voorkomen dat de plant te veel stikstof binnenkrijgt, wat kan leiden tot te veel bladgroei en weinig bloemen. Het is raadzaam om de aanbevolen dosering op de verpakking van de meststof te volgen.

  Mulch kan worden gebruikt om de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken bij deze tuinplant. Het aanbrengen van een laag mulch rond de plant kan bescherming bieden tegen strenge weersomstandigheden. Kies voor organisch materiaal zoals bladeren, compost of boomschors.

  De plant groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,0 en 7,0. Een te zure bodem kan de groei van de plant belemmeren en kan leiden tot voedingstekorten. Het is daarom belangrijk om regelmatig de pH-waarde van de bodem te controleren en indien nodig bij te stellen.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op bladluizen, slakken en rupsen. Deze kunnen de plant beschadigen en ziek maken. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie kunnen helpen bij het bestrijden van ongedierte.

 • Omschrijving

  Campanula rotundifolia, ook bekend als de ronde of gewone klokjesbloem, is een vaste plant die behoort tot de klokjesfamilie. Deze plant heeft slanke stengels met kleine, ronde bladeren en bloeit in de zomer met lichtblauwe, klokvormige bloemen. Het is een populaire plant voor in rotstuinen en borders vanwege zijn charmante uitstraling en lange bloeiperiode. Campanula rotundifolia groeit het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige tot halfschaduwrijke plek. Deze plant trekt ook bijen en vlinders aan en is redelijk winterhard.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.